αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 25 επαγγέλματα που θα έχουν μεγάλη ζήτηση στην μετά covid εποχή

Τα 25 επαγγέλματα που θα έχουν μεγάλη ζήτηση στην μετά covid εποχή

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις προκειμένου να «προλάβουν τον τρένο της ψηφιακής μετάβασης» αρχίζουν και αναζητούν όλο και πιο έντονα εργαζόμενους με εξειδικευμένη γνώση και πλούσιες δεξιότητες στον τομέα των νέων τεχνολογιών, δηλώνοντας μάλιστα πρόθυμες να πληρώσουν αυξημένες αμοιβές.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι εταιρείες για να προσελκύσουν ταλέντα από χώρους όπως της Πληροφορικής, των Πωλήσεων και της Ανάπτυξης Αγοράς είναι διατεθειμένες να πληρώσουν πάνω από 16% από τον μέσο όρο της αγοράς. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνονται και σε στελέχη που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της υπερδεκαετούς κρίσης των Μνημονίων, τα οποία διαβλέποντας τις ευκαιρίες που αναδύονται για την επαγγελματική εξέλιξή τους δηλώνουν έτοιμα να εξετάσουν την επιστροφή τους στην πατρίδα. Εξάλλου, η αναστροφή του brain drain αποτελεί «εθνικό στοίχημα» για τη χώρα μας, η οποία ταλαιπωρήθηκε όσο λίγες από την έλλειψη ικανών στελεχών τα προηγούμενα χρόνια.

Οι ανερχόμενες ειδικότητες

Ποια λοιπόν είναι τα επαγγέλματα που προβλέπεται να συγκεντρώσουν τη μεγαλύτερη ζήτηση στην μεταπανδημική εποχή; Σε ποιους τομείς θα υπάρξουν οι μεγαλύτερες ανάγκες; Ποιοι κλάδοι θα βρεθούν στο επίκεντρο και ενδεχομένως να προσφέρουν και μεγαλύτερες αμοιβές; Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν τα «ΝΕΑ» από εταιρείες που ειδικεύονται στην εξεύρεση προσωπικού προκύπτει μια λίστα 25 επαγγελμάτων, τα οποία – εκτός απροόπτου – εκτιμάται πως θα βρεθούν στην «πρώτη γραμμή» της ζήτησης την «επόμενη μέρα». Ενα μεγάλο μέρος από αυτά σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες ενώ δεν λείπουν και οι «παραδοσιακές» ειδικότητες, όπως τα στελέχη marketing και οι νομικοί σύμβουλοι.

Πιο αναλυτικά, ψηλά στις προτιμήσεις των εταιρειών εκτιμάται πως θα βρεθούν:

Οι ειδικότητες που κινούνται γύρω από τον χώρο της Πληροφορικής και ειδικά στον τομέα του cyber security και information security. Η εφαρμογή του νόμου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων έχει οδηγήσει ήδη σε μεγάλη αύξηση στη ζήτηση επαγγελματιών που ειδικεύονται σε θέματα κυβερνοπροστασίας (cubersecurity) σε όλες τις βαθμίδες εμπειρίας.

Οι προγραμματιστές διαφόρων ειδικοτήτων λόγω της συνεχούς ανάπτυξης εφαρμογών τόσο διαδικτυακών όσο και ταμπλετών και κινητής τηλεφωνίας. Η εστίαση εντοπίζεται σε γλώσσες προγραμματισμού όπως java, .net, angular και σε ειδικότητες full- stack αλλά και front-end developers.

Οι μηχανικοί που εξειδικεύονται στην τεχνολογία cloud αλλά και σε συναφείς ειδικότητες λόγω της μετάβασης πολλών μεγάλων εταιρειών σε cloud υποδομές (Microsoft Azure, Amazon Web Services).

Επαγγελματίες που σχετίζονται με τα τμήματα προμηθειών, εφοδιαστικής αλυσίδας, παραγωγής και λειτουργιών, για τις οποίες μάλιστα οι εταιρείες προσφέρουν ήδη αμοιβές ελαφρώς μεγαλύτερες από τον μέσο όρο.

Επαγγελματίες με εξειδίκευση στην προσέλκυση ταλέντων (Talent Attraction & Talent Acquisition) που έχουν μεγάλη εμπειρία στη διαχείριση των αλλαγών λόγω της ανάγκης των εταιρειών να ανταποκριθούν επιτυχώς στις συνεχείς και ταχείες αλλαγές της περιόδου που διανύουμε. Πρόσφατη έρευνα της Adecco έδειξε πως οι εταιρείες το 2021 επενδύουν παραπάνω για να προσελκύσουν στελέχη με στρατηγική σκέψη που θα συμμετέχουν ενεργά στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού (διαχείριση απομακρυσμένου προσωπικού, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ.).

Νομικοί με εξειδίκευση σε GDPR

Επαγγελματίες υγείας γενικά, και κυρίως νοσηλευτές.

Data analysts.

Στελέχη marketing με εξειδίκευση στο Digital και Social Media. Προμηθευτές και λιανέμποροι εκτιμάται πως θα χρειαστούν ταλέντα με ψηφιακές και επικοινωνιακές δεξιότητες προκειμένου να ανταποκριθούν στη μετατόπιση της ζήτησης στα online κανάλια.

Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι / μηχανολόγοι συντήρησης, ηλεκτροτεχνίτες, υπεύθυνοι τεχνικής συντήρησης, τεχνικοί διευθυντές. Η βιομηχανία χρειάζεται το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, για να επιβιώσει στο νέο απαιτητικό τοπίο που διαμορφώνεται λόγω της ψηφιοποίησης και ως εκ τούτου οι νέες τεχνολογίες μηχανημάτων απαιτούν ρόλους με απαιτητικές τεχνικές και προσωπικές δεξιότητες.

Ελλειψη ταλέντου

Παράγοντες της αγοράς εργασίας θεωρούν επιτακτική την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, επισημαίνοντας πως ο μετασχηματισμός που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα «δεν θα αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο». Ενδεικτικό των μεγάλων αλλαγών που εκτιμάται πως θα συμβούν στην αγορά εργασίας είναι η πρόβλεψη που εκφράζεται από αναλυτές πως «τα περισσότερα αντικείμενα εργασίας που θα υπάρχουν το 2030 δεν έχουν επινοηθεί ακόμη». Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Adecco για την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, Κωνσταντίνο Μυλωνά ο κόσμος της εργασίας αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς εξαιτίας διάφορων μετασχηματιστικών δυνάμεων, όπως η τεχνολογία και ο αυτοματισμός, οι δημογραφικές αλλαγές, η κλιματική αλλαγή και για αυτό «Πολιτεία, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι πρέπει να συνεργαστούν για να προετοιμάσουν το ανθρώπινο δυναμικό και να το διατηρήσουν απασχολήσιμο τώρα και στο μέλλον».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 2 =