αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα ZARA αυξάνουν τον κατώτατο μισθό των υπαλλήλων τους στα 1.500 ευρώ στην Ισπανία

Τα ZARA αυξάνουν τον κατώτατο μισθό των υπαλλήλων τους στα 1.500 ευρώ στην Ισπανία

Σε συμφωνία με τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Ισπανίας, CCOO και UGT, για αυξήσεις 20% στους μέσους μισθούς των εργαζομένων στα καταστήματα της χώρας κατέληξε ο όμιλος Inditex, ιδιοκτήτης των Zara.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα δύο συνδικάτα ανακοίνωσαν τη συμφωνία για τις αυξήσεις αργά το βράδυ της Πέμπτης, με την UGT να αναφέρει ότι οι μισθοί θα αυξηθούν έως και 40% σε ορισμένα τμήματα της χώρας.

Η Inditex, η οποία απασχολεί περίπου 165.000 άτομα σε 177 χώρες, με το ένα τρίτο του προσωπικού να εδρεύει στην Ισπανία, δεν απάντησε σε αίτημα του βρετανικού πρακτορείου για σχολιασμό. Περίπου το 86% του προσωπικού εργάζεται στα 6.477 καταστήματά της, ενώ η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι γυναίκες.

Η αύξηση του μισθού αποτελεί μέρος μιας «διαδικασίας ομογενοποίησης» των συνθηκών εργασίας για το προσωπικό στις διάφορες μάρκες της Inditex, σύμφωνα με το έγγραφο της συμφωνίας που υπέγραψαν Inditex και συνδικάτα, που είδε το Reuters. Εκτός από τη Zara, η Inditex κατέχει οκτώ μάρκες στην Ισπανία, συμπεριλαμβανομένων των Massimo Dutti, Pull & Bear και Bershka.

Η κίνηση αυτή δημιουργεί προηγούμενο για τους ανταγωνιστές της Inditex στην Ισπανία που εξακολουθούν να διαπραγματεύονται αυξήσεις μισθών, δήλωσαν τα συνδικάτα, με το Reuters να σχολιάζει ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί πονοκέφαλος για τις επιχειρήσεις και τους φορείς χάραξης πολιτικής που προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό.

«Οι μισθοί για τους εργαζόμενους στα καταστήματα της Inditex ήταν πολύ χαμηλοί σε ορισμένα μέρη της Ισπανίας», δήλωσε ο επικεφαλής του συνδικάτου UGT, Alvaro Cajigal. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα αποτελέσει προηγούμενο για άλλες αλυσίδες λιανικής πώλησης».

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 5,8% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός ήταν 8,4%, ο υψηλότερος από το 1986.

Η κύρια Ομοσπονδία των ισπανικών επιχειρήσεων (CEOE) χαιρέτισε τη συμφωνία, αλλά προειδοποίησε ότι οι υπερβολικές αυξήσεις μισθών θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα δεύτερο κύμα πληθωρισμού.

Η Inditex έχει ήδη διαφοροποιηθεί από ορισμένους ανταγωνιστές της μετακυλίοντας μεγαλύτερο μέρος του αυξανόμενου κόστους στους καταναλωτές, με αναλυτές να αναμένουν ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τις τιμές.

Άλλες ισπανικές εταιρίες λιανεμπορίου, όπως αλυσίδες σούπερ μάρκετ, έχουν μέχρι στιγμής περιορίσει τις αυξήσεις μισθών στο ύψος του πληθωρισμού, αλλά η ανταγωνίστρια της Inditex Fast Retailing Co, ιδιοκτήτρια της Uniqlo, προσέφερε αύξηση έως και 40% τον Ιανουάριο στην Ιαπωνία.

Οι αναλυτές εικάζουν ότι μια τέτοια κίνηση θα πιέσει και άλλες εταιρείες ρουχισμού να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, εν μέσω μιας μάχης για τη διατήρηση νέων ταλέντων στη στενή αγορά εργασίας.

Η σουηδική H&M ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο μπόνους 500 ευρώ σε 4.000 εργαζόμενους σε καταστήματα στην Ισπανία και την Πορτογαλία, αφότου η Inditex είχε προσφέρει 1.000 ευρώ στους εργαζόμενούς της στις δύο χώρες.

Οι μισθολογικές αυξήσεις θα κοστίσουν στην Inditex περίπου 167 εκατ. ευρώ ετησίως, ή περίπου 9,7% του λειτουργικού της κόστους, ανέφερε η Bankinter σε σημείωμα προς τους πελάτες της.

Κατώτατος μισθός 1.500 ευρώ

Η νέα αύξηση σημαίνει ότι η Inditex θα καταβάλλει κατώτατο μισθό 1.500 ευρώ το μήνα στους υπαλλήλους καταστημάτων και κατώτατο μισθό 2.041 ευρώ για τους εργαζόμενους με περισσότερες ευθύνες, σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας.

Οι πωλητές καταστημάτων θα λαμβάνουν επίσης μηνιαίες προμήθειες επί των πωλήσεων και ετήσια κίνητρα που θα αυξήσουν τους μισθούς τους σε τουλάχιστον 1.900 ευρώ το μήνα, δήλωσε η UGT.

Τα συνδικάτα δήλωσαν ότι η Inditex συμφώνησε επίσης να συνεχίσει να αυξάνει τους μισθούς σύμφωνα με τον πληθωρισμό τα επόμενα τρία χρόνια, όπως έχουν συμφωνήσει και άλλες εταιρείες λιανικών πωλήσεων στην Ισπανία.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + eighteen =