αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤελικά, πρέπει να μείνεις σε μία δουλειά για τουλάχιστον 1 χρόνο;

Τελικά, πρέπει να μείνεις σε μία δουλειά για τουλάχιστον 1 χρόνο;

Είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Όλοι έχουμε περάσει από μια δουλειά που δεν μας άρεσε. ‘Η μπορεί να είσαι ακόμα και τώρα σε μία τέτοια θέση.

Είναι πιθανό να ξυπνάς κάθε πρωί Δευτέρας και… να νιώθεις ότι έχεις ένα βουνό μπροστά σου. Πρέπει να πας σε μια δουλειά που δεν σου αρέσει. Ξανά και ξανά. Αυτό όντως μπορεί να ρίξει την ψυχολογία σου και να ρουφήξει την ενέργεια σου.

Συχνά περνά από το μυαλό σου να παραιτηθείς. Όμως, όλοι γνωρίζουμε ότι για να φύγεις από μια δουλειά που μισείς, πρέπει να ζυγίσεις πολλά περισσότερα πράγματα.

Υπάρχει μια κλισέ συμβουλή καριέρας που λέει ότι πρέπει να μείνεις για τουλάχιστον 1 χρόνο σε μία δουλειά, πριν αποχωρήσεις. Είναι όμως έτσι; Το διάσημο career site The Muse παραθέτει σε άρθρο του πότε είναι ΟΚ να παραιτηθείς από μια θέση πριν κλείσεις 1 έτος, και πότε ίσως πρέπει να… κάνεις υπομονή λίγο ακόμα.

Είναι ΟΚ να φύγεις αν η δουλειά δεν συμπεριληφθεί στο βιογραφικό σου

Ναι, όλοι θέλουμε να πάρουμε μια καλή συστατική επιστολή από τον εργοδότη/manager μας όταν φεύγουμε από μια δουλειά. Και, ας το παραδεχτούμε: Η παραίτηση λίγους μήνες μετά την ανάληψη μιας θέσης, μπορεί να χαλάσει τη γνώμη ενός διευθυντή για εσάς. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείτε εάν δεν σκοπεύετε να συμπεριλάβετε αυτήν τη δουλειά στο μελλοντικό σας βιογραφικό. Σε αυτή την περίπτωση μπορείς να αποχωρήσεις, για παράδειγμα, μετά από 3 μήνες, χωρίς να έχεις άλλα προβλήματα.

Εξαίρεση: Αν πρόκειται να «κάψεις γέφυρες» στο πεδίο σου

Δεν υπάρχει κανένα κακό σε μια πρόωρη αποχώρηση από μια δουλειά που δεν σκοπεύετε να αναφέρετε ποτέ ξανά — ως επί το πλείστον. Αλλά αν το αφεντικό σας είναι καλά δικτυωμένο στον κλάδο σας ή εάν έχετε δημιουργήσει το επαγγελματικό σας δίκτυο μέσω επαφών και εκδηλώσεων που σχετίζονται με την συγκεκριμένη δουλειά, θα πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές πριν παραιτηθείτε γρήγορα. Γιατί; Γιατί είναι… μικρός ο κόσμος. Και ακόμα κι αν στείλετε το βιογραφικό σας χωρίς την τρέχουσα θέση εργασίας, ο διευθυντής προσλήψεων μπορεί να τηλεφωνήσει στον γνωστό του/της (δηλαδή στο αφεντικό σας) για να πάρει κάποια ανεπίσημη άποψη. Και σίγουρα δεν θέλετε να γίνετε γνωστός ως ο υπάλληλος που άφησε την ομάδα… στα κρύα του λουτρού.

Είναι ΟΚ να φύγεις αν δεν σε αξιοποιούν στο φουλ των δυνατοτήτων σου

Μερικές φορές ένας Οργανισμός απλώς δεν έχει τα κεφάλαια, το προσωπικό ή το εύρος ζώνης για να σας υποστηρίξει. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι έχετε προσληφθεί για να βοηθήσετε την εταιρεία να επεκταθεί στο εξωτερικό, αλλά μια πρόσφατη αλλαγή στην ηγεσία να σημαίνει ότι όλες οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο εσωτερικό. Εχεις κάθε δικαίωμα να αναζητήσεις νέες ευκαιρίες. Φυσικά, αυτό θα πρέπει να είναι η τελευταία λύση (η πρώτη είναι οι συζητήσεις με τον ανώτερό σας για άλλες ευθύνες ή ρόλους που θα μπορούσατε να αναλάβετε). Αλλά αν και οι δύο ξέρετε ότι αυτό δεν είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς, δεν πειράζει να φύγετε νωρίτερα από ό,τι είχατε αρχικά προγραμματίσει.

