αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 3 μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση για το Airbnb. Και το «χαράτσι διαμονής» που είχε εξαγριώσει τους ξενοδόχους

Τα 3 μέτρα που εξετάζει η Κυβέρνηση για το Airbnb. Και το «χαράτσι διαμονής» που είχε εξαγριώσει τους ξενοδόχους

Αλλαγές σε ότι αφορά το Airbnb πεδίο αναμένεται να δούμε στην Ελλάδα. Η αύξηση που καταγράφεται στις τιμές των ενοικίων δείχνει να προβληματίζει την Κυβέρνηση, η οποία εξετάζει 3+1 μέτρα για να ελέγξει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις.

1) Αυστηρή φορολογική συμμόρφωση

Περίπου 20.000 ακίνητα που διατίθενται μέσω του Airbnb και 10.000 σπίτια που είναι αναρτημένα στο Booking δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) και, ουσιαστικά, είναι αδήλωτα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει σαφείς οδηγίες στην ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει όλα αυτά τα ακίνητα, τα οποία στην επόμενη φάση θα αποκλειστούν από την πλατφόρμα.

2) Προδιαγραφές ασφαλείας για τα Airbnb -Τα ακίνητα αποκτούν «ταυτότητα»

Η Ελλάδα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, θα θεσπίσει έναν ειδικό κανονισμό με προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα που διατίθενται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Homeaway, Booking). Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να καταθέτουν τις πολεοδομικές άδειες, καθώς και τις προδιαγραφές ασφαλείας του ακινήτου (έξοδοι κινδύνου, πυροπροστασία κ.λπ). Υπενθυμίζεται ότι Ελληνες έχουν αναρτήσει στην πλατφόρμα Airbnb ακόμα και… αντίσκηνα.

3) Ασφαλιστική κάλυψη ακινήτων

Μέχρι σήμερα, για τυχόν ζημιές στο ακίνητο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με χρέη «ασφαλιστικής», η πλατφόρμα (Airbnb, Booking, Homeaway). Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τραυματισμούς επισκεπτών που στη συνέχεια ζητούν αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Αυτό το «κενό» αναμένεται να διορθώσουν ειδικές διατάξεις που θα προβλέπουν -ακόμη και υποχρεωτικά- την ασφαλιστική κάλυψη τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τα ακίνητα.

Έρχεται και τέλος διαμονής;

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυτό το διάστημα «ζυγίζει» και την προοπτική της επιβολής του τέλους διαμονής και στα ακίνητα που διατίθενται μέσω Airbnb.

Πρόκειται για ένα «χαράτσι» που θεσπίστηκε για τα ξενοδοχεία τον Ιανουάριο του 2018 και προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του κλάδου των ξενοδόχων. Οι ξενοδόχοι υποστήριζαν ότι ο επιπλέον φόρος αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων της Ελλάδας, όχι μόνο προς τις άλλες χώρες, αλλά και προς τα ακίνητα του Airbnb.

Μένει βέβαια να δούμε τι από όλα αυτά θα γίνει πράξη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 13 =