αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΤα 3 skills της επιτυχίας, η εξεύρεση της καλής ιδέας και το λάθος: Ένας Business & Life Coach μιλά για όλα στο It’s Possible

Τα 3 skills της επιτυχίας, η εξεύρεση της καλής ιδέας και το λάθος: Ένας Business & Life Coach μιλά για όλα στο It’s Possible

Η Ελλάδα είναι ένα δύσκολο «γήπεδο», για να δραστηριοποιηθεί κάποιος επιχειρηματικά. Την ίδια στιγμή όμως, πάντα κάποιοι τα καταφέρνουν. Τελικά, ποιο είναι το «μυστικό» για να φτάσεις στην επιχειρηματική επιτυχία; Το It’s Possible έψαξε να βρει συγκεκριμένες απαντήσεις. Και ρώτησε έναν expert του είδους.

Ο Θεράπων Φάκας είναι Business & Life Coach. Ενώ αυτή τη στιγμή είναι εξωτερικός συνεργάτης της Δομής Απασχόλησης & Σταδιοδρομίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, με αντικείμενο τη συμβουλευτική σε θέματα προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης. Στη συνέντευξη που δίνει στο It’s Possible, παραθέτει τα 3 βασικά skill που χρειάζεται κάποιος για να φτάσει στην επιχειρηματική επιτυχία. Μιλά για το λάθος που κάνουν οι νέοι επιχειρηματίες, και εξηγεί το πως μπορείς να βρεις μια καλή business ιδέα.

Τελικά, υπάρχουν περιθώρια για επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης;

Αυτή σίγουρα είναι μια πολύ «δύσκολη» ερώτηση και η απάντηση της επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο από τα βιώματα που έχει κάποιος όσο και από το κλάδο της επιχειρηματικής του δραστηριοποίησης.  Όμως πιστεύω ότι κάθε εποχή έχει τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της.

Το θέμα είναι να έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, να ψάχνεσαι και να είσαι σε εγρήγορση.

Αν προσπαθούσαμε να επιλέξουμε τα 3 βασικά skills που μπορούν να οδηγήσουν κάποιον στην επιχειρηματική επιτυχία, ποια θα βάζατε σε αυτή τη λίστα;

Δε ξέρω κατά πόσο μπορούμε να πούμε ότι με ένα αριθμό συγκεκριμένων δεξιοτήτων μπορούμε να οδηγηθούμε στην επιχειρηματική επιτυχία. Αν αρκούσε μόνο η ύπαρξη αυτών τότε μάλλον θα είμασταν όλοι επιτυχημένοι σε ότι κάναμε. Αν όμως χρειάζεται να διαλέξουμε ποιες πρέπει απαραίτητα να έχει κάποιος τότε θα έλεγα τις εξής ξεκινώντας από τη σημαντικότερη :

1- Αγάπη για αυτό που κάνεις: Αν δεν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις τότε δεν υπάρχει περίπτωση να πετύχεις ή να διακριθείς. Μόνο αν αγαπάς πραγματικά αυτό που κάνεις μπορείς να βρεις τη δύναμη να συνεχίσεις να προσπαθείς ενώ αντιμετωπίζεις μια μεγάλη κρίση, ενώ βλέπεις ότι δεν υπάρχει ελπίδα, ενώ όλοι οι άλλοι σου λένε ότι είναι καλό να καταλαβαίνεις πότε πρέπει κάποιος να τα παρατήσει.

2- Νοοτροπία ανάπτυξης: Η κα Carol Dweck, καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Stanford, στο βιβλίο της «Mindset: The New Psychology for Success» αναφέρει ότι υπάρχουν 2 τύποι νοοτροπίας , αυτή της σταθερής και αυτής της ανάπτυξης . Εάν έχετε τη σταθερή νοοτροπία, πιστεύετε ότι τα ταλέντα και οι ικανότητές είτε τις έχεις είτε όχι, οπότε δεν μπορεί κάποιος να τις αναπτύξει αν δεν τις έχει εξαρχής. Για το λόγο αυτό πρέπει να αποδείξετε ότι έχετε ταλέντο και ικανότητες ξανά και ξανά, με κάθε κόστος, γιατί σε αντίθετη περίπτωση (αποτυχία) σημαίνει αυτόματα ότι δεν έχετε ταλέντο και ικανότητες . Για αυτό το λόγο δεν παίρνετε καθόλου ρίσκα, παρά μόνο προστατεύετε τα «κεκτημένα».

Εάν έχετε μια νοοτροπία ανάπτυξης, ωστόσο, γνωρίζετε ότι τα ταλέντα μπορούν να αναπτυχθούν και ότι οι μεγάλες ικανότητες χτίζονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτός είναι ο δρόμος της ευκαιρίας και της επιτυχίας. Και για αυτό είστε έτοιμοι να πάρετε ρίσκα και δε φοβάστε να αποτύχετε γιατί καταλαβαίνετε ότι είναι μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης.

