αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 5 βασικά συστατικά για να φτάσεις στην μεγάλη νίκη

Τα 5 βασικά συστατικά για να φτάσεις στην μεγάλη νίκη

Όλοι θέλουν να φτάσουν στην επιτυχία. Μπορεί αυτή να μεταφράζεται διαφορετικά για τον κάθε άνθρωπο, όμως όλοι έχουν στόχους που θέλουν να πετύχουν. Η αλήθεια είναι ότι βέβαια λίγοι καταφέρνουν να φτάσουν στον ιδανικό προορισμό που έχουν στο μυαλό τους.

Τελικά, τι χρειάζεται για να φτάσεις στην μεγάλη νίκη; Όπως εξηγεί σε άρθρο του το αμερικανικό addicted2success.com υπάρχουν 5 βασικά στοιχεία που κάνουν τη διαφορά. Είναι 5 πράγματα που παίζουν τον ρόλο τους σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Και είναι ακόμα πιο κομβικά αν θες να κερδίσεις στο επιχειρηματικό πεδίο και να εξελιχθείς σε έναν σπουδαίο leader.

1# Ταλέντο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ταλέντο παίζει τον ρόλο του. Είναι σαν τις ομάδες στο μπάσκετ ή στο ποδόσφαιρο: Είναι πάντα χρήσιμοι οι παίχτες- εργάτες, αλλά οι ομάδες που θέλουν να φτάσουν σε κορυφαίο επίπεδο και να κατακτήσουν πρωταθλήματα, πρέπει να διαθέτουν και κάποιους πραγματικά ταλαντούχους παίχτες. Αυτούς που μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω. Ναι, και ένας προπονητής μπορεί να πάρει μέτριους παίκτες και να τους κάνει ανταγωνιστικούς- και πολλοί προπονητές κάνουν ακριβώς αυτό. Αλλά η κατάκτηση πρωταθλημάτων απαιτεί υψηλότερο επίπεδο παικτών. Φυσικά το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Δεν μπορείς να γίνεις Cristiano Ronaldo επειδή απλά έχεις ταλέντο. Ο Cristiano δουλεύει σκληρά σε βάθος ετών, και έχει καταφέρει να είναι στην κορυφή μέχρι και σήμερα, στα 36 σου. Θυμήσου και το άρθρο: «Αν νομίζεις ότι είσαι ήδη τέλειος, δεν θα γίνεις ποτέ»: 10 σοφές φράσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο.

2# Θυσίες. Χρειάζονται ξεχωριστοί παίχτες για να χτίσεις μια ομάδα πρωταθλήματος. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, εκτιμούμε την ατομική αναγνώριση και τα βραβεία, αλλά οι μεγάλες ομάδες πρέπει να έχουν ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν την ατομική τους δόξα για τη δόξα της ομάδας. Κι αν υποθέσουμε ότι και η επιχειρηματικότητα είναι ένα ομαδικό σπορ, πρέπει να είσαι έτοιμος να λειτουργήσεις ομαδικά. Για να φτάσεις πιο μακριά. Να αφήσεις για κάποιες στιγμές στην άκρη το «εγώ». Είναι μία… από τις θυσίες που πρέπει να κάνεις στον δρόμο για την νίκη.

3# Συνεχής εξάσκηση. Το είπαμε και πριν. Το ταλέντο δεν αρκεί. Πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι χάθηκαν κάπου στη διαδρομή. Και σήμερα σχεδόν κανείς δεν τους θυμάται. Χρειάζεται προετοιμασία. Η σωστή προετοιμασία αποτρέπει την κακή απόδοση. Είναι σαν τους αθλητές που παίρνουν τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Εμείς μπορεί να τους βλέπουμε μία φορά κάθε 4 χρόνια, την στιγμή της λάμψης. Αλλά αυτοί έχουν προετοιμαστεί για 4 χρόνια πριν την τελική «μάχη». Προετοιμάζονται χωρίς να τους βλέπει κανείς. Για να φτάσουν στον μεγάλο στόχο τους. Και είναι έτοιμοι να κάνουν το ίδιο ακόμα και μετά την μεγάλη νίκη τους.

4# Gameplan. «If you fail to plan, you are planning to fail», λέει μια σοφή φράση. Το πλάνο είναι επίσης ένα βασικό συστατικό. Ακόμα κι αν ξεκινήσεις ένα δικό σου project, πρέπει να έχεις ένα πλάνο. Να έχεις μελετήσει κάποια βασικά σημεία στο πεδίο που θες να μπεις, να έχεις δει τους ανταγωνιστές και να σκεφτείς πως ακριβώς θα δομήσεις το δικό σου project. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάνε όλα… βάσει πλάνου. Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνεις τροποποιήσεις στη διαδρομή. Αλλά ξεκινώντας είναι χρήσιμο να έχεις έναν χάρτη στα χέρια σου.

5# Στρατηγική για το τέλος του παιχνιδιού. Το addicted2success.com φέρνει το παράδειγμα των ομάδων μπάσκετ. Οι ομάδες έχουν έτοιμες τακτικές για να εφαρμόσουν στο τέλος κάθε αγώνα, ανάλογα με το κάθε σενάριο που έχουν μπροστά τους. Αν απομένουν 10 δευτερόλεπτα και κερδίζουν με 2 πόντους θα εφαρμόσουν διαφορετική τακτική για να κρατήσουν την νίκη. Αν χάνουν με 2 πόντους, θα κάνουν κάτι διαφορετικό για να μετατρέψουν τη διαφαινόμενη ήττα σε νίκη. Έχουμε δει αμέτρητες φορές, διαφαινόμενες νίκες να μετατρέπονται σε ήττες. Και ήττες να μετατρέπονται σε νίκες. Με βάση το πόσο προετοιμασμένες είναι οι ομάδες σε σχέση με την τη στρατηγική τους για το τέλος του παιχνιδιού. Είναι καλό να βλέπεις μπροστά και να έχεις στα χέρια σου κάποια «έτοιμα σχέδια», στην περίπτωση που πραγματοποιηθεί το Α ή το Β σενάριο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «κανόνας του 20%» της Google για να μαθαίνεις νέα skills

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 8 =