αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤα 7 ύποπτα σημάδια που δείχνουν ότι έχουν παραβιαστεί τα δεδομένα σου

Τα 7 ύποπτα σημάδια που δείχνουν ότι έχουν παραβιαστεί τα δεδομένα σου

Η εστίαση στην ασφάλεια των δεδομένων γίνεται επιτακτική, καθώς η παραβίαση δεδομένων είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο. Οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να κάνουν συνεχείς ελέγχους για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων. Οι hackers καταφέρνουν να παραβιάσουν τα συστήματα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, αλλά είναι πιθανό να αφήσουν κάποια σημάδια. Αν οι χρήστες παρατηρήσουν αυτά τα σημάδια μπορεί να αποτρέψουν την πραγματοποίηση ή τη συνέχιση μιας παραβίασης δεδομένων.

Ποια είναι όμως αυτά τα σημάδια;

1. Ύποπτα αρχεία

Τα real-time λογισμικά ασφαλείας, όπως τα εργαλεία που εντοπίζουν ευπάθειες, μπορεί να σας ειδοποιήσουν για ύποπτα αρχεία, που είναι πιθανώς κακόβουλα. Εάν δεν διαθέτετε αυτόν τον τύπο λογισμικού, αφιερώστε χρόνο για να ερευνήσετε ύποπτα αρχεία που εντοπίζει το πρόγραμμα προστασίας από ιούς.

2. Αλλαγές αρχείων

Ο εντοπισμός αλλαγών σε κρίσιμα αρχεία μπορεί να είναι δύσκολος, ειδικά για εταιρείες με μεγάλες και περίπλοκες IT υποδομές. Ωστόσο, η ανίχνευση ασυνήθιστων αλλαγών σε αρχεία είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σταματήσει μια παραβίαση δεδομένων.

Εάν υπάρχουν ύποπτες αλλαγές, αντικαταστάσεις ή διαγραφές σημαντικών αρχείων συστήματος, προσπαθήστε να σταματήσετε αμέσως την παραβίαση δεδομένων. Παρακολουθήστε συνεχώς τα αρχεία σας για να εντοπίσετε άμεσα οποιαδήποτε ασυνήθιστη δραστηριότητα.

3. Ασυνήθιστη συμπεριφορά προγραμμάτων

Ένα πρόγραμμα μπορεί να συμπεριφέρεται ασυνήθιστα λόγω κάποιου προβλήματος σε λογισμικό ή hardware. Ωστόσο, η ασυνήθιστη συμπεριφορά προγράμματος μπορεί να οφείλεται σε μια παραβίαση δεδομένων. Ελέγξτε άμεσα το πρόγραμμα και αναζητήστε άλλες “ανωμαλίες” στο σύστημα.

4. Μειωμένη ταχύτητα

Όταν ένα σύστημα επιβαρύνεται με κακόβουλο λογισμικό ή αυξημένη επισκεψιμότητα, μπορεί να παρατηρηθεί επιβράδυνση στο Διαδίκτυο ή στις συσκευές σας. Φυσικά, η μειωμένη ταχύτητα μπορεί να συνδέεται και με άλλα θέματα, αλλά πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο μιας παραβίασης.

5. Κλειδωμένοι λογαριασμοί

Οι λογαριασμοί χρηστών που εμφανίζονται ξαφνικά κλειδωμένοι είναι ένα από τα πιο προφανή σημάδια παραβίασης δεδομένων (που βρίσκεται συνήθως σε εξέλιξη). Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου το κάνουν αυτό για να δυσκολευτείτε να σταματήσετε τις δραστηριότητές τους, ίσως ακόμη και για να κρυπτογραφήσουν τα δεδομένα σας και να ζητήσουν λύτρα. Για να αποφύγετε την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στους λογαριασμούς σας, χρησιμοποιείστε έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων και ζητήστε από τους υπαλλήλους να αλλάζουν τακτικά τους κωδικούς πρόσβασης.

6. Ασυνήθιστη επικοινωνία συστημάτων

Εάν παρατηρήσετε ότι ένας υπολογιστής μεταφέρει ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες δεδομένων εκτός του δικτύου της εταιρείας σας ή έχει πρόσβαση σε workstations άλλων υπαλλήλων, ενδέχεται να βρίσκεται σε εξέλιξη μια παραβίαση δεδομένων. Εάν συμβαίνει αυτό, απομονώστε τον παραβιασμένο υπολογιστή και προσπαθήστε να σταματήσετε την επικοινωνία του με άλλα συστήματα.

7. Περίεργη συμεπριφορά υπολογιστή

Ένας υπολογιστής που έχει παραβιαστεί μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί διαφορετικά. Ίσως να εμφανίζονται ασυνήθιστα pop-up παράθυρα και να εγκαθίστανται νέα προγράμματα. Επίσης, το ποντίκι μπορεί να κινείται από μόνο του και ο υπολογιστής να κλείνει χωρίς προειδοποίηση. Εάν συμβεί αυτό, συμβουλεύστε τους υπαλλήλους να αφήσουν τον υπολογιστή για να τον ελέγξουν οι ειδικοί. Εάν προσπαθήσουν να κλείσουν τα pop-up παράθυρα ή προσπαθήσουν να πάρουν ξανά τον έλεγχο, μπορεί να βοηθήσουν τους hackers να κάνουν περισσότερη ζημιά.

Οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές στις μέρες μας και στοχεύουν τόσο μεγάλες όσο και μικρές εταιρείες. Μερικές φορές, οι hackers κάνουν τόσο καλή δουλειά που αντιλαμβανόμαστε την παραβίαση δεδομένων όταν είναι πια πολύ αργά. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να παρατηρούμε τα παραπάνω σημάδια για να σταματήσουμε την παραβίαση εγκαίρως και να λάβουμε μέτρα για να αποτρέψουμε μια μελλοντική επίθεση.

Πηγή: secnews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + two =