3- Άμεση εφαρμογή της γνώσης: Όπως έλεγε και ο Dale Carnegie, Αμερικάνος συγγραφέας, “Η γνώση δεν είναι δύναμη μέχρι να εφαρμοστεί”. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων δημιουργεί ένα κενό ανάμεσα σε αυτό που μαθαίνει και στο πότε εφαρμόζει αυτό που μαθαίνει. Αυτό το κενό μπορεί να εκτείνεται χρονικά από λίγες μέρες μέχρι το … άπειρο. Για να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε κάτι που μαθαίνουμε και πιστεύουμε ότι θα έχει αξία για μας, θα πρέπει να το δοκιμάσουμε αμέσως έτσι ώστε να δούμε αν έχει εφαρμογή και πως μπορούμε να το προσαρμόσουμε στα δικά μας δεδομένα. Η εφαρμογή της νεοαποκτηθείσας γνώσης είναι που θα μας οδηγήσει στο επόμενο βήμα και όχι απλά η απόκτηση αυτής.

Ο Θεράπων Φάκας

Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα;

Δε ξέρω αν μπορούμε να το παρουσιάσουμε ως λάθος γιατί σε κάποιες περιπτώσεις δουλεύει. Αλλά αυτό που πιστεύω ότι πρέπει να αποφύγει κάθε νέος επιχειρηματίας είναι να προσπαθήσει να συναγωνιστεί τον ανταγωνισμό του απλά αντιγράφοντας τον. Σίγουρα στο ξεκίνημα όλοι έχουμε την ανάγκη να βρούμε τα βήματα μας και σε αυτήν μας την προσπάθεια εξετάζουμε και τον ανταγωνισμό. Αν θέλουμε όμως να ξεχωρίσουμε θα πρέπει να ξεκινάμε με διάθεση να κυριαρχήσουμε στο χώρο μας (όχι με την έννοια της επιβολής αλλά αυτή της αναγνωρισιμότητας) και όχι να γίνουμε ένα από τα ίδια. Θα πρέπει να έχουμε ως στόχο να αφήσουμε το προσωπικό μας στίγμα, να αναδείξουμε την μοναδικότητα που έχει ο καθένας μας μέσα του.

Με βάση την εικόνα που έχετε, οι νέοι στη χώρα μας τολμούν να ξεκινήσουν ένα δικό τους project ή προτιμούν την «ασφάλεια» της μισθωτής εργασίας;

Η γενική εικόνα που έχω είναι ότι οι περισσότεροι μάλλον προτιμούν την «ασφάλεια». Αλλά μετά έρχονται κάτι «τρελά» παραδείγματα να με κάνουν να αναθεωρήσω. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε συμμετείχα ως μέντορας στην εκδήλωση startup Weekend Kavala και εκεί έγινε το «αδιανόητο» : Δύο κορίτσια, φοιτήτριες  , η Αιμιλία Βαΐτση και η Αγγελική Χασακού σηκώθηκαν και ήρθαν στην Καβάλα από το Βόλο παρακαλώ , χωρίς να έχουν μια συγκεκριμένη ιδέα , αλλά απλώς για να μάθουν πως μετατρέπεις την ιδέα σου σε επιχείρηση. Οπότε μάλλον θα αναθεωρήσω την άποψη συμπληρώνοντας ότι σίγουρα υπάρχουν πάρα πολύ νέοι που θέλουν να ξεκινήσουν ένα δικό τους Project αλλά αυτό που ενδεχομένως τους λείπει είναι παραδείγματα από ανθρώπους της ηλικίας τους.

Πως μπορεί να βρει κάποιος μια καλή επιχειρηματική ιδέα; Υπάρχουν π.χ. τεχνικές για αυτό ή είναι κάτι που συμβαίνει τυχαία;

Δεν πιστεύω πολύ στην τύχη στον τομέα των επιχειρήσεων. ‘Η να το θέσω αλλιώς , όσο δουλεύεις περισσότερο και αποδοτικότερα, τόσο πιο τυχερός γίνεσαι.

Από εκεί και πέρα, ότι χρειαζόμαστε είναι στα χέρια μας ή για την ακρίβεια στην άκρη των δακτύλων μας. Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις τα πάντα , για ότι θέμα θέλεις και τις περισσότερες φορές εντελώς δωρεάν. Αυτό που μένει είναι να «κουνήσουμε» τα δάχτυλα μας και να φιλτράρουμε την πληροφορία. Και εκεί είναι η παγίδα. Εκείνος που ξοδεύει ώρες ολόκληρες ψάχνοντας πληροφορίες για το πώς θα αναπτύξει τον εαυτό του (γιατί από εκεί ξεκινούν όλα) την εταιρεία του , τις υπηρεσίες του και το προσωπικό του είναι εκείνος που θα χαρακτηριστεί «Τυχερός» από εκείνους που ξοδέψαν τις ίδιες ώρες στο facebook, στο twitter, βλέποντας αστεία video στο youtube και πάει λέγοντας …

Πιστεύετε ότι θα δούμε κάποια στιγμή να ξεκινούν από το μηδέν και να αναπτύσσονται στην χώρα μας κολοσσοί, όπως το Facebook, η Amazon ή η Apple;

Δε πιστεύω ότι θα δούμε ποτέ. Και προς Θεού να μην παρεξηγηθώ , δεν εννοώ ότι δεν είμαστε ικανοί, τουναντίον , είμαστε και με τα παραπάνω. Απλά πιστεύω ότι όποια προσπάθεια έχει μια τέτοια δυναμική τότε είτε θα εξαγοραστεί σε πρώιμο στάδιο από κάποιο άλλο κολοσσό ή θα δημιουργηθεί από Έλληνες μεν αλλά εκτός Ελλάδας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 2 =