αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 3 Ελληνικά ξενοδοχεία που βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

Τα 3 Ελληνικά ξενοδοχεία που βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

Τρία βαριά ξενοδοχειακά “σφυριά” έκαναν την εμφάνισή τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών την περασμένη εβδομάδα – σε μία ακόμη ένδειξη ότι ο κλάδος στην Ελλάδα δυσκολεύεται να ανακάμψει από τις διαδοχικές κρίσεις που έπληξαν τη χώρα μας, με αποκορύφωμα το “πάγωμα” του τουρισμού στη διάρκεια της πανδημίας.

Το “Rex Hotel” στην Καλαμάτα

Το πιο ακριβό “σφυρί” αφορά το ξενοδοχείο 4 αστέρων “Rex Hotel” στην Καλαμάτα. Ο πλειστηριασμός –εάν δεν υπάρξει προσπάθεια αναστολής της διαδικασίας– έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιανουαρίου 2024 και έχει επισπεύδουσα την Cepal.

Το ξενοδοχείο δεν είναι καινούριο στην πλατφόρμα, καθώς είχε κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 2020, με τη διαδικασία να τίθεται τότε σε αναστολή. Στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2020, βγήκε τελικά στο “σφυρί”, με την τιμή εκκίνησης να έχει διορθωθεί στα 5.401.419 ευρώ. Από τότε βρέθηκε κι άλλες φορές στο “στόχαστρο” αλλά η διαδικασία ανεστάλη σε όλες τις περιπτώσεις.

Έτσι, τώρα επανέρχεται, με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει, ωστόσο, “ψαλιδιστεί” στα 2.372.000 ευρώ.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται επί της οδού Αριστομένους 26, σε απόστασης περίπου 100 μ. από την “Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου”, η οποία είναι η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας κι ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Σε μικρή απόσταση από την πλατεία στεγάζονται τα δικαστήρια και η Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ στην πλατεία διεξάγονται πολλές εκδηλώσεις.

Το ξενοδοχείο έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, επιφάνειας 497,00 τ.μ. Είναι ένα 5ώροφο κτίριο με υπόγειο και δώμα, συνολικής επιφάνειας 3.062,68 τ.μ., κατασκευής του 1899. Περιλαμβάνει 44 δωμάτια (6 μονόκλινα, 36 δίκλινα και 2 σουίτες). Αναλυτικά:

Το υπόγειο, συνολικής επιφάνειας 495,56 τ.μ., αποτελείται από αποθήκες υλικών ιματισμού, πλυντήριο, λεβητοστάσιο, μηχανοστάσιο ανακλαστήρα, συνεδριακούς χώρους, κλιμακοστάσιο και λοιπούς βοηθητικούς χώρους.

Το ισόγειο, συνολικής επιφάνειας 495,56 τ.μ., αποτελείται από χώρο υποδοχής, καφέ-μπαρ, σαλόνι, εστιατόριο, κατάστημα τουριστικών ειδών, δύο κλιμακοστάσια, δυο ανελκυστήρες και δύο WC.

Ο ημιώροφος, συνολικής επιφάνειας 495,56 τ.μ., αποτελείται από σαλόνι, καθιστικό, βεστιάριο, παρασκευαστήριο, τέσσερα WC και 2 δίκλινα δωμάτια.

Ο Α’ όροφος, συνολικής επιφάνειας 495,56 τ.μ., αποτελείται από 13 δίκλινα δωμάτια, room service, λινοθήκη, δύο κλιμακοστάσια και δυο ανελκυστήρες.

Ο Β’ όροφος, συνολικής επιφάνειας 485,08 τ.μ., αποτελείται από 13 δωμάτια (10 δίκλινα και 3 μονόκλινα), room service, λινοθήκη, δύο κλιμακοστάσια και δυο ανελκυστήρες.

Ο Γ’ όροφος, συνολικής επιφάνειας 456,98 τ.μ., αποτελείται από 13 δωμάτια (10 δίκλινα και 3 μονόκλινα), room service, λινοθήκη, δύο κλιμακοστάσια και δυο ανελκυστήρες.

Το δώμα, συνολικής επιφάνειας 148,86 τ.μ., αποτελείται από 2 σουίτες και ένα δίκλινο δωμάτιο, room service, δύο κλιμακοστάσια και δυο ανελκυστήρες.

Το “Liberty” στο Μεσολόγγι

Μια νέα προσθήκη στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι το ξενοδοχείο 3 αστέρων “Liberty” στο Μεσολόγγι, δυναμικότητας 128 δωματίων, το οποίο βρίσκεται επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου 41 και Θυσίας.

Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από: 

Ισόγειο, το οποίο αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο και περιλαμβάνει χώρο υποδοχής, γραφείο του Διευθυντή του ξενοδοχείου, χώρο αναμονής, σαλόνι, εστιατόριο, μπαρ, κουζίνα και λοιπούς βοηθητικούς χώρους, τρία κλιμακοστάσια, τρία ασανσέρ και πατάρι που χρησιμεύει ως καφετέρια και εστιατόριο.

Α’ όροφο, εμβαδού 918,73 τ.μ., ο οποίος αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο που περιλαμβάνει κατά τον τίτλο κτήσης συνολικά 33 δωμάτια και ειδικότερα 25 δίκλινα, 6 μονόκλινα και 2 σουίτες.

Β’ όροφο, εμβαδού 882,77 τ.μ., ο οποίος αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο που περιλαμβάνει συνολικά 34 δωμάτια, και ειδικότερα 26 δίκλινα, 7 μονόκλινα και μια σουίτα.

Γ’ όροφο, εμβαδού 846,57 τ.μ., ο οποίος αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο που περιλαμβάνει 31 δωμάτια, και ειδικότερα 23 δίκλινα, 6 μονόκλινα και δυο σουίτες.

Δ’ όροφο, εμβαδού 805,27 τ.μ., ο οποίος αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο που περιλαμβάνει 30 δωμάτια και ειδικότερα 23 δίκλινα, 6 μονόκλινα και μια σουίτα.

Δώμα, εμβαδού 195,44 τ.μ., το οποίο αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο διαμορφωμένο για τις βοηθητικές εργασίες για τις ανάγκες του ξενοδοχείου (πλυντήρια, στεγνωτήρια κ.λπ.) και το μηχανοστάσιο του κτιρίου.
Ο εν λόγω πλειστηριασμός, εάν δεν υπάρξει αναστολή της διαδικασίας, έχει προγραμματιστεί για τις 15 Μαΐου 2024 και έχει επισπεύδουσα τη Cepal. Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Το “Ακταίον” στην Κατερίνη

Το τρίτο “σφυρί” αφορά το ξενοδοχείο 2 αστέρων “Ακταίον” στην Κατερίνη, το οποίο είχε βρεθεί και στο παρελθόν στην πλατφόρμα, αλλά η διαδικασία είχε ανασταλεί. Ο νέος πλειστηριασμός έχει προγραμματιστεί για τις 6 Δεκεμβρίου 2023, με την τιμή εκκίνησης να έχει οριστεί στα 1.030.000 ευρώ.

Το ξενοδοχείο εντοπίζεται στην περιοχή Παραλία Κατερίνης. Η τοποθεσία βρίσκεται 7 χιλιόμετρα ανατολικά της Κατερίνης και είναι οικισμός παραθαλάσσιος που εξελίχθηκε σε σημαντικό τουριστικό κέντρο με ξενοδοχεία και κέντρα αναψυχής. Στην γύρω περιοχή υπάρχουν παλαιά πολυώροφα κτίρια, με χρήση ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων, ανακαινισμένων ριζικά κατά την τελευταία δεκαετία, ενώ τα περισσότερα ισόγεια έχουν χρήση καταστημάτων.

Το κτίριο είναι τετραώροφο, ενώ το ξενοδοχείο, βάσει σήματος λειτουργίας του ΕΟΤ, είναι δυναμικότητας 30 δωματίων – 66 κλινών (24 δίκλινα και 6 τρίκλινα).
Το ισόγειο, συνολικού εμβαδού 350τ.μ., αποτελείται από χώρο υποδοχής Lobby, reception, τον χώρο κλιμακοστασίου με τον ανελκυστήρα, χώρο καφέ-μπαρ με αποθήκη, δύο w.c. με κοινό προθάλαμο.

Ο 1ος, ο 2ος και ο 3ος όροφος είναι τυπικοί όροφοι αποτελούμενοι από 10 δωμάτια με ατομικό λουτρό, από τα οποία τα 7 είναι δίκλινα, τα 2 τρίκλινα και ένα διαμορφωμένο για άτομα με ειδικές ανάγκες. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν εξώστη και το συνολικό εμβαδόν κάθε ορόφου ανέρχεται σε 392,00 τ.μ.

Τέλος, τμήματα του δώματος καλύπτονται από κλειστούς χώρους, εντός των οποίων στεγάζεται εξοπλισμός για την εύρυθμη λειτουργία του ξενοδοχείου.

Γίνεται μνεία ότι το όλο κτίριο ανακαινίσθηκε το 2008 με τη διατήρηση μόνο του φέροντα οργανισμού, περιμετρικής τοιχοποιίας και την εκ νέου διαμόρφωση των χώρων, που το καθιστά σχετικά νεόδμητο.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + fifteen =