αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 3 πράγματα στα οποία πρέπει να πεις «όχι» αν θες να φτάσεις στην επιτυχία

Τα 3 πράγματα στα οποία πρέπει να πεις «όχι» αν θες να φτάσεις στην επιτυχία

Ειδικά στην αρχη της καριέρας μας, πολλοί πέφτουμε σε μία παγίδα: Λέμε «ναι» σε όλα. Σε μία προσπάθεια να αρπάξουμε όσες περισσότερες ευκαιρίες γίνεται.

Ο Steve Jobs είχε αντίθετη άποψη: Ο εμβληματικός συνιδρυτής της Apple πίστευε ότι η επιτυχία έρχεται μέσα από τα «όχι». Τα «όχι» σου δίνουν το περιθώριο να μην κάνεις πράγματα που δεν θες, ενώ παράλληλα σου ανοίγουν χώρο για να εστιάσεις στα σημαντικά. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα ταυτόχρονα. Μόνο αν πεις κάποια «όχι» θα μπορέσεις να επικεντρωθείς εκεί που πρέπει, θα είσαι αποτελεσματικός και θα έχεις περισσότερες πιθανότητες να φτάσεις σε μια μεγάλη επιτυχία.

Τώρα το αμερικανικό FastCompany κάνει τα δεδομένα λίγο πιο συγκεκριμένα. Και παραθέτει 3 πράγματα στα οποία θα πρέπει να μάθετε να λέτε όχι, εάν θέλετε να φτάσετε στην μακροπρόθεσμη επιτυχία.

Πες «όχι» σε υπάρχουσες δεσμεύσεις

Το να τα παρατάς δεν είναι ευχάριστο. Το διάσημο ρητό λέει ότι «Οι νικητές δεν τα παρατάνε ποτέ, και όσοι τα παρατάνε ποτέ δεν κερδίζουν». Ωστόσο, πρέπει να έχεις πάντα την επιλογή να παραιτηθείς από κάτι. Ο Seth Godin έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο The Dip σχετικά με το θέμα της παραίτησης, αλλά είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι ένα βιβλίο που εξηγεί πότε πρέπει να λέτε «όχι», για να εστιάσετε και να είστε ελεύθεροι να πείτε «ναι» σε κάτι άλλο — είτε το γνωρίζετε ήδη είτε όχι. Όπως γράφει, επεκτείνοντας το θέμα, «Ο τρόπος που γίνεσαι ο καλύτερος στον κόσμο είναι να εγκαταλείπεις τα πράγματα όπου δεν μπορείς να είσαι ο καλύτερος. Αυτό σας αφήνει τους πόρους για να επενδύσετε και να ξεπεράσετε το Dip». Η εστίαση είναι σημαντική. Και για να εστιάσεις πλήρως σε κάτι, πρέπει να πεις «όχι» σε κάτι άλλο.

Πες «όχι» στους ορισμούς της επιτυχίας που παραθέτουν οι άλλοι

Το έχουμε ξανά πει: Η επιτυχία ορίζεται διαφορετικά για τον κάθε άνθρωπο. Αυτό δεν είναι κακό. Το κακό είναι να προσπαθείς να ευχαριστείς μόνιμα τους άλλους ή να μπαίνεις στα μονοπάτια που εκείνοι θέλουν. Βρες τον δικό σου ορισμό της επιτυχίας, και πες «όχι» στους ορισμούς που ίσως έχουν άλλοι άνθρωποι.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε να εξυπηρετήσετε μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων και να πείτε όχι στους υπόλοιπους. Απλώς πρέπει να είσαι «ο καλύτερος» για κάποιον που ξέρεις —ή έχεις αποφασίσει να τον γνωρίσεις. Όταν συμβεί αυτό, ο εγκέφαλός σας εστιάζει φυσικά, μαθαίνει πώς να λειτουργεί καλύτερα και οι ευκαιρίες αρχίζουν να έρχονται στο δρόμο σας.

Πες «όχι» σε γρήγορες και εύκολες λύσεις

Ζούμε στην εποχή όπου οι ευκαιρίες ξεπροβάλουν από παντού. Κρυπτονομίσματα, NFTs, και άλλοι τρόποι μέσα από τους οποίους μπορεί κάποιος να βγάλει χρήματα βγαίνουν στην επιφάνεια. Αντί να επιλέγετε να κυνηγήσετε κάθε ένα από αυτά – και να αναλάβετε περιττό οικονομικό ρίσκο που θα μπορούσε να βλάψει την εστίασή σας – μπορείτε να παραμείνετε αφοσιωμένοι στο να κάνετε αυτό στο οποίο είστε καλύτεροι. Μπορείτε να πείτε όχι στην αντιγραφή άλλων ανθρώπων.

Αφήστε τους άλλους να κυνηγήσουν τις γρήγορες νίκες και τα αστραφτερά έπαθλα. Επικεντρωθείτε στην τέχνη σας και στο task που είστε καλοί. Εάν δεν ξέρετε τι είναι, εστιάστε στο να το βρείτε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five − three =