
Πολλοί από τους CEO χάνουν την αίσθηση του ανθρωπισμού τους. Το ζήτημα εκτείνεται από τις μαζικές απολύσεις μέσω email και τις αυστηρές πολιτικές επιστροφής στο γραφείο, έως τους εργαζόμενους που αισθάνονται υποαμειβόμενοι και υποτιμημένοι.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι κατανοούν ότι οι επιχειρήσεις απαιτούν μερικές φορές δραστικά μέτρα», λέει στο CNBC η workplace coach και συγγραφέας Bonnie Low-Kramen. «[Αυτό] δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι τραυματικό και ταπεινωτικό».
Μεγάλο μέρος του προβλήματος πηγάζει από την έλλειψη διαπροσωπικών δεξιοτήτων, λέει h Low-Kramen. Σχεδόν ένας στους πέντε εργαζόμενους λέει ότι βιώνει άσχημα σχόλια ή προσωπικές επιθέσεις από την ηγεσία της εταιρείας του, σύμφωνα με μια έρευνα πουέκανε το 2022 η Real Estate Witch σε 1.000 υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης στις ΗΠΑ.
Η Low-Kramen δίνει μία συμβουλή σε όλους όσους δουλεύουν εκεί έξω: Αναπτύξτε τα soft skills σας. Οι εταιρείες αναζητούν επικοινωνία, ομαδική εργασία, ενσυναίσθηση και θετική στάση στους υπαλλήλους τους και οι εργαζόμενοι εκτιμούν τα ίδια χαρακτηριστικά στα αφεντικά και τους διευθυντές τους.
Τρεις δεξιότητες έχουν ιδιαίτερη σημασία στο σημερινό περιβάλλον, λέει η Low-Kramen. Δείτε ποιες είναι αυτά και πώς να τις κατακτήσετε.
Βγες μπροστά
Μερικές φορές, η μισή μάχη κερδίζεται αν βγεις μπροστά. Το να είσαι ορατός θα μπορούσε να σημαίνει ότι εμφανίζεσαι στο γραφείο όταν δεν είναι απαραίτητο, να σηκώνεις το χέρι για να αναλαμβάνεις έργα ή απλά να κρατάς την κάμερά σου διαθέσιμη για εικονικές συναντήσεις, λέει η Low-Kramen.
Μπορεί να σημαίνει υποστήριξη των ανθρώπων γύρω σας, ειδικά σε περιόδους αναταραχής και αβεβαιότητας. Η Low-Kramen αναφέρει ως παράδειγμα τον χειρισμό του CEO της Hilton, Chris Nassetta, στις πρώτες μέρες της πανδημίας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος βρέθηκε μπροστά στους ανθρώπους του και είπε: «Ναι, η φιλοξενία πλήττεται με τεράστιο τρόπο. Αλλά προς το παρόν σας λέω ότι κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί».
Η διαφάνεια δεν εμπόδισε τους υπαλλήλους της Hilton να αισθάνονται σύγχυση ή άγχος εκείνη τη στιγμή, αλλά τους βοήθησε να αποκτήσουν μια αίσθηση σταθερότητας.
Να είσαι ανοιχτός
Αν το να είσαι ανοιχτός στη δουλειά σου φαίνεται τρομακτικό. Δες το σαν να είσαι ειλικρινής.
Το να ανοίγεσαι στους συναδέλφους σου δεν σημαίνει να τους λες κάθε λεπτομέρεια για την προσωπική σου ζωή, εξηγεί η Low-Kramen. Το να μοιράζεστε πράγματα για να εντοπίσετε κάποια κοινά ενδιαφέροντα ή εμπειρίες – μπορεί να βοηθήσει πολύ.
Αυτό ισχύει για τους υπαλλήλους που πρέπει να οικοδομήσουν σχέσεις με τα αφεντικά τους — και για τους Διευθύνοντες Συμβούλους και τα στελέχη, που μερικές φορές μπορεί να θεωρηθούν αποκομμένοι από την προσπάθεια του εργατικού τους δυναμικού.
«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για πρώτη φορά, βλέπαμε το εσωτερικό των σπιτιών των ανθρώπων, συναντούσαμε τα κατοικίδια ζώα τους και βλέπαμε τα παιδιά τους», λέει η Low-Kramen. Και αυτό μας έκανε πιο ανοιχτούς.
Καλή επικοινωνία
Είναι εύκολο να μείνετε στη φούσκα σας, είτε είστε στο γραφείο είτε εργάζεστε από το σπίτι. Βρείτε χρόνο να μιλήσετε με τους συναδέλφους σας ούτως ή άλλως, συμβουλεύει η Low-Kramen.
Οι γρήγορες συνομιλίες παροδικά, οι προγραμματισμένες συνομιλίες για καφέ, η επικοινωνία με τους ανθρώπους πριν από τις συναντήσεις και το να ρωτάς πώς περνάει η μέρα κάποιου, είναι όλοι εξαιρετικοί τρόποι για να χτίσεις σχέσεις.
Η δικτύωση είναι ένα βασικό μέρος της επιτυχίας γενικά: Το 85% των ανοιχτών θέσεων εργασίας καλύπτονται μέσω προσωπικών ή επαγγελματικών συνδέσεων, σύμφωνα με το report Φεβρουαρίου από τον ιστότοπο καριέρας Zippia.