αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 4 ψέματα που λένε στον εαυτό τους οι «μέτριοι». Και δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στην κορυφή

Τα 4 ψέματα που λένε στον εαυτό τους οι «μέτριοι». Και δεν καταφέρνουν ποτέ να φτάσουν στην κορυφή

Είναι μια από τις συμβουλές που δίνουν αρκετοί μεγάλοι επιχειρηματίες: Αν θέλεις να φτάσεις στην μεγάλη επιτυχία, πρέπει να ξεφύγεις από τον «μέσο όρο». Πρέπει να κάνεις το κάτι παραπάνω.

Αυτό ίσως γίνεται ακόμα πιο απαραίτητο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Όπου οι ευκαιρίες είναι λίγες, και μόνο οι πραγματικά καλοί σε ένα πεδίο μπορούν να ξεχωρίσουν. Τα γράφαμε σε παλαιότερο άρθρο του It’s Possible με τίτλο: Εποχή ακατάλληλη για «απλά καλούς». Σε εκείνο το κείμενο εξηγούσαμε ότι στην εποχή μας πρέπει να είναι αναγκαστικά μέσα στους «best», για να πετύχεις κάτι σημαντικό επαγγελματικά. Τι περιλαμβάνει άραγε αυτή η λέξη; Να έχεις ταλέντο, την μεγαλύτερη επιμονή, τις καλύτερες ιδέες.

Το ίδιο ισχύει και στις startups. Όλοι μπορεί να μιλάμε για το success story του Taxibeat, όμως την ίδια στιγμή εκατοντάδες άλλες ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις, project και πλατφόρμες, καταλήγουν… στα αζήτητα. Και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα τερματίζουν την λειτουργία τους.

Δεν αρκεί να φτιάξεις απλά μια startup. Πρέπει να φτιάξεις το «Taxibeat». Δεν αρκεί να φτιάξεις απλά ένα fashion blog για να έχεις σημαντικά έσοδα και να γίνεις πετυχημένος. Πρέπει να φτιάξεις το καλύτερο fashion blog στην Ελλάδα. ‘Η έστω ένα από τα καλύτερα. Δεν αρκεί αν φτιάξεις ένα site για σινεμά. Πρέπει αν φτιάξεις ένα από τα καλύτερα site για σινεμά. Δεν αρκεί να είσαι ένας «απλά καλός» τηλεοπτικός παρουσιαστής. Πρέπει αν είσαι αυτοί που δημιούργησαν το «World Party», οι οποίοι σάρωσαν, και εκτόξευσαν την καριέρα τους. Είναι ένα καλό παράδειγμα οι συγκεκριμένοι τύποι, επειδή πριν από αυτό δεν είχαν καμία τηλεοπτική παρουσία.

Πως όμως καταλήγουν κάποιοι άνθρωποι να παγιδευτούν στην μετριότητα; Καταρχήν λένε κάποια ψέματα στον εαυτό τους, όπως σημειώνει το αμερικανικό inc.com. Αν δεν τα ξεπεράσεις, τότε δεν θα καταφέρεις να φτάσεις στην επιτυχία.

Ψέμα Νο1: Τα πράγματα δεν μπορούν να πάνε καλύτερα- Είναι αλήθεια ότι μπορεί να τύχουν δυσκολίες σε πολλούς ανθρώπους. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως να νιώθεις και αδικημένος. Όμως δεν κερδίζεις τίποτα με το να μένεις αδρανής σε μια κακή κατάσταση και απλά να γκρινιάζεις. Δες πως μπορείς να βελτιώσεις την κατάσταση. Σκέψου και κάτι ακόμα: Όταν τα πράγματα πάνε άσχημα, θα φτάσεις σε ένα σημείο όπου… δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Τότε μπορείς να πας μόνο προς τα πάνω. Και μια ευκαιρία ίσως είναι στην γωνία.

Ψέμα Νο2: Δεν είναι δικό μου λάθος- Το να κατηγορείς τους άλλους είναι σίγουρα ευκολότερο από το να δεις τις δικές σου ευθύνες μέσα σε μια αρνητική κατάσταση. Αλλά είναι επίσης αντιπαραγωγικό, και δεν σε αφήνει να εξελιχθείς. Είναι χρήσιμο να δεις τα λάθη σου, να προσπαθήσεις να βρεθείς σε καλή ψυχολογική κατάσταση και λαμβάνοντας τα χρήσιμα μαθήματα να πας προς τα μπροστά.

Ψέμα Νο3: Θα αλλάξω την κακή συνήθεια… αύριο- Το αύριο μάλλον δεν θα έρθει ποτέ. Είναι σαν τις δίαιτες που ξεκινούν «από Δευτέρα». Άλλαξε σήμερα μια κακή συνέχεια σου, και φρόντισε έτσι ώστε να κρατήσεις την αλλαγή σου για τουλάχιστον 66 ημέρες. Οι ερευνητές του University College London έχουν διαπιστώσει ότι είναι ο χρόνος που απαιτείται για τη δημιουργία μιας νέας συνήθειας.

Ψέμα Νο4: Είμαι ηλικιακά μεγάλος- Είναι αλήθεια ότι στην σύγχρονη επιχειρηματικότητα και τις startups, βλέπουμε να ξεχωρίζουν άνθρωποι που είναι συνήθως νεαρής ηλικίας. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Αρκεί να είσαι ενημερωμένος για τις νέες εξελίξεις στο πεδίο σου. Πάντα μπορείς να κάνεις το δικό σου άλμα προς την κορυφή. Φυσικά, όσο περνούν τα χρόνια είναι χρήσιμο να κρατάς το μυαλό και το σώμα σου φρέσκα. Ενώ ένα καλό δίκτυο επίσης βοηθάει.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − 13 =