αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 5 κλειδιά για να γίνεις ένας «λύτης προβλημάτων»

Τα 5 κλειδιά για να γίνεις ένας «λύτης προβλημάτων»

Πολλοί άνθρωποι αναζητούν την επιτυχία. Ποιο είναι όμως το κλειδί για την επίτευξή της; Ο ιδρυτής του Positive Life Choice Psychology, Ken Lindner, πιστεύει ότι υπάρχει μια άμεση σύνδεση μεταξύ του να γνωρίζουμε τι θέλουμε στη ζωή και της ποιότητας των επιλογών που μας οδηγούν στη σωστή κατεύθυνση.

«Πρέπει να ξέρεις ποιο είναι το τέλος του παιχνιδιού. Τι θέλεις να πετύχεις; Τι θέλεις να κάνεις;» λέει ο Linder.

Για τον Lindner, υπάρχει ένα λογικό σύνολο βημάτων που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους – και ξεκινά με τη λήψη καλύτερων αποφάσεων. Ο βετεράνος ατζέντης ταλέντων της τηλεόρασης, ο οποίος έκανε καριέρα βοηθώντας άλλους να αναπτύξουν τη δική τους, παραθέτει το σκεπτικό του. Λέει ότι πρέπει να είμαστε «λύτες» ή άνθρωποι που επικεντρώνονται στην «εύρεση λύσεων που θα ωφελήσουν το περιβάλλον μας, την κοινωνία μας και τους άλλους».

Εδώ είναι τα 5 «κλειδιά» που θα σε οδηγήσουν εκεί. Όπως τα παραθέτει ο Linder μιλώντας στο αμερικανικό Success.com.

1# Να ξέρεις τι θες. Η κατανόηση του τι θέλετε να κάνετε στη ζωή, είναι ζωτικής σημασίας για τη σύνδεση των κουκκίδων μεταξύ των projects και των πραγμάτων με τα οποία είσαι παθιασμένος. Μεταξύ των στόχων και της καριέρας. Σύμφωνα με τον Lindner, μπορεί επίσης να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα της λήψης αποφάσεων. «Αν ξέρεις πραγματικά τι θέλεις, είναι πολύ πιο εύκολο για σένα να κάνεις σημαντικές επιλογές ζωής και να είσαι πειθαρχημένος σε αυτές τις επιλογές αντί να αρκεστείς σε λιγότερο ευχάριστα υποκατάστατα», εξηγεί. Με απλά λόγια, αν ξέρεις τι θες, έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις ως το τέλος του δρόμου.

2# Οι στόχοι σου ίσως να αλλάξουν. Ο Lindner επισημαίνει ότι οι επιθυμίες μας μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Υπάρχουν διαφορετικά ερεθίσματα ή εμπειρίες ζωής όσο προχωράμε. Μπορεί να συνειδητοποιήσουμε μια μέρα ότι απλά δεν θέλουμε τα ίδια πράγματα που κάναμε την περασμένη εβδομάδα ή πέρυσι. «Μερικές φορές τα πράγματα αλλάζουν στην πορεία και πρέπει να το παραδέχεστε. Διότι αυτό που ήταν υπέροχο για εσάς πριν από πέντε χρόνια μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς τώρα», λέει ο Lindner. Πρέπει να παρακολουθείς συνεχώς τι είναι σημαντικό για εσένα, ποιοι είναι οι στόχοι και οι αξίες σου. Και να λαμβάνεις τις κατάλληλες αποφάσεις.

3# Βρες μία καριέρα και μία θέση που σου αρέσει. Η κοινωνία δίνει μεγάλη αξία στη σκληρή δουλειά. Αν και είναι αναμφισβήτητο ότι η σκληρή δουλειά είναι βασικό μέρος της επιτυχίας, δεν είναι το παν. Κατά την άποψη του Lindner, για παράδειγμα, η εργασία σε έναν τομέα ή μια θέση που αγαπάς είναι ο μόνος τρόπος για να κάνεις πραγματικά σπουδαία δουλειά. «Είναι σημαντικό να βρίσκεσαι σε μια θέση που αγαπάς, γιατί σε κάνει να νιώθεις ότι έχει νόημα η ζωή σου και σε βοηθά να αξιοποιείς όλα τα ξεχωριστά χαρίσματά σου», λέει ο Linder. «Όχι μόνο θα είσαι επιτυχημένος, αλλά θα είσαι παράλληλα ευτυχισμένος αν είσαι πραγματικά καλός σε αυτό που κάνεις και αγαπάς αυτό που κάνεις», καταλήγει.

4# Ανέπτυξε την αυτοπεποίθηση σου μέσω της επανάληψης. «Αποκτάς αυτοπεποίθηση με μικρές νίκες και μεγαλύτερες νίκες. Αν μπορείτε να κάνετε μικρές επιλογές και μετά μεγαλύτερες επιλογές, μέσω της επανάληψης και της επιτυχίας ενισχύεστε θετικά για να κάνετε πιο θετικές επιλογές στη ζωή σας. Έτσι, όπως και σε οτιδήποτε άλλο, αν μπορείτε να κάνετε κάτι και να το κάνετε καλά, τελικά αισθάνεστε υπέροχα με το αποτέλεσμα, αναπτύσσετε την αυτοπεποίθηση επειδή καταφέρατε κάτι, και μπορείτε να το επαναλάβετε στο μέλλον», λέει ο ίδιος. Οι νίκες σου δίνουν ώθηση… για να φτάσεις και σε άλλες νίκες στο μέλλον.

5# Έλεγξε τα συναισθήματα σου και άσε μακριά την αρνητικότητα. Ο Lindner προειδοποιεί για τους κινδύνους των ισχυρών συναισθημάτων που μπορεί να θολώσουν την κρίση μας. Το να μάθεις να ελέγχεις τα συναισθήματά σου συνδέεται επίσης στενά με το ψυχολογικό φαινόμενο που είναι γνωστό ως «μεροληψία αρνητικότητας», σύμφωνα με το οποίο εστιάζουμε στα αρνητικά πράγματα έναντι των θετικών που συμβαίνουν στη ζωή μας. Ο συγγραφέας συμβουλεύει να μάθετε να αναγνωρίζετε πότε τα συναισθήματά σας πρόκειται να αλλοιώσουν την κρίση σας και να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να φύγετε από αυτό. Και φυσικά μην παίρνεις αποφάσεις εν θερμώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four − 3 =