αρχικηVIRALΤα 9 μαθήματα που πρέπει να μάθεις, πριν φτάσεις στο μέσο της ζωή σου: Εξηγεί μια career coach

Τα 9 μαθήματα που πρέπει να μάθεις, πριν φτάσεις στο μέσο της ζωή σου: Εξηγεί μια career coach

Είναι δεδομένο, ότι όσο μεγαλώνεις στην ζωή σου, βλέπεις τα πράγματα από διαφορετική οπτική, σε σχέση με το πως τα έβλεπες νεότερος. Κάπως έτσι τα βλέπει και η career coach, Kathy Caprino. Πλέον είναι στα 57 της, και μέσα από όλες τις εμπειρίες της έχει καταλήξει στα 9 μαθήματα που πρέπει να μάθεις πριν φτάσεις στο μέσο της ζωής σου. Δείτε τα παρακάτω, όπως τα παραθέτει η ίδια σε άρθρο της στο Thrive Global.

1.Να υποστηρίζεις αυτά που πιστεύεις

Έχω δουλέψει με εκατοντάδες ενήλικες σε όλο τον κόσμο που τους συμπεριφέρονταν άσχημα και τους χειραγωγούσαν συναισθηματικά όταν ήταν παιδιά. Όταν συμβαίνει αυτό κατά την παιδική σου ηλικία, η ανάπτυξή σου επηρεάζεται και είναι πολύ δύσκολο για εσένα να πιστέψεις ότι αξίζεις ή να υπερασπιστείς τον εαυτό σου. Δεν ζεις την δική σου ζωή, αλλά εκείνη που θέλουν οι άλλοι για εσένα.

Έφτασα 41 ετών για να μιλήσω και να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και δεν θα αφήσω ποτέ ξανά τους άλλους να με καθορίσουν ή να με υποβιβάσουν.

Πρέπει να βρεις το θάρρος και να αποφασίσεις το ποιος θέλεις να είσαι και το τι θέλεις να κάνεις, πριν είναι πολύ αργά. Είναι ώρα να σταματήσεις να ανέχεσαι ότι σε ενοχλεί. Πάρε σήμερα την απόφαση να γίνεις το άτομο, για το οποίο θα είσαι περήφανος.

Για τι θέλεις να αγωνιστείς, ξεκινώντας τώρα;

2. Μην κάνεις ποτέ συμβιβασμούς που αφορούν στην ψυχή σου

Υπάρχουν πράγματα για τα οποία μπορείς να κάνεις συμβιβασμούς, ίσως για την περιοχή όπου βρίσκεται η δουλειά σου, το πόση ώρα κάνεις να φτάσεις ή ακόμα και για τις καλοκαιρινές σου διακοπές. Αλλά δεν μπορείς να κάνεις συμβιβασμούς για την ψυχή σου. Γιατί αν το κάνεις, θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα.

Πρέπει να ξέρεις τι κρατάει το πνεύμα σου ζωντανό και να το φροντίζεις.

Για εμένα αυτά που έχουν σημασία είναι η αλήθεια, η αδιαφάνεια, η συμπόνοια, η δύναμη και η εντιμότητα. Για πολλά χρόνια δεν μπορούσα να εκφράζω ελεύθερα τίποτα από όλα αυτά. Συνειδητοποίησα όμως ότι αν δεν υπάρχουν όλα αυτά στη δουλειά ή τις σχέσεις μου, νιώθω να μαραζώνω και αισθάνομαι ότι αποτυγχάνω. Τώρα όμως ξέρω τι χρειάζεται για να φροντίζω την ψυχή μου και δεν θα κάνω ποτέ ξανά συμβιβασμό.

Εσύ τι πρέπει να κάνεις για να κρατήσεις ζωντανό το πνεύμα σου;

3. Χρησιμοποίησε τη λογική και τη διορατικότητά σου όταν αποφασίζεις ποιον θα αγαπήσεις και θα εμπιστευτείς

Τα άτομα με τα οποία συνάπτεις σχέση, είτε πρόκειται για γάμο, είτε για φιλία, είτε για επαγγελματικές σχέσεις και συνεργασίες, θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής σου και την ζωή σου γενικά. Μην αφήνεις στη ζωή σου ανθρώπους που θα σε βλάψουν, θα σε μειώσουν και θα σε κακομεταχειριστούν. Μην το επιτρέπεις αυτό. Αν έλκεις συνεχώς άτομα που σε πληγώνουν ή σε κακομεταχειρίζονται, θα πρέπει να καταλάβεις τι σε κάνει να συμπεριφέρεσαι έτσι και να προσπαθήσεις να το διορθώσεις.

