αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 3 σημάδια που δείχνουν ότι ο μέντορας σου… δεν σε βοηθάει

Τα 3 σημάδια που δείχνουν ότι ο μέντορας σου… δεν σε βοηθάει

Το βλέπουμε έντονα και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Οι μέντορες είναι πάρα πολλοί. Θα τους δεις σε επιχειρηματικά- career events, σε επαγγελματικούς χώρους, στα social media. Και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Η επιχειρηματική διαδρομή είναι δύσκολη, και αν προσπαθήσεις να την διανύσεις μόνος, ίσως γίνει ακόμα πιο δύσκολη. Είναι χρήσιμο σε κάποιες στιγμές να έχεις έναν έμπειρο άνθρωπο δίπλα σου, ο οποίος θα σου δώσει μερικές χρήσιμες συμβουλές. Και θα σε κάνει να δεις πτυχές που ίσως δεν βλέπεις.

Τώρα όμως θα δούμε την άλλη πλευρά. Αφού πολλές φορές οι μέντορες… δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Το αμερικανικό Entrepreneur.com παραθέτει τα 3 σημάδια που δείχνουν ότι ο μέντορας που έχεις επιλέξει, δεν σε βοηθά. Συμβαίνουν και αυτά. Και ίσως είναι χρήσιμο να βρεις κάποιον άλλο άνθρωπο που να σου ταιριάζει καλύτερα. Άλλωστε, κάθε επιχειρηματίας είναι μοναδικός και χρειάζεται διαφορετικούς τύπους υποστήριξης, συμβουλών, δικτύων και καθοδήγησης.

1# Δεν σου δίνει ώθηση. Αν ο μέντοράς σου δεν σε προκαλεί να αντιμετωπίσεις τις αδυναμίες σου και να ξεπεράσεις τους φόβους σου, τότε δύο πιθανά σενάρια μπορεί να συμβαίνουν. ‘Η είναι ικανοποιημένος με την τωρινή σου κατάσταση (αλλά εσένα δεν σε ικανοποιεί αυτή η κατάσταση) ή δεν ξέρεις πως να σε πάει στο next level. Μπορεί και να μην ενδιαφέρεται αρκετά. Σε κάθε περίπτωση, μάλλον πρέπει να αλλάξεις μέντορα.

2# Δίνει τις ίδιες συμβουλές… σε όλους. Όπως λέγαμε και πριν, κάποιο βλέπουν το mentoring ως… επάγγελμα. Και προσπαθούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε πολλούς ανθρώπους. Αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Απέφυγε τους μέντορες που φαίνονται να δίνουν τις ίδιες συμβουλές ή να κάνουν το ίδιο «διορατικό» ερώτημα σε κάθε επιχειρηματία που συναντούν. Αντ’ αυτού, αναζήτα έναν μέντορα που σε ακούει ενεργά καθώς περιγράφεις την κατάστασή σου ή την δυσκολία που αντιμετωπίζεις.

3# Δεν έχει χρόνο να σε δει. Αν ο μέντορας δεν απαντά στα μηνύματα σου και αποφεύγει να σε δει από κοντά, σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται πολύ για τον χρόνο σου και κυρίως δεν ενδιαφέρεται για να σε βοηθήσει να αναπτυχθείς. Ο μέντορας με τον «μαθητή» πρέπει να έχουν μια συχνή επαφή. Να καταγράφεται η πρόοδος, να μπαίνουν νέοι στόχοι και γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση στα όποια προβλήματα. Είναι χρήσιμο να καθορίσεις ένα «στάνταρ πρόγραμμα» σχετικά με το πόσο συχνά θα βλέπεις το μέντορα σου μέσα στην εβδομάδα ή στον μήνα.

Και μην ξεχνάς: Αν δεις ένα ή περισσότερα από αυτά τα αρνητικά σημάδια, μην διστάσεις να αναζητήσεις ένα άλλο μέντορα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + 13 =