αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 5 λάθη στο βιογραφικό σου που σε κάνουν να φαίνεσαι ναρκισσιστής: Εξηγεί ένας HR expert

Τα 5 λάθη στο βιογραφικό σου που σε κάνουν να φαίνεσαι ναρκισσιστής: Εξηγεί ένας HR expert

Τα trends στο στήσιμο των βιογραφικών έχουν αλλάξει εντελώς τα τελευταία χρόνια. Όχι μόνο οι προσδοκίες των HR Managers είναι πλέον υψηλότερες, αλλά οι ίδιοι έχουν και λιγότερο χρόνο για να τσεκάρουν βιογραφικά. Έχουμε ξανά μιλήσει άλλωστε για τον «κανόνα των 6 δευτερολέπτων». Ναι, όπως έχουν παραδεχτεί πολλοί HR Managers, τσεκάρουν ένα βιογραφικό μέσα σε μόλις 6 δευτερόλεπτα. Και θέλουν μέσα σε αυτό τον χρόνο να τους δώσεις μια καλή εικόνα για το background και τα skills σου.

Ο J.T. O’Donnell είναι ιδρυτής και CEO της εταιρίας, Work It Daily. Ενώ έχει εμπειρία πάνω από 20 χρόνια στο πεδίο του HR. Σε άρθρο του στο CNBC, παραθέτει κάτι πολύ ενδιαφέρον: 5 λάθη που μπορεί να κάνεις στο βιογραφικό σου και φωνάζουν: «Είμαι ναρκισσιστής». Κάτι που φυσικά λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για να κληθείς για μια συνέντευξη. Οι εργοδότες διστάζουν να προσλάβουν υποψηφίους που έχουν… μεγάλη ιδέα για τις δυνατότητές τους – επειδή υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι δύσκολο να συνεργαστούν μαζί τους. Και ενώ δεν γράφουν όλοι οι υποψήφιοι σκόπιμα τα βιογραφικά τους με αυτόν τον τρόπο, τέτοια λάθη μπορούν να οδηγήσουν σε μια κακή πρώτη εντύπωση.

Μήπως τα κάνεις και εσύ;

1# Μην ξεκινάς με το τι ψάχνεις εσύ. Ναι, μπορεί να αναζητάς κάποια συγκεκριμένα πράγματα στην αγορά εργασίας. Αλλά είναι καλύτερο να μην ξεκινάς με αυτά στο βιογραφικό σου ή στο εισαγωγικό email σου. Το πρώτο πράγμα που βλέπει ένας εργοδότης δεν πρέπει να είναι μια πρόταση για το τι θέλετε από αυτόν. Οι εργοδότες πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορείτε να ικανοποιήσετε τις απαιτήσεις τους προτού αρχίσουν να σκέφτονται πώς να ικανοποιήσουν τις δικές σας. Άρα οι «looking for» προτάσεις πρέπει να χρησιμοποιούνται με μεγάλη προσοχή. Πες πρώτα τι μπορείς να προσφέρεις και για ποιον λόγο να σε επιλέξει ο άλλος.

2# Μακροσκελή bullet points. Το να τοποθετήσετε bullet points κάτω από κάθε εργασιακή θέση είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδείξετε την εμπειρία σας. «Αλλά έχω δει πάρα πολλά βιογραφικά με bullet points που καταλαμβάνουν τρεις ή περισσότερες γραμμές. Οποιοδήποτε bullet point έχει περισσότερες από δύο γραμμές είναι υπερβολή και απλά καταλήγει να μοιάζει με μια υπερβολικά μεγάλη πρόταση», λέει ο Donnell.

3# Εντυπωσιακές γραμματοσειρές και πολύ έντονη γραφή, πλάγια γραφή, υπογράμμιση. Τα έχεις βάλει όλα αυτά; Τότε επίσης θα δώσεις το λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά. Οι φανταχτερές γραμματοσειρές είναι περιττές. Εκτός εάν υποβάλετε αίτηση για μια θέση που απαιτεί visual δημιουργικότητα (π.χ. γραφίστας). Σε κάθε άλλη περίπτωση διατηρήστε το στυλ και τη μορφοποίηση όσο το δυνατόν πιο απλά.

4# Βιογραφικό… πολλών σελίδων. Εάν έχετε μια μακρά και διακεκριμένη καριέρα (π.χ., ένα στέλεχος με 20 και πλέον χρόνια εμπειρίας), μην ανησυχείτε για να στήσετε ένα σύντομο βιογραφικό. Απλώς μην ξεπερνάτε τις τρεις σελίδες, γιατί τότε είναι δύσκολο να κρατήσετε την προσοχή ενός HR Manager. Εάν η εμπειρία σας δεν εγγυάται τόσο πολύ χώρο, ωστόσο, ένα βιογραφικό πολλών σελίδων θα μειώσει τις πιθανότητές σας να λάβετε κλήση για μια συνέντευξη. Θα μπορούσε να φανεί ότι προσπαθείτε… πάρα πολύ να πουλήσετε τον εαυτό σας – τόσο πολύ που δεν ξέρετε καν ποιες δεξιότητες είναι πιο σχετικές με τη θέση.

5# Φωτογραφία. «Ενώ μια φωτογραφία είναι αναμενόμενη – και πραγματικά συνιστάται – σε προφίλ κοινωνικών μέσων όπως το LinkedIn, το Twitter ή ακόμα και σε ένα επαγγελματικό website, είναι καλύτερο να αποφύγετε να τη βάλετε στο βιογραφικό σας», λέει ο Donnell. Και αυτό διότι η προσοχή ενός HR Manager μπορεί να αποσπαστεί στην φωτογραφία. Αφήστε τα επαγγελματικά κατορθώματά σας, όχι την εμφάνισή σας, να μιλήσουν για εσάς.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =