αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤελικά, μπορείς να ζήσεις με λιγότερα χρήματα στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη; Μια έρευνα δίνει την απάντηση

Τελικά, μπορείς να ζήσεις με λιγότερα χρήματα στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη; Μια έρευνα δίνει την απάντηση

Μια από τις μεγαλύτερες ιντερνετικές βάσεις δεδομένων, η Numbeo, μας παρέχει κάποια αξιόπιστα στοιχεία ώστε να δούμε που κυμαίνονται τα έξοδα για κάποιον που θέλει να ζήσει στην Αθήνα ή την Θεσσαλονίκη. Το numbeo.gr συλλέγει τις πληροφορίες του μέσω crowdsourcing, δηλαδή οι ίδιοι οι πολίτες δίνουν στη βάση δεδομένων στοιχεία με βάση την εμπειρία τους.Συγκεκριμένα, για την Αθήνα έδωσαν πληροφορίες 6.098 άτομα μέχρι τώρα ενώ για τη Θεσσαλονίκη 3.034. Να σημειωθεί πως υπάρχουν και άλλες βάσεις δεδομένων οι οποίες συγκεντρώνουν στοιχεία και βγάζουν αντίστοιχα αποτελέσματα.

Σε ποια πόλη μπορείς να ζήσεις με λιγότερα χρήματα;

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων στοιχεία της οποία παραθέτει η LIFO, ένα άτομο χρειάζεται 622.18 ευρώ το μήνα για να ζήσει στην Αθήνα και η πόλη καταλαμβάνει την 212η  θέση μεταξύ 449 πόλεων ως προς το κόστος διαβίωσης. Στη Θεσσαλονίκη χρειάζεται κάποιος 599.22 ευρώ και η πόλη καταλαμβάνει την 224η θέση στην ίδια λίστα. Το κόστος ζωής στην Αθήνα είναι σχεδόν 5% υψηλότερο. Στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνεται ενοίκιο σε περίπτωση που υπάρχει.

Για τετραμελή οικογένεια τα ποσά διαμορφώνονται σε 2,161.21 και 2,052.53 ευρώ για Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Σε τι είναι πιο οικονομική η Αθήνα;

Σε γενικές γραμμές, όπως προκύπτει και από το συνολικό κόστος ζωής, στα περισσότερα πράγματα η Αθήνα είναι ελαφρώς ακριβότερη. Για παράδειγμα, ένα γεύμα σε ένα οικονομικά προσιτό εστιατόριο κάποιος στην Αθήνα θα πληρώσει 11 ευρώ για ένα γεύμα ενώ στη Θεσσαλονίκη 10 ευρώ.

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τα ενοίκια. Ένα διαμέρισμα με ένα υπνοδωμάτιο στο κέντρο της Αθήνα κοστίζει περίπου 350 ευρώ, ενώ εκτός κέντρου 300. Αντίστοιχα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα δώσει κάποιος περίπου 320 ευρώ ενώ εκτός κέντρου κοντά στα 250.

Ένα από τα λίγα πράγματα στα οποία φαίνεται να είναι οικονομικότερη η Αθήνα είναι οι λογαριασμοί του σπιτιού, στους οποίους περιλαμβάνεται το ρεύμα, το νερό, η θέρμανση, ο κλιματισμός. Σε ένα σπίτι 85 τετραγωνικών στην Αθήνα το ποσό για όλα αυτά φτάνει σχεδόν στα 150 ευρώ τη στιγμή που στη Θεσσαλονίκη πλησιάζει τα 160.

Βέβαια, και ο μέσος καθαρός μισθός στην Αθήνα είναι υψηλότερος από εκείνον της Θεσσαλονίκης. Τα ποσά διαμορφώνονται σε 768.92 και 672 ευρώ αντίστοιχα. Η διαφορά ξεπερνά δηλαδή τα 100 ευρώ!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 + 4 =