Να είσαι πολύ προσεκτικός όταν αποφασίζεις ποιον θα εμπιστευτείς.

Και αν κάποιος προδώσει την εμπιστοσύνη σου και τον σεβασμό σου, απομάκρυνέ τον από τη ζωή σου.

Υπάρχει κάποιος στη ζωή σου που πρέπει να τον βγάλεις από αυτήν;

4. Μην περιμένεις ούτε ένα λεπτό ακόμα για να εκφράσεις την δημιουργικότητά σου

Για πολλά χρόνια, δεν με θεωρούσα δημιουργική. Ήμουνα απλά το άτομο που έφερνε χρήματα στην οικογένειά του. Πίστευα ότι άλλα άτομα στην οικογένεια και την ζωή μου ήταν δημιουργικά. Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν είχα επιτρέψει στον εαυτό μου να δει τι υπάρχει μέσα μου. Ή για να το θέσω πιο σωστά δεν άφηνα να βγουν στην επιφάνεια οι δημιουργικές μου ικανότητες και φυσικά δεν μπορούσα να καταλάβω πόσο πολύτιμες ήταν. Όταν όμως άρχισα να φροντίζω τις ικανότητές μου, ο κόσμος άλλαξε σε μία νύχτα! Ακόμα και η δουλειά μου έγινε το μέσο με το οποίο μπορούσα επιτέλους να τις εκφράσω.

Δεν χρειάζεται να αλλάξεις επάγγελμα για να καλλιεργήσεις την δημιουργικότητά σου. Κάνε αυτό που είσαι ικανός να κάνεις.

Πώς μπορείς να γίνεις δημιουργικός σήμερα;

5. Ζήτησε βοήθεια όταν τη χρειάζεσαι

Όταν νιώθεις ότι δεν μπορείς να τα καταφέρεις μόνος σου, ζήτησε βοήθεια. Μην περιμένεις. Απευθύνσου σε ένα φίλο σου ή σε κάποιον που σε εκτιμά, σε σέβεται και μοιράζεται μαζί σου το όραμά σου.

Μην περιμένεις άσκοπα σκεπτόμενος ότι δεν έχεις αυτό που απαιτείται.

Μπορεί να μην έχεις ότι ακριβώς χρειάζεσαι, αλλά με την κατάλληλη βοήθεια θα τα καταφέρεις.

Τι είδους βοήθεια μπορείς να ζητήσεις αυτή τη στιγμή για να πας εκεί που πραγματικά θέλεις;

6. Μην κάνεις κακό στον εαυτό σου

Για πολλά χρόνια έμενα κολλημένη σε καταστάσεις που δεν μου έκαναν καλό, είτε ήταν δουλειές είτε σχέσεις, γιατί δεν ήθελα να αντιμετωπίσω την πραγματικότητα, ότι δηλαδή χρειαζόταν να αλλάξω δραστικά την ζωή μου και τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμουν τον κόσμο, αν ήθελα να είμαι ευτυχισμένη.

Έκανα κακό στον εαυτό μου αντί να αλλάξω κάτι ή να κάνω μικρά βήματα που θα με βοηθούσαν να βγω από λανθασμένες καταστάσεις.

Μην κάνεις κακό στον εαυτό σου. Άλλαξε ότι δεν σου ταιριάζει. Κάνε μικρά βήματα που θα σε βοηθήσουν να κάνεις μία αλλαγή στην ζωή σου και ξεκίνησε σήμερα.

Με ποιον τρόπο βλάπτεις τον εαυτό σου;

7. Βελτιώσε τη σχέση σου με τα χρήματα

Κοιτάζοντας πίσω, διαπιστώνω σήμερα πως έχω αναπτύξει κάποιες πολύ αρνητικές σκέψεις για τα χρήματα. Και σε αυτό φταίνε όλα όσα έμαθα να πιστεύω για αυτά από όταν ήμουν παιδί. Το χειρότερο ήταν ότι σκεφτόμουν ότι για να βγάλω πολλά χρήματα στην δουλειά μου, θα έπρεπε να κάνω κάτι ανήθικο. Δηλαδή να πουλήσω την ψυχή μου, να μισώ ότι κάνω και ότι κάνουν οι άλλοι και να συμβιβάζομαι για το ποια πραγματικά ήμουνα.

