αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα soft skills που θα σε κάνουν περιζήτητο στην σημερινή αγορά εργασίας

Τα soft skills που θα σε κάνουν περιζήτητο στην σημερινή αγορά εργασίας

Για να κάνετε τη δουλειά σας αποτελεσματικά, χρειάζεστε hard skills: To τεχνικό know how και τις ειδικές γνώσεις για να εκπληρώσετε τις ευθύνες σας. Αλλά σε έναν κόσμο εργασίας που έχει αλλάξει για πάντα, τα λεγόμενα «soft skills» μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά. ‘Η μπορεί να αποδειχτούν ακόμα πιο κομβικά.

Τι είναι τα soft skills; Σκεφτείτε, για παράδειγμα, προσωπικά χαρακτηριστικά και συμπεριφορές που κάνουν έναν ισχυρό ηγέτη ή ένα καλό μέλος της ομάδας. Στην εποχή όπου κυριαρχεί η remote εργασία, όπου η συνεργασία και οι τρόποι καινοτομίας έχουν αλλάξει, οι εταιρείες αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτών των skills όταν δημιουργούν επιτυχημένες ομάδες.

Ως αποτέλεσμα, οι εργοδότες εξετάζουν όλο και περισσότερο τα soft skills ενός υποψηφίου. Tόσο στενά όσο την εμπειρία και τις σαφείς τεχνικές τους ειδικότητες, λένε οι ειδικοί στο BBC.

Για ορισμένους εργαζόμενους, ορισμένες μαλακές δεξιότητες είναι έμφυτες – χαρακτηριστικά προσωπικότητας που κάνουν κάποιον εκ φύσεως καλό στο επικοινωνιακό κομμάτι ή στην αναλυτική σκέψη. Αλλά για άλλους, η ανάπτυξη και η βελτίωση των μαλακών δεξιοτήτων μπορεί να είναι πιο δύσκολη. Ωστόσο, είναι δυνατό για κάθε εργαζόμενο να αναπτύξει και να βελτιώσει αυτά τα χαρακτηριστικά καθώς και να μάθει πώς να τα επιδεικνύει. Και αυτό, λένε οι ειδικοί, είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε όλοι.

Δεν υπάρχει οριστικός κατάλογος soft skills, αλλά ο όρος ουσιαστικά αναφέρεται σε ικανότητες πέρα ​​από τις τεχνικές. Η εξοικείωση με ένα συγκεκριμένο λογισμικό, για παράδειγμα, είναι μια σκληρή δεξιότητα. Από την άλλη πλευρά, το να ξέρεις πώς να αναλύεις διαφορετικά πακέτα software για να καταλάβεις τι πρέπει να χρησιμοποιεί μια εταιρεία απαιτεί κριτική σκέψη: Ναι, ένα soft skill.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας soft skill είναι η επικοινωνία. Η αποτελεσματική επικοινωνία με τους συναδέλφους, τους πελάτες και τη διοίκηση απαιτεί επιδεξιότητα και συναισθηματική νοημοσύνη. Η ενσυναίσθηση, η ομαδική εργασία και η συμπόνια είναι επίσης δεξιότητες που εμπίπτουν στην ίδια «ομπρέλα».

Ο ίδιος ο όρος «soft skills» είναι απλώς ορολογία, λέει ο Eric Frazer, συγγραφέας του The Psychology of Top Talent και επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale. «Από τη σκοπιά της επιστήμης της συμπεριφοράς, αναφέρεται σε μια σειρά νοοτροπιών και συμπεριφορών. Μερικά παραδείγματα νοοτροπίας που περιλαμβάνονται στα soft skills, μπορεί να είναι κάποιος που μαθαίνει συνεχώς ή κάποιος που είναι εξαιρετικά ανθεκτικός. Πολλές συμπεριφορές – κριτική σκέψη, ενεργή ακρόαση, ευφάνταστη επίλυση προβλημάτων για να αναφέρουμε μερικές – είναι επίσης μαλακές δεξιότητες» λέει.

Οι ίδιες δεξιότητες που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να λειτουργούν με επιτυχία εντός της εταιρικής ιεραρχίας και να ανεβαίνουν στην κορυφή δημιουργούν επίσης επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις

Πολλά soft skills είναι εξαιρετικά πρακτικά, όπως η αποτελεσματικότητα, η ιεράρχηση προτεραιοτήτων, η οργάνωση και η διαχείριση χρόνου – όλα τα χαρακτηριστικά που γίνονται όλο και πιο κρίσιμα για τους remote και τους υβριδικούς εργαζόμενους. «Οι άνθρωποι με υψηλές επιδόσεις έχουν την πειθαρχία να δομούν την ημέρα τους και να είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί μέσα σε ένα καθορισμένο χρονικό πλαίσιο», λέει ο Frazer.

Και τα soft skills δεν είναι απλώς χρήσιμά στη δουλειά. Είναι γενικά ανεκτίμητά. Οι ίδιες δεξιότητες που επιτρέπουν στους εργαζόμενους να λειτουργούν με επιτυχία εντός της εταιρικής ιεραρχίας και να ανεβαίνουν στην κορυφή, δημιουργούν επίσης επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις, για παράδειγμα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 7 =