αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 5 πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι ομάδες υψηλών επιδόσεων, στην εποχή της πανδημίας

Τα 5 πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι ομάδες υψηλών επιδόσεων, στην εποχή της πανδημίας

O covid έχει αλλάξει τα δεδομένα και το εσωτερικό των εταιριών. Ενώ η εργασία από το σπίτι έχει ενισχύσει την αυτονομία, δίνοντας τη δυνατότητα σε πολλούς να αποφασίσουν πότε και πού θα εργαστούν, έχει κάνει πιο δύσκολη τη δημιουργία στενών προσωπικών δεσμών μεταξύ των εργαζομένων.

Ωστόσο, μία έρευνα που διαβάζουμε στο Harvard Business Review, δείχνει ότι οι ομάδες με τις υψηλότερες επιδόσεις έχουν βρει τρόπους αξιοποίησης των κοινωνικών συνδέσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για να φτάσουν στην επιτυχία. Τα ευρήματα μας δείχνουν τους τρόπους με τους οποίους οποιοσδήποτε Oργανισμός μπορεί να χτίσει μεγαλύτερη διασύνδεση – ακόμη και σε remote ή υβριδικό περιβάλλον εργασίας – και τελικά να δημιουργήσει ομάδες με υψηλότερες επιδόσεις.

Το καλοκαίρι, η ομάδα της ignite80 συνεργάστηκε με την εταιρεία λογισμικού επικοινωνίας Front για να κάνει έρευνα με τη συμμετοχή 1.106 υπαλλήλων γραφείου στις Η.Π.Α. Ο στόχος ήταν απλός: Να καθορίσουν τι κάνουν διαφορετικά οι ομάδες με υψηλές επιδόσεις.

«Για να εντοπίσουμε μέλη ομάδων υψηλών επιδόσεων, ζητήσαμε από τους ερωτηθέντες (1) να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα της ομάδας τους και (2) να συγκρίνουν την απόδοση της ομάδας τους με άλλες ομάδες στον κλάδο τους. Οι εργαζόμενοι που βαθμολόγησαν την ομάδα τους με 10 στα 10 και στα δύο αντικείμενα ορίστηκαν ‘μέλη ομάδων υψηλών επιδόσεων’, επιτρέποντάς μας να συγκρίνουμε τη συμπεριφορά τους με τη συμπεριφορά όλων των άλλων» σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας.

Τι κάνουν λοιπόν διαφορετικά οι ομάδες με υψηλές επιδόσεις; Η μελέτη αποκάλυψε πέντε βασικές διαφορές.

Δεν φοβούνται να σηκώσουν το τηλέφωνο

Ενώ οι τηλεφωνικές κλήσεις γίνονται όλο και λιγότερο συχνές στον εργασιακό χώρο γενικά, αυτό δεν συμβαίνει μεταξύ των ομάδων υψηλών επιδόσεων. Η έρευνά διαπίστωσε ότι τείνουν να επικοινωνούν πιο συχνά γενικά και είναι πολύ πιο πιθανό να επικοινωνούν με συναδέλφους χρησιμοποιώντας το τηλέφωνο, σε σύγκριση με τους λιγότερο επιτυχημένους εργαζομένους (10,1 έναντι 6,1 κλήσεων, ανά ημέρα κατά μέσο όρο). Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αναμένουν ότι οι τηλεφωνικές κλήσεις θα είναι άβολες, αυτό είναι μια εσφαλμένη αντίληψη. Όχι μόνο τα τηλεφωνήματα δεν είναι πιο άβολα στην πράξη, αλλά τείνουν επίσης να ενδυναμώνουν τις σχέσεις και να αποτρέπουν μία παρεξήγηση, συμβάλλοντας σε πιο γόνιμες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συναδέλφων.

Τα meetings είναι πιο οργανομένα

Οι ομάδες με υψηλές επιδόσεις αποφεύγουν τις κοινές παγίδες των συσκέψεων με κακή οργάνωση, ενσωματώνοντας πρακτικές που αποδεικνύονται ότι ενθαρρύνουν πιο παραγωγικά meetings. Συγκεκριμένα, είναι πολύ πιο πιθανό να ζητήσουν προεργασία από τους συμμετέχοντες (39% πιο πιθανό), να εισάγουν μια ατζέντα (26% πιο πιθανό) και να ξεκινήσουν με ένα check-in που κρατά τα μέλη της ομάδας ενήμερα για την πρόοδο των άλλων (55% πιο πιθανό). Διασφαλίζοντας ότι ο χρόνος της μάζωξης είναι αποτελεσματικός, οι ομάδες με υψηλές επιδόσεις δεν κάνουν απλώς καλύτερη χρήση των συναντήσεών τους – θέτουν επίσης τη βάση για πιο γόνιμες αλληλεπιδράσεις, συμβάλλοντας σε καλύτερες σχέσεις.

