αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤελικά, με πόσα χρήματα μπορείς να ξεκινήσεις ένα project από το δωμάτιο σου; | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Τελικά, με πόσα χρήματα μπορείς να ξεκινήσεις ένα project από το δωμάτιο σου; | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Το αιώνιο business ερώτημα στην εποχή μας: Πόσο κοστίζει να ξεκινήσεις ένα δικό σου project από το σπίτι σου; ‘Η μάλλον όχι. Το πρώτο ερώτημα είναι το εξής: Μπορεί ένα project να ξεκινήσει από το δωμάτιο ενός σπιτιού, με μόνο εργαλείο ένα laptop; Η απάντηση είναι «ναι, μπορεί». Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, πάμε τώρα παρακάτω.

Το έχω πει και σε παλαιότερα άρθρα: Το It’s Possible ξεκίνησε το 2016 από το δωμάτιο ενός σπιτιού στην Καλλιθέα. Πόσο κόστισε η κατασκευή του; Μόλις 450 ευρώ. Αν μάλιστα κάποιος μπορούσε να το φτιάξει μόνος του, θα γλύτωνε και αυτά τα λεφτά. Εγώ δεν είχα τέτοιες τεχνικές δεξιότητες, οπότε απευθύνθηκα σε μια εταιρία για να κατασκευάσει το site.

Πρόσφατα έβλεπα την ιντερνετική συνέντευξη μιας συνιδρύτριας που έχει καταφέρει να φτιάξει μια πετυχημένη ελληνική startup. Πως ξεκίνησε; Το είπε η ίδια: «Ξεκινήσαμε το project βάζοντας 500 ευρώ εγώ, και άλλα 500 ευρώ ο άλλος συνιδρυτής». Καθόλου περίεργο. Πολλές από τις πετυχημένες Ελληνικές startups που βλέπουμε εκεί έξω, ξεκίνησαν με πολύ μικρό αρχικό κεφάλαιο, βγαλμένο από την τσέπη των ιδρυτών.

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι μιλάμε για χρήματα που μπορεί να βρει σχεδόν ο καθένας. Δεν μιλάμε για κάποιο αρχικό μπάτζετ… εκατομμυρίων. Μπορείς να «δανειστείς» ένα τέτοιο ποσό από την οικογένεια σου (το μοντέλο ”Friends and Family” που λένε και στην Αμερική), μπορείς να έχεις βάλει στην άκρη ένα τέτοιο ποσό από προηγούμενες δουλειές σου ή μπορείς ακόμα και να κάνεις μια παράλληλη δουλειά για κάποιο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να χρηματοδοτήσεις το project σου. Όπως είπαμε, μιλάμε για μικρά χρηματικά ποσά- μιλώντας πάντα σε business βάση.

Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος για τον οποίο αξίζει και μπορείς να ξεκινήσεις μόνος, από το δωμάτιο του σπιτιού σου. Χωρίς να περιμένεις να πάρεις βοήθεια από ελληνικούς επιχειρηματικούς διαγωνισμούς που δίνουν χρηματικά έπαθλα- χαρτζιλίκια. Δεν τους έχεις ανάγκη. Άλλωστε, οι περισσότεροι από αυτούς τους διαγωνισμούς γίνονται κυρίως για άλλους λόγους, και όχι για να βοηθηθούν οι νέοι επιχειρηματίες.

Δεν χρειάζεται να πας σε κάποιον Ελληνικό Incubator- ναι, και αυτοί κατά καιρούς δίνουν χρηματικά έπαθλα τα οποία μπορεί εύκολα να σου δώσει… και ο μπαμπάς σου. Το πρόβλημα με τους Ελληνικούς Startup Incubators βέβαια δεν περιορίζεται μόνο στην «φτωχή» οικονομική βοήθεια, αλλά και στις γενικότερες «φτωχές» υπηρεσίες που παρέχουν. Και στην οργάνωση που συνήθως (δεν) έχουν. Θυμηθείτε το παλαιότερο άρθρο που είχε γραφτεί προ κορονοιού, με τίτλο: «Ελληνικοί startupικοί incubators: Στα websites τους, ανενεργά projects. Στους χώρους τους τρεις κι ο κούκος».

Μπορείς να ξεκινήσεις μόνος. Δεν χρειάζεται να πας ούτε σε κάποιον επενδυτή και να «παρακαλέσεις». Δεν χρειάζεται να πας σε κανένα γκισέ τράπεζας για να ζητήσεις δάνειο.

Από την άλλη μεριά βέβαια, δεν πρέπει να χαϊδεύουμε αυτιά: Πέρα από την σκληρή δουλειά και την συνέπεια (απαραίτητα συστατικά), χρειάζεται να έχεις ένα έστω μικρό αρχικό μπάτζετ στα χέρια σου. Κάτι αντίστοιχο σαν αυτά που λέγαμε πριν. Τίποτα δεν γίνεται μαγικά σε αυτή τη ζωή- πόσο μάλλον στην επιχειρηματικότητα. Αν πας στην λογική «να τα κάνω όλα τσάμπα», μάλλον θα χάσεις. Βλέπω άλλωστε πολύ συχνά το εξής φαινόμενο στο Facebook: Αρκετοί νέοι επιχειρηματίες, startuppers ή freelancers ξεκινούν το νέο project τους, φτιάχνουν μια Facebook Page, καλούν 300, 400 ή 1.000 φίλους τους, και μετά τι κάνουν; Κάθονται… και κοιτάνε την Σελίδα, περιμένοντας να «εκτοξευτεί» ο αριθμός των «ακολούθων» από μόνος του. Ακόμα και το Facebook όμως πάει εδώ και χρόνια στην λογική «όποιος πληρώνει ανεβαίνει, όποιος δεν πληρώνει… μένει στα αζήτητα». Προφανώς υπάρχουν και εδώ εξαιρέσεις. Όμως στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, για να ανέβει ακόμα και μια Facebook Page πρέπει να επενδύσεις κάποια χρήματα.

Α ναι, και μην περιμένεις να γίνεις πλούσιος και πετυχημένος μέσα σε μια νύχτα. Μπορείς όμως να ξεκινήσεις. Από το δωμάτιο του σπιτιού σου. Και να εξαντλήσεις τις πιθανότητες σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × one =