Το lockdown στην Ελλάδα καλά κρατεί. Και αρκετοί είναι αυτοί που -λόγω και του ελεύθερου χρόνου στο σπίτι- σκέφτονται να ξεκινήσουν ένα δικό τους blog/site. ‘Η να «ζωντανέψουν» πάλι ένα blog που ήδη έχουν, αλλά είναι ουσιαστικά ανενεργό. Κάτι παρόμοιο μπορεί να γίνει φυσικά και με άλλα digital projects όπως YouTube κανάλια, Podcasts ή επαγγελματικά προφίλ στο Instagram.
Αν λοιπόν αποφασίσεις να ξεκινήσεις ένα δικό σου blog μέσα στο lockdown και να αναπτύξεις το δικό σου κοινό, πρέπει να κινηθείς σωστά. Εδώ είναι 4 λάθη που πρέπει να αποφύγεις. Δες τα «στα γρήγορα». Και μετά κάνε τις κινήσεις σου.
1# Μην ξοδέψεις υπερβολικά πολλά χρήματα στην αρχή. Ξεκίνα «ταπεινά». Ένα απλό blog και ένα οικονομικό πακέτο για server (αν δεν είσαι σε free blogging πλατφόρμα) είναι αρκετά. Στην συνέχεια δες την ανταπόκριση του κοινού και σιγά- σιγά μπορείς να επενδύσεις περισσότερα χρήματα. Αν θέλεις να ανεβάζεις φωτογραφίες, ένα σύγχρονο smartphone είναι αρκετό για αρχή. Ενώ επίσης υπάρχουν sites που μπορείς να βρεις δωρεάν stock φωτογραφίες (δες εδώ).
2# Μην αγνοήσεις τα social media. Inside tip: Το It’s Possible είχε φτιάξει τα social media του 1 μήνα πριν βγει στον «αέρα» το site. Γιατί; Για να δημιουργηθεί το κοινό το οποίο στη συνέχεια θα διαβάζει το site. Τα social media είναι απαραίτητα για να χτίσεις την δική σου κοινότητα. Το μεγαλύτερο κομμάτι της επισκεψιμότητας σου θα προέρχεται από εκεί.
3# Μην πας να αναζητήσεις business συνεργασίες πριν αποκτήσεις ένα καλό κοινό. Ένα βασικό άγχος που έχουν πολλοί bloggers είναι το πως θα βρουν διαφημιζόμενους και θα κλείσουν business συνεργασίες. Το αρχικό ζήτημα που πρέπει να λύσεις όμως δεν είναι αυτό. Αλλά το πως θα βρεις αναγνώστες! Αν βρεις αναγνώστες, στην συνέχεια θα έρθουν και οι διαφημιζόμενοι. Μην αναζητήσεις business συνεργασίες όταν είσαι ακόμα «αδύναμος». Κάνε το λίγο πιο μετά, με ένα καλό κοινό από πίσω σου.
4# Ασυνέπεια. «Εντάξει, έφτιαξα ένα blog και ανεβάζω υλικό… όποτε έχω χρόνο». Το λένε πολλοί. It’s OK. Αλλά έτσι δεν θα χτίσεις ποτέ ένα επαγγελματικό blog, ούτε θα βγάλεις χρήματα από αυτό. Χρειάζεται να έχεις πρόγραμμα και να είσαι συνεπής. Αν πεις ότι θα ανεβάζεις π.χ. 3 άρθρα την εβδομάδα, θα ανεβάζεις 3 άρθρα την εβδομάδα, πάντα. Και σταδιακά θα δεις (ίσως) την επισκεψιμότητα να ανεβαίνει. Α ναι, και μην ανεβάζεις υλικό μόνο στο lockdown. Πρέπει να συνεχίσεις και μετά.