αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 7 συχνότερα ψέματα που λένε οι υποψήφιοι στα βιογραφικά τους

Τα 7 συχνότερα ψέματα που λένε οι υποψήφιοι στα βιογραφικά τους

Μήπως είσαι από αυτούς που προσπαθούν να συντάξουν ένα πιο… εντυπωσιακό βιογραφικό, και βάζουν μέσα σε αυτό και μερικά ψέματα; Δεν είσαι ο μόνος. Όπως έχει διαπιστωθεί από πολλές έρευνες που έχουν γίνει σε βάθος χρόνου, ένα μεγάλο ποσοστό όσων αναζητούν εργασία είναι διατεθειμένοι να αναγράψουν κάποια ψέματα στο βιογραφικό τους, έτσι ώστε να μοιάζουν πιο ελκυστικοί στα μάτια του HR Manager.

Σε ποια σημεία όμως του βιογραφικού τους τείνουν οι υποψήφιοι να δηλώνουν ψευδείς ή παραπλανητικές πληροφορίες; Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Backgroundcheck.org, ιδού τα κύρια σημεία των βιογραφικών όπου οι υποψήφιοι συνηθίζουν να μην είναι και τόσο ειλικρινείς.

1. Φουσκωμένες δεξιότητες

Ίσως από τα πιο συχνά ψέματα στο βιογραφικό. Το 57% των υποψηφίων διογκώνει τις δεξιότητες και ικανότητές του όπως π.χ. αναγράφοντας ότι γνωρίζουν άπταιστα μια ξένη γλώσσα. Επικίνδυνο και γρήγορα ανιχνεύσιμο ψέμα, καθώς στη περίπτωση που η εργασία απαιτεί καλό επίπεδο γλωσσών, η ανεπάρκεια της γλώσσας θα διαπιστωθεί άμεσα.

2. Υπερβολή στις αρμοδιότητες

Το 55% υπερβάλλει αναφορικά με τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που του αναλογούσαν σε προηγούμενες θέσεις εργασίας. Μια απλή τηλεφωνική κλήση στον πρώην εργοδότη μπορεί να επαληθεύσει τα πραγματικά καθήκοντά των υποψηφίων και σχεδόν σίγουρα να αποτρέψει οποιαδήποτε δυνητική πρόσληψη στη περίπτωση που οι αρμοδιότητες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό.

3. Περίοδος εργασίας

Το 42% «μαγειρεύει» τις ημερομηνίες και περιόδους εργασίας. Για να «μπαλωθεί» ένα κενό μερικών μηνών ή μια εκτεταμένη περίοδο ανεργίας, αρκετοί υποψήφιοι δε διστάζουν να αλλάξουν ημερομηνίες εργασίας.

4. Τροποποίηση του τίτλου της θέσης

Επίσης ένα από τα συχνά ψέματα στο βιογραφικό των υποψηφίων. Το 34% αλλάζει τον τίτλο εργασίας σε προηγούμενους εργοδότες. Λίγο για το glam του θέματος, λίγο για να γεμίσει το κενό στην επαγγελματική κάρτα ή να γίνει περισσότερο πιασάρικο το προφίλ στο Linkedin, η αλλαγή του τίτλου εργασίας έχει πλέον εξελιχθεί σε τέχνη!

5. Πλασματικά πτυχία

Το 33% των περιπτώσεων αφορούν αναληθή κατοχή πτυχίων & διπλωμάτων που δηλώνονται στο βιογραφικό των υποψηφίων. Δύσκολα θα επιβεβαιωθούν στα αρχικά στάδια μιας συνέντευξης, όταν έρθει όμως η στιγμή υπογραφής της σύμβασης πιθανώς οι εργοδότες να ζητήσουν τα αντίγραφά τους.

6. Ανύπαρκτοι εργοδότες

Πιο σπάνια, το 28% των παραπλανητικών πληροφοριών αφορούν εργασιακή εμπειρία σε εταιρείες στις οποίες οι υποψήφιοι δεν έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους! Μερικοί υποψήφιοι μάλιστα, ξεπερνούν τα όρια της μυθοπλασίας και εφεύρουν εταιρείες οι οποίες δεν υφίστανται!

7. Φανταστικές τιμητικές διακρίσεις

Τέλος, το 18% των ψεμάτων σχετίζονται με παραπλανητικές βραβεύσεις και τιμητικές διακρίσεις. Κάτι που στην Ελλάδα είναι ίσως ακόμα πιο εύκολο, αφού υπάρχουν… άπειρα βραβεία και διαγωνισμοί. Έτσι μπορείς να γράψεις ότι έχεις πάρει κάποια στιγμή κάποιο από αυτά- ακόμα κι αν δεν είναι αλήθεια.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το βιογραφικό του Elon Musk χωράει σε 1 σελίδα. Και μπορείς να «αντιγράψεις» το ίδιο μοντέλο (Εικόνα)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × four =