αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα Lidl αποφάσισαν να ανοίγουν το κατάστημα του Πειραιά από τις 7:00 το πρωί. Και προκάλεσαν την οργή των εργαζομένων

Τα Lidl αποφάσισαν να ανοίγουν το κατάστημα του Πειραιά από τις 7:00 το πρωί. Και προκάλεσαν την οργή των εργαζομένων

Σε μια κίνηση που προκάλεσε την οργή των εργαζομένων, προχώρησε η γνωστή αλυσίδα Lidl. Συγκεκριμένα η εταιρία αποφάσισε να ανοίγει το κατάστημα του Πειραιά από τις 7:00 το πρωί, σπάζοντας έτσι το συμφωνημένο εδώ και χρόνια με την ΟΙΥΕ και καθιερωμένο από την αγορά καθημερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων στις 8.00 πμ.

«Η LIDL κάνει χρήση, μετά από 13 χρόνια, της αντεργατικής διάταξης του άρθρου 13, του Ν. 3377/2005, με στόχο την κυριάρχηση της στο (μετα)μνημονιακό τοπίο της πλήρους εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της ακραίας ευελιξίας και των μισθών – πείνας των εργαζομένων», τονίζει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Kαι συμπληρώνει: «Ακόμα, με την ενέργεια της αυτή, η πολυεθνική – Γερμανική LIDL θα εξωθήσει τους ανταγωνιστές και τις εμπορικές επιχειρήσεις γενικότερα, σε ακόμα πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, θα καθιερώσει τη γενικευμένη ευελιξία των εργασιακών ωραρίων με διαφορετικές ταχύτητες, θα καταστήσει ακόμα πιο λάστιχο τους εργαζόμενους και θα εντείνει την υπερεκμετάλλευση και την εντατικοποίηση τους, η οποία ήδη έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΙΥΕ

Η Ομοσπονδία μας καταγγέλλει τη βαθιά αντεργατική, επιθετική και εντελώς αθέμιτη ενέργεια της πολυεθνικής LIDL να προχωρήσει στο άνοιγμα του καταστήματος της στον Πειραιά (Αλιπέδου) από τις 7.00 πμ., σπάζοντας έτσι το συμφωνημένο εδώ και χρόνια με την ΟΙΥΕ και καθιερωμένο από την αγορά καθημερινό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, το οποίο προβλέπει το άνοιγμα των καταστημάτων στις 8.00 πμ.

Πρόκειται για μια απαράδεκτη, άκρως επιθετική και καθαρά αντεργατική ενέργεια, η οποία προφανώς εντάσσεται στο πλαίσιο ενός νέου αθέμιτου ανταγωνισμού και πολέμου με τις υπόλοιπες αλυσίδες, ιδιαίτερα τις ελληνικές που διατηρούν μικρότερα ωράρια λειτουργίας.

Η LIDL κάνει χρήση, μετά από 13 χρόνια, της αντεργατικής διάταξης του άρθρου 13, του Ν. 3377/2005, με στόχο την κυριάρχηση της στο (μετα)μνημονιακό τοπίο της πλήρους εργοδοτικής αυθαιρεσίας, της ακραίας ευελιξίας και των μισθών – πείνας των εργαζομένων. Ακόμα, με την ενέργεια της αυτή, η πολυεθνική – Γερμανική LIDL θα εξωθήσει τους ανταγωνιστές και τις εμπορικές επιχειρήσεις γενικότερα, σε ακόμα πιο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, θα καθιερώσει τη γενικευμένη ευελιξία των εργασιακών ωραρίων με διαφορετικές ταχύτητες, θα καταστήσει ακόμα πιο λάστιχο τους εργαζόμενους και θα εντείνει την υπερεκμετάλλευση και την εντατικοποίηση τους, η οποία ήδη έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις τα τελευταία χρόνια.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα σωματεία να μη χαρίσουν ούτε μια ώρα απλήρωτης δουλειάς, ούτε μια ώρα απλήρωτης υπερεργασίας και υπερωρίας απέναντι σε αυτές τις πρακτικές και να καταγγέλουν στην ΟΙΥΕ οποιαδήποτε παραβίαση της (κουτσουρεμένης) εργατικής νομοθεσίας.

Οι ελεγκτικές αρχές του ΣΕΠΕ να κινητοποιηθούν άμεσα και να επιβλέψουν τη νομιμότητα. Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε αυταπάτες. Η σημερινή Κυβέρνηση δεν θα καταργήσει (όπως υποσχόταν ως αντιπολίτευση) το συνολικό αντεργατικό – αντικοινωνικό πλαίσιο του Ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Αντίθετα το έχει υιοθετήσει ως μνημονιακή υποχρέωση. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ανθρώπινα ωράρια – για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας – για αξιοπρεπείς αμοιβές – για την υπεράσπιση της Κυριακής Αργίας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two − one =