αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 5 βήματα για να μην σε κάνουν ο,τι θέλουν οι άλλοι

Τα 5 βήματα για να μην σε κάνουν ο,τι θέλουν οι άλλοι

Ok, όλοι θέλουμε να τα πηγαίνουμε καλά με τους άλλους και να είμαστε συμπαθείς. Αλλά υπάρχουν και κάποιοι που μπαίνουν… σε έναν φαύλο κύκλο. Είναι αυτοί που πάντα κάνουν τα χατίρια των άλλων. Δεν μπορούν να πουν «όχι» από φόβο μήπως αισθανθούν ενοχές ή ανησυχούν ότι οι άλλοι θα θεωρήσουν ότι είναι εγωιστές και αδιάφοροι. Και έτσι, για να νιώσουν άξιοι και αποδεκτοί, λένε «ναι». Ξανά και ξανά.

Η συνεχής προσπάθεια για να λάβεις την αποδοχή των άλλων ενώ αγνοείς τις δικές σου ανάγκες, μπορεί να σε επηρεάσει αρνητικά. Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν μόνιμα τους άλλους, συχνά πείθουν τους εαυτούς τους ότι η αποδοχή των άλλων τους κάνει ευτυχισμένους. Αλλά η αναπόφευκτη πίεση για τη διαχείριση των συναισθημάτων των άλλων μπορεί να είναι εξουθενωτική, να προκαλέσει άγχος και ακόμη και να οδηγήσει σε κατάθλιψη.

Πως μπορεί να σταματήσει αυτό; Στο psychology today διαβάσαμε για τα 5 βήματα για να μην σε κάνουν ο,τι θέλουν οι άλλοι. Και να εστιάσεις -επιτέλους- στις δικές σου ανάγκες.

Βοηθάς επειδή σε κάνει να νιώθεις ικανοποιημένος και ευτυχισμένος;

Εάν αποφασίσετε να βοηθήσετε επειδή αυτό ενισχύει τις Αξίες σας ή σας δίνει χαρά, προχωρήστε το. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι σας ζητήθηκε να προπονήσετε την ομάδα ποδοσφαίρου του παιδιού σας. Αν το «ναι» θα σας κάνει να νιώσετε ότι συνεισφέρετε στην κοινότητα και θα σας κάνει να νιώθετε καλά, ακόμα κι αν είναι λίγο αγχωτικό, προχωρήστε το. Αλλά αν το «ναι» απλά σας επιτρέπει να αποφύγετε την ενοχή, μπορεί να δεσμευτείτε για λάθος λόγους. Αν λέτε ναι απλώς για να αισθάνεστε λιγότερο άσχημα/ λιγότερο ένοχος/ λιγότερο λυπημένος, πιθανότατα θα καταλήξετε να σας κάνουν ο,τι θέλουν οι άλλοι. Αντί να αποδέχεστε κάθε πρόταση, αναγνωρίστε αν κάνετε κάτι επειδή πραγματικά το θέλετε ή επειδή θα «νιώσετε άσχημα» αν δεν το κάνετε.

Άσε τις Αξίες σου να καθοδηγήσουν την απόφαση σου

Δεν έχει σημασία μόνο το αν κάποιος σου ζήτησε να κάνεις κάτι. Ρώτα τον εαυτό σου: «Αυτό είναι σύμφωνο με τις αξίες και τα ενδιαφέροντά μου;». Πράγματι, μια μελέτη του 2013 αναφέρει ότι για να μεγιστοποιήσετε την ευτυχία, πρέπει να επιλέξετε δραστηριότητες που συνδέονται με τις αξίες και τα ενδιαφέροντά σας. Αυτό μπορεί (και μάλλον πρέπει) να περιλαμβάνει την εξυπηρέτηση άλλων ανθρώπων στη ζωή και στη δουλειά. Βεβαιωθείτε ότι είναι ένας συνδυασμός δραστηριοτήτων, που καθορίζονται από αυτό που αγαπάτε.

Πες «όχι»

Το να λέμε «όχι» μπορεί να φαίνεται σαν επιθετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους που συμπαθούμε. Στην πραγματικότητα, μπορείς να πεις «όχι» σε κάτι που δεν θες να κανεις, και παράλληλα να είσαι ευγενικός με τους άλλους. Εξασκηθείτε σταδιακά στο να υπερασπίζεστε τις ανάγκες σας. Ξεκινήστε δηλώνοντας τη γνώμη σας για το πού να πάτε για μεσημεριανό γεύμα ή ποια ταινία να δείτε. Στη συνέχεια, δοκιμάστε να πείτε «όχι» σε ένα γελοίο επαγγελματικό αίτημα χωρίς να εξηγήσετε το γιατί. Μείνετε ήρεμοι και συνεχίστε, και τελικά θα νιώσετε σαν δεύτερη φύση σας να δηλώνετε ευγενικά τι θέλετε και τι δεν θέλετε να κάνετε. Αυτό ονομάζεται καθορισμός υγιών ορίων.

Το να λες «όχι» δεν σε κάνει κακό

Δεν μπορείς να ευχαριστείς τους πάντες όλη την ώρα. Αφιερώστε έστω και μερικά λεπτά στο Διαδίκτυο και θα διαπιστώσετε μια ακραία διαίρεση στις απόψεις του κόσμου: Οτιδήποτε και να υποστηρίξεις, πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που διαφωνούν. Άρα το να λες «όχι» σε κάτι -ακόμα κι αν κάποιες φορές σου δημιουργεί ενοχές- δεν σε κάνει κακό άτομο. Απλά δεν μπορείς να λες «ναι» σε όλα και να συμφωνείς με όλα όσα συμβαίνουν τριγύρω.

Άσε στην άκρη τις πολλές… συγγνώμες

Το να ζητάτε συγγνώμη όταν δεν κάνατε τίποτα λάθος, το κάνει να φαίνεται σαν να κάνατε λάθος. Είναι μια παραδοχή ενοχής για ένα έγκλημα που δεν διαπράξατε. Επιπλέον, μπορεί να φαίνεται ότι τα εξωφρενικά αιτήματα άλλων ή οι κακώς μελετημένες ενέργειες τους, ήταν λογικές και δικαιολογημένες. Πείτε συγγνώμη μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται. Όλοι κάνουμε λάθη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 + 1 =