αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤα Android App Stores έχουν γεμίσει με πάνω από 1.000 spyware εφαρμογές, λένε ερευνητές

Τα Android App Stores έχουν γεμίσει με πάνω από 1.000 spyware εφαρμογές, λένε ερευνητές

Hackers έχουν γεμίσει τον τελευταίο καιρό τα διάφορα App Store του Android (βλ. Google Play Store, Samsung App Store, Amazon App Store, κ.α.) με περισσότερες από 1000 spyware εφαρμογές, που φέρουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν κάθε κίνηση του χρήστη όταν εκείνος αλληλεπιδρά με τη συσκευή του.

Λόγος για το malware SonicSpy, το οποίο μπορεί να ελεγχθεί απομακρυσμένα και να εκτελέσει 73 διαφορετικές λειτουργίες, μεταξύ των οποίων η αθόρυβη καταγραφή κλήσεων και ήχων, η καταγραφή φωτογραφιών, το να καλεί και να στέλνει μηνύματα σε αριθμούς που έχουν ορίσει οι επιτιθέμενοι, καθώς ακόμη και να καταγράφει στοιχεία σχετικά με τις κλήσεις, τις επαφές και τα Wi-Fi access points στα οποία συνδέθηκε η συσκευή. Κρυμμένο πίσω από μια λειτουργική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων έτσι ώστε να μην αφήνει περιθώρια καχυποψίας, κλέβει και αποστέλλει τα δεδομένα των χρηστών της σε ένα server ελέγχου. Με την επιτυχία της σύνδεσης στο server, προσπαθήσει να κατεβάσει και να εγκαταστήσει μια “πειραγμένη” έκδοση του Telegram, η οποία με τη σειρά της περιέχει εντός της όλα εκείνα τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να αποκτήσει κάποιος τρίτος τον έλεγχο σε σημαντικές λειτουργίες του τηλεφώνου.

Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές του Lookout, αφού βρήκαν τρεις ενεργές εκδόσεις αυτού στο επίσημο κατάστημα εφαρμογών της Google, Google Play Store. Έκτοτε η εταιρία προέβη στην αφαίρεση αυτών (soniac, hulk messenger και troy chat), με το soniac να έχει σημειώσει κιόλας μεταξύ 1000 και 5000 downloads. Το πρόβλημα όμως παραμένει σε app stores τρίτων όπου δεν υπάρχει κάποια μη αυτοματοποιημένη αρχή. Πηγή του κακού αποτελούν μάλλον Ιρακινοί προγραμματιστές malware, αφού SonicSpy και Spynote (που αποκαλύφθηκε στα μέσα της περσινής χρονιάς) φαίνεται να μοιράζονται τόσο μεθοδολογία όσο και αποτέλεσμα.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + four =