Χρόνος για θέματα εκτός δουλειάς

Κάποιοι διευθυντές μπορεί να μην βλέπουν με καλό μάτι στις συζητήσεις εντός γραφείου που δεν αφορούν τη δουλειά. Τελικά, τι όφελος μπορεί να υπάρξει από τους υπαλλήλους που ξοδεύουν πολύτιμο χρόνο εργασίας συζητώντας για ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός ή μια διάσημη ταινία; Η έρευνα υποδηλώνει ότι η συζήτηση θεμάτων που δεν αφορούν την εργασία προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή στις προσωπικές συνομιλίες εντοπίζουμε κοινά ενδιαφέροντα, κάτι που ενισχύει τη βαθύτερη συμπάθεια και τις αυθεντικές συνδέσεις. «Στο πλαίσιο της μελέτης μας, διαπιστώσαμε ότι τα μέλη μίας ομάδας με υψηλές επιδόσεις είναι πολύ πιο πιθανό να περνούν χρόνο στο γραφείο συζητώντας θέματα εκτός εργασίας με τους συναδέλφους τους (25% περισσότερο) – θέματα που μπορεί να επεκταθούν στον αθλητισμό, τα βιβλία και την οικογένεια. Είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να έχουν συναντήσει τους συναδέλφους τους για καφέ, τσάι ή ένα ποτό τους τελευταίους έξι μήνες» λένε οι συντάκτες της έρευνας.

Με άλλα λόγια, οι καλύτερες ομάδες δεν είναι πιο αποτελεσματικές επειδή εργάζονται συνεχώς. Αντίθετα: Επενδύουν χρόνο στη «σύνδεση» των μελών με αυθεντικούς τρόπους, που αποφέρει στενότερες φιλίες και καλύτερη ομαδική εργασία αργότερα.

Υπάρχει έντονη εκτίμηση στο εσωτερικό

Η αναγνώριση είναι συχνά πιο ισχυρή κινητήρια δύναμη από τα χρηματικά κίνητρα. Οι τοπ ομάδες έχουν μέλη που εκτιμούν το ένα το άλλο. Και το εκφράζουν. Η εκτίμηση δεν ρέει μόνο από πάνω προς τα κάτω. Είναι ένας πολιτισμικός κανόνας που παρατηρείται στις αλληλεπιδράσεις μεταξύ των συναδέλφων. Αν λοιπόν είσαι σε μία ομάδα, μην ξεχνάς να πεις μία καλή κουβέντα στον διπλανό σου.

Είναι πιο αυθεντικές

Τα μέλη των ομάδων υψηλών επιδόσεων είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να εκφράσουν θετικά συναισθήματα με τους συναδέλφους τους. Ανέφεραν ότι είναι πιο πιθανό να κάνουν κομπλιμέντα, να αστειεύονται και να πειράζουν τους συναδέλφους τους. Στα emails, ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν θαυμαστικά, emoji και GIF. «Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, ότι ήταν επίσης πιο πιθανό να εκφράσουν αρνητικά συναισθήματα στη δουλειά. Βρήκαμε ότι ήταν πιο πιθανό να βρίσουν, να παραπονιούνται και να εκφράζονται με σαρκασμό για τους συναδέλφους τους» σημειώνεται στην έρευνα. Γιατί η έκφραση αρνητικών συναισθημάτων στην εργασία φέρνει πιο θετική απόδοση; Επειδή η εναλλακτική στην έκφραση αρνητικών συναισθημάτων, είναι η καταστολή τους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυθεντικότητα συμβάλλει στην ευημερία στο χώρο εργασίας και στην ατομική απόδοση. «Η έρευνά μας δείχνει ότι αυξάνει και την απόδοση της ομάδας. Περιττό να πούμε ότι υπάρχουν φορές που η έκφραση αρνητικών συναισθημάτων στο γραφείο δεν είναι χρήσιμη ή κατάλληλη. Αυτό που υποδηλώνει αυτό το εύρημα είναι ότι, στον βαθμό που τα μέλη της ομάδας βιώνουν την ψυχολογική ασφάλεια να εκφράσουν το πλήρες φάσμα των συναισθημάτων τους με τους συναδέλφους τους, η συνολική απόδοση της ομάδας τείνει να ωφεληθεί» καταλήγει η έρευνα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + nineteen =