αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Τα 3 ελαττώματα του Bitcoin. Και μερικές εναλλακτικές επιλογές»: Τι προτείνει ένας καθηγητής του Cornell University

«Τα 3 ελαττώματα του Bitcoin. Και μερικές εναλλακτικές επιλογές»: Τι προτείνει ένας καθηγητής του Cornell University

Την… άλλη πλευρά του Bitcoin παραθέτει ο Eswar Prasad, καθηγητής του Cornell University. Την ώρα που η φόρα του Bitcoin καλά κρατεί, ο καθηγητής μιλά για τα 3 ελαττώματα του Bitcoin. Ενώ παραθέτει και μερικές εναλλακτικές επιλογές για όσους θέλουν να επενδύσουν.

Μιλώντας στο CNBC, ο Prasad εξηγεί ότι το Bitcoin έχει 3 βασικά ελλατώματα:

1. Η εξόρυξη βλάπτει το περιβάλλον

Η εξόρυξη των bitcoin αναφέρεται σε μια ενεργειακά κοστοβόρα διαδικασία που απαιτείται για να παραχθούν νέα νομίσματα και να διασφαλιστεί ότι το δίκτυο είναι και επαληθευμνο.

Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται για τη διαδικασία εξόρυξης και συναλλαγής με το Bitcoin «σίγουρα δεν είναι καλή για το περιβάλλον», σύμφωνα με τον καθηγητή.

Ερευνες πάντως έχουν δείξει πως η ενέργεια που καταναλώνεται για το Bitcoin μπορεί να ξεπεράσει την ενέργεια που χρειάζονται χώρες όπως η Φινλανδία και η Ελβετία.

Από την άλλη, το Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα που μερικές φορές θεωρείται ως η εναλλακτική του, χρησιμοποιεί διαφορετική μορφή εξόρυξης που απαιτεί λιγότερη ενέργεια, ανέφερε ο Eswar Prasad. Το Ethereum Foundation ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί 99,95% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με παλιότερα. Αυτό το κάνει πολύ λιγότερο κοστοβόρο και μπορεί να κάνει τις μεταφορές χρημάτων γρηγορότερες και φθηνότερες.

2. Οχι και τόσο ανώνυμο όσο νομίζαμε

Η βασική ιδέα του bitcoin ήταν ότι παρέχει ανωνυμία. Αλλά αποδεικνύεται ότι αν το χρησιμοποιείς πολύ, ειδικότερα για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, τότε είναι πιθανό να συνδέσουν τη διευθύνσή σου ή τη φυσική σου ταυτότητα με την ψηφιακή σου ταυτότητα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν άλλα κρυπτονομίσματα που προσπαθούν να το λύσουν αυτό και που προσφέρουν μεγαλύτερη ανωνυμία. Όπως, σύμφωνα με τον Eswar Prasad, το Monero και το Zcash.

3. Δεν λειτουργεί καλά ως συνάλλαγμα

Θεωρητικά, το bitcoin υποτίθεται ότι θα παρείχε ανωνυμία και θα αποτελούσε ένα αποτελεσματικό μέσο για συναλλαγές, ωστόσο,  έχει αποδειχθεί πως η έντονη μεταβλητότητά του δεν είναι ιδανική για τις πληρωμές καθημερινών αγαθών και υπηρεσιών και η αγορά του είναι πολύ ευμετάβλητη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − twelve =