αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Τα 6 μεγάλα μαθήματα που μου έμαθε το freelancing»: Εξηγεί ένας άνθρωπος που πορεύτηκε σε αυτό τον δρόμο

«Τα 6 μεγάλα μαθήματα που μου έμαθε το freelancing»: Εξηγεί ένας άνθρωπος που πορεύτηκε σε αυτό τον δρόμο

«Το πρώτο πράγμα που έμαθα από το freelancing είναι ότι δεν επαρκεί καμία ποσότητα προετοιμασίας», κάπως έτσι ξεκινά το άρθρο του στο Forbes, ο Abdullahi Muhammed. Ο ίδιος πέρασε από τον δρόμο του freelancing και τώρα έχει κάνει το επόμενο βήμα, αφού είναι ιδρυτής και CEO του digital agency, Oxygenmat.

Η διαδρομή όμως του έμαθε πολλά. Τα οποία του χρησίμεψαν όχι μόνο ως freelancer, αλλά και στην μετέπειτα πορεία του. Ο ίδιος παραθέτει λοιπόν 6 συγκεκριμένα μαθήματα που έλαβε ως freelancer, και ίσως θα σου φανούν και εσένα χρήσιμα.

1# Το freelancing δεν είναι για όλους: Δεν είναι εύκολο μονοπάτι. Ένας τέτοιος επαγγελματίας μπορεί να δουλεύει από το πρωί μεχρι το βράδυ. Πρέπει να δεις ποιες είναι οι ανάγκες σου, και πως ακριβώς θα ήθελες να δουλεύεις εσύ καθημερινά. Πιθανόν να μην κάνεις για freelancer και να πρέπει να βρεις μια κανονική full-time θέση σε μια εταιρία.

2# Δεν αρκεί μόνο το ταλέντο: Είναι λίγο σαν τους αθλητές. Δεν αρκεί το αρχικό ταλέντο. Πρέπει να δουλέψεις και στην πορεία. Και δεν έχει να κάνει μόνο με το να ξέρεις όλα τα νέα tools. Πρέπει να είσαι επαγγελματίας στην δουλειά σου και συνεπής.

3# Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα σου, είναι η φήμη σου: Οι άνθρωποι μιλούν μεταξύ τους. Έτσι θα μιλούν και για εσένα. Αν έχεις καλή φήμη, αυτή θα εξαπλωθεί. Άρα «χτίσε» την φήμη σου. Μην δεσμέυεσαι για πράγματα που δεν μπορείς να τηρήσεις, ενώ όταν κάνεις κάποιο λάθος είναι καλό να το παραδέχεσαι αμέσως. Φτιάξε ένα καλό personal brand.

4# Η στασιμότητα είναι ο εχθρός: Μπορείς να ξεκινήσεις κάνοντας ένα συγκεκριμένο πράγμα, όμως στην συνέχεια μπορείς να προσφέρεις κι άλλα παρόμοια προϊόντα ή υπηρεσίες γύρω από αυτό. Λίγη εκπαίδευση κάθε ημέρα πάνω σε νέα skills, θα σε οδηγήσει στον να εξελιχθείς και να παρέχεις περισσότερα πράγματα στους πελάτες σου.

4# Το να λες «όχι» είναι δύσκολο αλλά απαραίτητο: Στην αρχή μπορεί να πέσεις στην παγίδα. Να λες «ναι» σε κάθε project. Αυτό όμως θα χαλάσει την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής σου ζωής. Ενώ επίσης θα κάνεις και δουλειές που μάλλον δεν θα σου αρέσουν. Βάλε τα όρια σου. Και πες «όχι» εκεί που χρειάζεται.

5# Πρέπει να αγκαλιάσεις το ρίσκο: Δεν υπάρχει εγγύηση επιτυχίας στο freelancing. Πρέπει να αποδεχτείς ότι το μέλλον θα είναι αβέβαια. Μπορεί ακόμα και να αποτύχεις. Παρόλα αυτά, αν καταφέρεις να φτάσεις στον μεγάλο στόχο σου, τότε είναι σίγουρο ότι θα ανταμιφθείς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 1 =