αρχικηVIRALΤα 7 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν συζητάμε με κάποιον: Εξηγεί ένας speech trainer

Τα 7 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν συζητάμε με κάποιον: Εξηγεί ένας speech trainer

Εσύ είσαι καλός στις συζητήσεις; ‘Η μήπως κάνεις κάποια λάθη χωρίς να το καταλάβεις;

Ο John Bowe που είναι speech trainer και συγγραφέας του βιβλίου «I Have Something to Say: Mastering the Art of Public Speaking in an Age of Disconnection». Σε άρθρο του στο αμερικανικό CNBC παραθέτει τα 7 μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε όταν συζητάμε με κάποιον.

Υποθέτουμε ότι κανείς δεν θέλει να μας μιλήσει

Μπορεί να είσαι ντροπαλός. Αλλά σταμάτα να σκέφτεσαι ότι οι άλλοι δεν θα θέλουν να συζητήσουν μαζί σου. Αντίθετα, σκεφτείτε την προσέγγιση ως πράξη προσφοράς. Μετά από τόσους μήνες κοινωνικής απομόνωσης λόγω της πανδημίας, είναι πολύ πιθανό το άτομο δίπλα σου να είναι εξίσου πρόθυμο να κάνει μια «σύνδεση».

Διακόπτουμε ή εισβάλλουμε σε μία συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη

Το timing είναι το παν, λέει ο Bowe. Εάν δείτε δύο ή περισσότερους ανθρώπους στη μέση μίας ζωηρής συζήτησης, τότε το καλύτερο είναι να περιμένετε για ένα μικρό κενό. Όταν κάποιος στρέψει την προσοχή του σε εσάς, τότε είναι η ευκαιρία σας.

Αρχίζουμε να μιλάμε χωρίς να έχουμε κάτι να πούμε

Εάν κάποιος μοιάζει απόμακρος ή χαμένος στις σκέψεις του, το να πλησιάσετε και να πείτε «γεια», μάλλον δύσκολα θα σπάσει τον πάγο. Δοκιμάστε να ζητήσετε άδεια (π.χ. “Γεια. Είναι εντάξει αν σας μιλήσω;” ή “Με συγχωρείτε, σας πειράζει να σας ρωτήσω κάτι;”) και βεβαιωθείτε ότι έχετε στο μυαλό σας μια πλήρως διαμορφωμένη ερώτηση ή σχόλιο.

Μιλάμε για αμφιλεγόμενα ζητήματα

Εάν πιάνετε κουβέντα με κάποιον που δεν γνωρίζετε, το καλύτερο είναι να αποφύγετε θέματα που προκαλούν έντονες αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα η πολιτική. Διαλέξτε κάτι πιο «ακίνδυνο», για το οποίο έχετε μια κοινή εμπειρία: Μπορείτε να ρωτήσετε τον άλλο πώς του φαίνεται το φαγητό που τρώτε ή η μουσική που ακούτε.

Είναι δύσκολο να μας παρακολουθήσουν

Όταν έχετε κάνει μία επαφή με τον άλλο, φροντίστε να είναι εύκολο να σας καταλάβει. Εάν, για παράδειγμα, μιλάτε διαφορετικές γλώσσες, μιλήστε αργά και καθαρά. Εάν χρησιμοποιείτε αργκό, μην λέτε λέξεις που ίσως ο άλλος δεν γνωρίζει. Και εάν σας ρωτήσει τι δουλειά κάνετε, μην δώσετε μία μακροσκελή απάντηση… γεμάτη με ακαταλαβίστικους τεχνικούς όρους.

Μιλάμε πολύ για τον εαυτό μας ή για τον άλλο

Συχνά λέγεται ότι στους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους, καθώς και ότι το να κάνεις ερωτήσεις είναι το βασικό συστατικό για μια καλή συζήτηση. Όμως σε όλα τα πράγματα χρειάζεται ένα μέτρο. Σε κανέναν δεν αρέσει να του κάνουν ανάκριση, επομένως εάν νιώσετε ότι οι ερωτήσεις σας δεν είναι ευπρόσδεκτες, κάντε πίσω. Μπορείτε να πείτε μία ιστορία, ώστε να απαλλάξετε τον συνομιλητή σας από την πίεση.

Σπαταλάμε τον χρόνο του άλλου

Εάν πιάσετε κουβέντα με κάποιον, μιλήστε του. Μην κοιτάζετε το πάτωμα ή τον ορίζοντα. Αφήστε το κινητό σας στην άκρη και δώστε του την πλήρη προσοχή σας. Όποιο κι αν είναι το θέμα της συζήτησης, αν θες να χτίσεις μια καλή σχέση με τον άλλο πρέπει να είσαι 100% συγκεντρωμένος εκεί.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι ένα άτομο νομίζει ότι «τα ξέρει όλα» (και πως να διαχειριστείς τέτοια άτομα)

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × one =