αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤελικά… ήταν «φούσκες»; 10 μεγάλα ψηφιακά νομίσματα έχασαν 100 δισ. δολάρια σε 24 ώρες

Τελικά… ήταν «φούσκες»; 10 μεγάλα ψηφιακά νομίσματα έχασαν 100 δισ. δολάρια σε 24 ώρες

Μπορεί το bitcoin και άλλα διάσημα κρυπτονομίσματα να μην φημίζονταν ποτέ για τη σταθερότητά τους, όμως αυτό που συμβαίνει από την αρχή της εβδομάδας δεν είναι και τόσο συνηθισμένο: όλα τους χάνουν από το 15% ως το 28% της αξίας τους.

Όπως υπολόγισε το Fortune, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα, τα δέκα κορυφαία ψηφιακά νομίσματα στον κόσμο έχασαν μόνο το τελευταίο 24ωρο συνολικά 108 δισ. δολάρια.

Για να καταλάβει κανείς για τι ποσό μιλάμε, αρκεί να υπολογίσουμε ότι αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο ένα τέταρτο της αξίας της Amazon, και σχεδόν ολόκληρη την αξία της McDonalds ή της Boeing.

Η κατάσταση αποδίδεται γλαφυρά από τον πίνακα της ιστοσελίδας CoinmarketCap:

coinmarket

Τα δέκα αυτά ψηφιακά νομίσματα συγκεντρώνουν την συντριπτική πλειοψηφία των επενδύσεων στη συγκεκριμένη αγορά, αν και υπάρχουν δεκάδες ακόμη παρόμοια νομίσματα και παρεμφερή προϊόντα τα οποία όλα μαζί συγκεντρώνουν επίσης μερικές δεκάδες δισ. δολάρια. Και αυτά –με ελάχιστες μόνο εξαιρέσεις- σημειώνουν μεγάλη πτώση τις τελευταίες ώρες.

Μια και μόνο εξήγηση για ό,τι συμβαίνει από την Τρίτη δεν υπάρχει. Σίγουρα όμως σημαντικό ρόλο έπαιξε η πληροφορία ότι οι ρυθμιστικές αρχές της Κίνας ετοιμάζονται να παρέμβουν στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων.

Παρότι το bitcoin έχει γνωρίσει και στο παρελθόν πολύ σημαντικές πτώσης της αξίας του, πάντοτε κατάφερνε να επιστρέφει. Όμως η παρούσα κατάσταση είναι διαφορετική. Κι αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι η αγορά έχει κυριολεκτικά γεμίσει με ψηφιακά νομίσματα, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν έχουν πραγματικό λόγο ύπαρξης. Παρόλα αυτά είδαμε τους τελευταίους μήνες να προσελκύουν μια σειρά από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ποντάρουν δεκάδες δισ. δολάρια για λογαριασμό επενδυτών οι οποίοι κυριολεκτικά αγνοούσαν τι εστί κρυπτονόμισμα πριν από μερικούς μήνες. Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλό…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eight + sixteen =