Εξαίρεση: Αν δεν το είπες ποτέ στο αφεντικό σου

Μπορεί όπως είπαμε και παραπάνω, για διάφορους λόγους να έχεις χάσει τα κίνητρα σου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το μήνυμα έχει φτάσει στο αφεντικό σου. Είναι δουλειά σου να μιλήσεις και να προσπαθήσεις να επιλύσεις την κατάσταση. Παραμείνετε, και δώστε την ευκαιρία στην τρέχουσα εταιρεία να σας κάνει ευτυχισμένους. Ποιος ξέρει, ίσως κάτι να γίνει.

Είναι ΟΚ να φύγεις αν σε περιμένει η dream job σου

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας μια dream job. Και μερικές φορές, οι μεγάλες ευκαιρίες έρχονται όταν εργαζόμαστε ήδη σε μια άλλη δουλειά. Αλλά μάντεψε: Οι ονειρεμένες δουλειές δεν έρχονται κάθε μέρα. Οπότε, αν έχετε την ευκαιρία, αδράξτε την. Τώρα.

Εξαίρεση: Δεν το έχεις σκεφτεί καλά

Ναι, όλοι θέλουν να αφήσουν την βαρετή καθημερινότητα τους για να μπουν στη δουλειά των ονείρων τους. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις μια επιπόλαιη κίνηση. Μην πηδάτε από πλοίο χωρίς να κάνετε σοβαρή προεργασία και ψάξιμο, ακόμα κι αν η ευκαιρία που σας παρουσιάζεται φαίνεται σαν κάτι ονειρικό. Το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να αφήσετε τη δουλειά σας για να πάτε αλλού, όπου θα διαπιστώσετε ότι τελικά είναι… χειρότερα.

Είναι ΟΚ να φύγεις όταν ένα προσωπικό ζήτημα υπερισχύει

Δεν μπορείτε να προγραμματίσετε τα πάντα και μπορεί να αντιμετωπίσετε μια κατάσταση όπου ακόμα κι αν θέλετε να παραμείνετε στη δουλειά σας, να αισθάνεστε ότι πρέπει να φύγετε για να αντιμετωπίσετε ένα προσωπικό ζήτημα. Ίσως ένα αγαπημένο σας πρόσωπο χρειάζεται κάποιον να τον φροντίζει, ή ίσως το αγαπημένο σας πρόσωπο μόλις βρήκε μια dream job στην άλλη άκρη της χώρας. Εάν συμβαίνει αυτό, να είστε ειλικρινείς με το αφεντικό και τους συναδέλφους σας. Αφιερώνοντας χρόνο για να πείτε, «Δεν φταίει η εταιρεία, είναι δικό μου ζήτημα». Κάτι που θα διατηρήσει τημ καλή γνώμη του αφεντικού σας για εσάς.

Εξαίρεση: Δεν ξέρεις τι θα προκύψει

Είναι ένα πράγμα να αφήσεις τη δουλειά σου γιατί η προσωπική σου ζωή έχει φέρει μια μεγάλη αλλαγή. Αλλά μην πέσετε στην παγίδα να εγκαταλείψετε τη δουλειά σας απλώς εν αναμονή του τι πρόκειται να έρθει. Μπορεί να νιώθεις ότι τα δεδομένα στην ζωή σου πρόκειται να αλλάξουν για οποιοδήποτε λόγο, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να παραιτηθείς από τη δουλειά σου… μέσα σε μια νύχτα και να βαδίσεις στο άγνωστο. Αν δεν ξέρεις τι ακριβώς έχεις μπροστά σου, ίσως είναι πιο ώριμο να ζητήσεις κάποιες τροποποιήσεις στην υπάρχουσα δουλειά σου. Για παράδειγμα, μπορείς να ζητήσεις μία άδεια για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα ή μείωση των ορών εργασίας. Μέχρι τουλάχιστον να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 − 1 =