αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤελικά, πότε πρέπει να τα παρατάς; Εδώ είναι 4 σημάδια που πρέπει να βάλεις στο μικροσκόπιο

Τελικά, πότε πρέπει να τα παρατάς; Εδώ είναι 4 σημάδια που πρέπει να βάλεις στο μικροσκόπιο

Πρόσφατα κάναμε μια συνέντευξη εδώ στο It’s Possible, με τον ιδρυτή της iBusiness, Αντώνη Ζέρβα. Πρόκειται για μια ελληνική startup που ξεκίνησε την λειτουργία της πριν από λίγα χρόνια, κατέγραψε μια διαδρομή με «πάνω» και «κάτω», αλλά τελικά έφτασε στον τερματισμό της λειτουργίας της.

Μπορεί όταν ξεκινάμε ένα νέο project να έχουμε στο μυαλό μας την επιτυχία και να κάνουμε τα πλάνα μας για να φτάσουμε μέχρι εκεί, όμως πάντα υπάρχει στο παιχνίδι και το κακό σενάριο. Όσο κι αν δεν θέλουμε να το σκεφτόμαστε. Η αποτυχία μπορεί να έρθει- και δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι το τέλος του δρόμου.

«Εγώ δεν θα το ονόμαζα αποτυχία πάντως. Είναι ένα χρήσιμο μάθημα. Φτάνοντας σε αυτό το σημείο, μπορώ να πω ότι δεν με νοιάζει που έχασα χρήματα. Ήταν συνειδητή η απόφαση μου. Πήρα το ρίσκο. Ήξερα μέχρι πόσα χρήματα μπορούσα να χάσω χωρίς να καταστραφώ. Και μέχρι αυτό το «φράγμα» έφτασα», εξηγεί ο Αντώνης Ζέρβας στην συνέντευξη του και συμπληρώνει:

«Πρέπει να ξέρεις πότε να σταματήσεις. Είναι σαν να πας στο καζίνο. Πρέπει να ξέρεις πότε να σηκωθείς από το τραπέζι».

Όσο για την πιο δύσκολη στιγμή; «Η πιο δύσκολη στιγμή για εμένα ήταν όταν έπρεπε να ανακοινώσω στην ομάδα ότι σταματάμε. Γιατί τα μέλη της ομάδας είχαν βάλει χρόνο και χρήμα σε αυτό το project. Πιστέψανε σε αυτό το project και βάλανε όλη τους την ενέργεια», σημειώνει ο ίδιος.

Αλλά τελικά, πότε πρέπει να τα παρατάς; Έτσι ώστε από την μια να μην φτάσεις στην οικονομική (και όχι μόνο) καταστροφή, και από την άλλη να ανοίξεις χώρο για ένα νέο μονοπάτι που μπορεί να σε οδηγήσει στην επιτυχία. Εδώ είναι 4 points που πρέπει δεις. Και να αποφασίσεις αν θα κάνεις τώρα την «μεγάλη έξοδο».

1# Δες τα δεδομένα. Βάλε κάτω τους αριθμούς. Δες τι έχεις κάνει μέχρι τώρα, αν πρόκειται π.χ. για ένα επαγγελματικό project. Και το βασικότερο: Δες τι πρόοδο έχεις κάνει σε βάθος χρόνου. Αν δεν υπάρχει πρόοδος για μεγάλο χρονικό διάστημα (ή αν υπάρχει συνεχής κάμψη), ίσως ήρθε η ώρα να στραφείς αλλού. Προσπάθησε να είσαι όσο πιο αντικειμενικός γίνεται.

2# Το ψυχρό οικονομικό κομμάτι. Τα χρήματα, καλώς ή κακώς, παίζουν τον ρόλο τους σε μια επιχειρηματική προσπάθεια. Και είναι καλό να φτάνεις μέχρι εκεί… που πατούν τα πόδια σου. Δες τι έσοδα φέρνει το project σου και τι έξοδα έχεις. Σε πόσο χρονικό διάστημα μπορούν να αυξηθούν τα έσοδα. Πόσα χρήματα (ίσως) χρειάζεται να βάλεις επιπλέον από την τσέπη σου. Είναι επίσης βασικό να σκεφτείς το εξής: Αν αύριο το πρωί έχανες όλα τα χρήματα που σκοπεύεις να επενδύσεις στο project σου, θα μπορούσες να επιβιώσεις; Με απλά λόγια, κάποιες φορές είναι πιο ώριμο να σταματήσεις, πριν φτάσεις στο απόλυτο μηδέν. ‘Η στο υπό το μηδέν.

3# Άκου το ένστικτο σου. Συνήθως σου λέει την αλήθεια. Το ένστικτο μας βασίζεται κυρίως στα μαθήματα που έχουμε λάβει στην ζωή μας. Εάν το ένστικτο σου «φωνάζει» να μην προχωρήσεις, είναι ένα σημάδι που πρέπει να ζυγίσεις.

4# Άκου τους άλλους. Έχουμε γράψει πολλά άρθρα στα οποία εξηγούμε ότι δεν πρέπει να ακούς τους άλλους. Εσύ πρέπει να αποφασίζεις για την ζωή σου. Ωστόσο, κάποιες φορές οι άλλοι ίσως βλέπουν πράγματα που εσύ δεν βλέπεις. Είναι χρήσιμο να έχεις μια ομάδα ατόμων που εμπιστεύεσαι την γνώμη τους. Μην διστάσεις να συζητήσεις μαζί τους και να πάρεις τις συμβουλές τους. Αν σε πείσουν ότι πορεύεσαι σε λάθος δρόμο και σου παραθέσουν μια άλλη (πιο ώριμη) οπτική, τότε μπορεί να αξίζει να κάνεις την «μεγάλη έξοδο».

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − seven =