Όλες αυτές οι αρνητικές σκέψεις θα ελέγχουν την σχέση σου με τα χρήματα, εκτός αν την επαναπροσδιορίσεις.

Γύρισε πίσω στην παιδική σου ηλικία και ρώτησε τον εαυτό σου “τι μου έμαθε η οικογένειά μου σχετικά με το πώς να αντιμετωπίζω τα χρήματα; Με δύναμη ή αδυναμία, μυστικοπάθεια ή δεκτικότητα, θάρρος ή φόβο, αγάπη ή μίσος, κακιά ή χαρά; Ποιος έλεγχε τα χρήματα στην οικογένεια και ποιος όχι”; Θα διαπιστώσεις πως όλα όσα έχεις μάθει για τα χρήματα ως παιδί, σε επηρεάζουν ακόμα και σήμερα και σε εμποδίζουν από το να τα δεις σαν κάτι θετικό.

Πώς αντιμετώπιζες τα χρήματα ως παιδί και πώς σε εμποδίζει αυτό από το να έχεις μία υγιή σχέση με αυτά;

8. Μην σπαταλάς τον χρόνο σου στα πρέπει

Υπάρχουν τόσα πολλά πρέπει- τι πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να είμαστε και πώς πρέπει να συμπεριφερόμαστε. Όλα αυτά αποτελούσαν περιορισμούς, τόσο επαγγελματικά μου όσο και τα προσωπικά μου. Συνειδητοποίησα πως μεγάλωσα κάνοντας πάντα αυτό που ήθελαν οι άλλοι από εμένα. Γιατί; Για να τους κάνω υπερήφανους ή για να νιώσω ότι με αγαπούν και με αποδέχονται.

Με το να υποκύπτω στα πρέπει της ζωής μου, τις προσδοκίες και τις απαιτήσεις των άλλων για το πώς έπρεπε να ζω και να συμπεριφέρομαι, συνειδητοποίησα ότι δεν οδηγούμαι στην ευτυχία.

Γι΄αυτό σταμάτησε να αισθάνεσαι υποχρέωση και άρχισε να κάνεις αυτό που πραγματικά θέλεις και όχι αυτό που πρέπει.

Τι κάνεις σήμερα επειδή πρέπει και ότι επειδή το θέλεις;

9. Άφησε τον πόνο, τον θυμό και την κακία

Έχω βιώσει πολύ πόνο, θυμό, απογοήτευση, κακία και σύγχυση σε όλη μου την ζωή. Από σχέσεις που με διέλυσαν και δουλειές που με εξουθένωσαν, μέχρι συναδέλφους που με πρόδωσαν. Έχω νιώσει μεγάλη απογοόητευση. Και ξέρω ότι έχεις νιώσει κι εσύ. Η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες που μπορούν να σε κάνουν να λυγίσεις.

Αλλά την ίδια στιγμή είναι πολύ όμορφη, λαμπερή, αστραφτερή και μπορεί να σε γεμίσει ευγνωμοσύνη.

Έμαθα ότι είναι θέμα επιλογής- είτε θα επιλέξεις τον πόνο και τον θυμό, είτε θα βρεις ένα τρόπο να τους θεραπεύσεις και να τους απελευθερώσεις.

Έμαθα ότι αν κρατάς τον πόνο και τον θυμό σου, χάνεις όλο το νόημα της ζωής. Δεν ήρθαμε στη ζωή για να την σπαταλήσουμε με οργή και απογοήτευση. Ήρθαμε να μάθουμε, να ωριμάσουμε και να ευημερήσουμε.

Είναι στο χέρι σου να αποφασίσεις αν θα παραμείνεις κολλημένος στο μίσος ή θα βρεις έναν τρόπο να συγχωρέσεις, να ξεχάσεις και να φτιάξεις μία ζωή γεμάτη νόημα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four + 7 =