αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤελικά ίσως να υπάρχει… περισσότερο νερό στο διάστημα: Τι εντοπίστηκε στον δορυφόρο του Δία

Τελικά ίσως να υπάρχει… περισσότερο νερό στο διάστημα: Τι εντοπίστηκε στον δορυφόρο του Δία

Μπορεί όλα τα χρόνια οι επιστήμονες να έψαχναν για νερό σε άλλους πλανήτες, φαίνεται όμως ότι πλέον θα το βλέπουμε πολύ πιο συχνά στο ηλιακό μας σύστημα απ’ ό,τι πίστευαν μέχρι πριν από λίγες δεκαετίες οι ειδικοί, καθώς νέα δεδομένα δείχνουν πως και η Διώνη, ένας από τους δορυφόρους του Δία, πιθανά «φιλοξενεί» στο υπέδαφός της έναν ωκεανό.

Τα δεδομένα προήλθαν από την αποστολή Cassini και η επεξεργασία τους έγινε από ερευνητές του Βασιλικού Αστεροσκοπείου του Βελγίου. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες σε άρθρο τους στο περιοδικό Geophysical Research Letters, η ανάλυση έδειξε πως κάτω από τον φλοιό του δορυφόρου, σε βάθος περίπου 100 χιλιομέτρων, κρύβεται μία μεγάλη υδάτινη έκταση.

Στοιχεία για ανάλογους ωκεανούς στο υπέδαφος έχουν προκύψει στο παρελθόν και για τον Εγκέλαδο και τον Τιτάνα, δύο ακόμη «φεγγάρια» του Κρόνου. «Για να επαληθευτεί αυτή η εκτίμηση, θα πρέπει στο μέλλον ένα διαστημόπλοιο να τεθεί σε τροχιά γύρω από τους δορυφόρους για τους μελετήσει», σημειώνει ο Άντονι Τριν, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, εκτός από τον Εγκέλαδο, τη Διώνη και τον Τιτάνα, ενδείξεις για την ύπαρξη ωκεανών στο υπέδαφος έχουν προκύψει για τρεις δορυφόρους του Δία. Επίσης, κάτι ανάλογο είναι πιθανό να ισχύει και στην περίπτωση του Πλούτωνα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + fifteen =