αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Τα 21 πράγματα που μακάρι να ήξερα στα 21 μου»: Ένας πετυχημένος startupper εξηγεί

«Τα 21 πράγματα που μακάρι να ήξερα στα 21 μου»: Ένας πετυχημένος startupper εξηγεί

Όλοι μας εξελισσόμαστε μέσα από τις εμπειρίες που ζούμε, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Αλλά αν μπορούσαμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, τι θα θέλαμε να γνωρίζουμε έτσι ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι; Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει ο Jordan Fried, σε άρθρο του στο αμερικανικό Success.com. Ο ίδιος είναι επιχειρηματίας και συνιδρυτής της startup Buffered VPN, με έδρα στην Ουγγαρία.

Παραθέτει 21 πράγματα που θα ήθελε να ξέρει στα 21 του. Με πόσα από αυτά συμφωνείτε;

1# Μάθε να αγαπάς τα λάθη. Πάντα να θυμάσαι ότι πρέπει να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Δεν χρειάζεται να είσαι αλάνθαστος. Κάποια ημέρα θα κοιτάς προς τα πίσω και θα γελάς με τα λάθη σου- και φυσικά θα έχεις καταλάβει πόσο σε βοήθησαν αυτά.

2# Πες συχνά ναι. Μερικές φορές το να βγείτε έξω από τη ζώνη άνεσης σας και να δοκιμάσετε κάτι νέο μπορεί να είναι τρομακτικό. Αλλά μάθετε να λέτε ναι συχνότερα. Έτσι θα βρειτε περισσότερες ευκαιρίες.

3# Λίγα, καλύτερα. Μην προσπαθείς να τα κάνεις όλα. Εστίασε σε λίγα πράγματα και προσπάθησε να τα κάνεις όσο καλύτερα γίνεται. Η σκληρή δουλειά χάνεται όταν είναι διασκορπισμένη σε πάρα πολλές κατευθύνσεις.

4# Πείτε στους ανθρώπους πώς αισθάνεστε. Αν κάποιος σου φέρθηκε άσχημα, να είσαι ειλικρινής μαζί του. Αν είχες μια τέλεια συνάντηση με κάποιον/α, φρόντισε επίσης να του το πεις. Όπως λέει ο Jordan Fried, η ζωή είναι μικρή και δεν ξέρεις πότε θα ξανά έχεις την ευκαιρία να πεις αυτά που θες σε κάποιον. ‘Η ίσως να μην έχεις καν την ευκαιρία.

5# Μάθε να αγαπάς την αλλαγή. Δεν μπορείς να εμποδίσεις την αλλαγή. Η αλλαγή πάντα έρχεται στην ζωή μας, και μπορεί να μας πάει στο επόμενο βήμα. Να είσαι οκ με αυτό.

6# Δεν έχεις τόσα πολλά να χάσεις, όσα νομίζεις. Πολλές φορές δεν καταφέρνουμε να φτάσουμε εκεί που θέλουμε, λόγω του φόβου ότι σε μια ενδεχόμενη αποτυχία… θα έρθει η καταστροφή. Ειδικά όταν είσαι νέος δεν έχεις πολλά να χάσεις. Ξεκίνα εκείνη την business ιδέα που είχες στον μυαλό σου. Ακόμα και αν δεν πετύχει, δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου.

7# Σταμάτα να ανησυχείς τόσο πολύ για το τι πιστεύουν οι άλλοι. Το να αφήσεις τις απόψεις των συνομηλίκων σου να επηρεάσουν τις αποφάσεις σου είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις. Θα συνειδητοποιήσεις αργότερα πόσο ανόητο ήταν. Κάνε αυτό που θες εσύ.

8# Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και τους άλλους. Δεν χρειάζονται τα ψέμματα. Ούτε προς τον εαυτό σου, ούτε προς τους άλλους. Άλλωστε οι σχέσεις που βασίζονται στα ψέματα, δεν διαρκούν πολύ.

9# Γνώρισε όσο περισσότερους ανθρώπους μπορείς. Μπορεί να μην είναι πάντα ξεκάθαρο, αλλά τα άτομα που συναντάτε μπορούν να σας βοηθήσουν. Αντιμετωπίστε τους όλους όπως θα θέλατε να σας αντιμετωπίσουν και να είστε πρόθυμοι να κάνετε νέους φίλους. Ο κόσμος είναι μικρότερος από ό,τι νομίζετε. Θα εκπλαγείτε με το ποιος είναι «συνδεδεμένος» με ποιον.

10# Βρες χρόνο για να είσαι μόνος. Γίνετε ο… καλύτερος φίλος σας – πάρτε τον εαυτό σας για μεσημεριανό γεύμα, βγείτε για μια ταινία, πηγαίνετε μόνοι σας σε ένα ταξίδι. «Ξέρω, η σκέψη του να είσαι μόνος μπορεί να είναι τρομακτική. Αλλά θα μάθετε πολλά για τον εαυτό σας, απλά κάνοντας παρέα με αυτόν», λέει ο Jordan Fried.

11# Μάθε να κάνεις καλές ερωτήσεις. Δεν ξέρετε τα πάντα. Και πιθανότατα θα βρεθείτε γύρω από ανθρώπους που είναι πολύ πιο έξυπνοι από εσάς. Μείνετε περίεργοι και κάντε καλές ερωτήσεις. Ακούστε περισσότερα από ό, τι μιλάτε και συνεχίστε να ρωτάτε. Μερικοί άνθρωποι έχουν απίστευτες ιστορίες και μαθήματα για να σας δώσουν. Απλά πρέπει να θέλετε να τους ρωτήσετε.

12# Αξιοποίησε ο,τι έχεις. Μην γκρινιάζεις για αυτά που δεν έχεις. Αλλά αξιοποίησε αυτά που έχεις και πήγαινε όσο πιο μακριά μπορείς.

13# Κάνε τους ανθρώπους να αισθάνονται καλά. Μην υποτιμάτε ποτέ τη δύναμη ενός απλού κομπλιμέντου. Κάντε τους ανθρώπους γύρω σας να αισθάνονται καλά και αυτό θα επιτρέψεις πίσω σε εσάς. Οι άνθρωποι φαίνεται να έχουν έναν τρόπο να θυμούνται τους ανθρώπους που τους έκαναν να νιώσουν ξεχωριστοί.

14# Επένδυσε στον εαυτό σου. Ποτέ μην σταματάτε να μαθαίνετε. Ναι, το σχολείο τελειώνει σε κάποιο σημείο, αλλά η ζωή είναι ένα ταξίδι και αν δεν αναπτύσσεσαι, πεθαίνεις. Μάθετε μια νέα δεξιότητα, διαβάστε ένα νέο βιβλίο, μάθετε μια γλώσσα, παρακολουθήστε ένα μάθημα, μάθετε να χορεύετε, μάθετε να παίζετε όργανο.

15# Βρες κάτι που σου αρέσει να κάνεις. Θα νιώθεις μεγάλη ευχαρίστηση όταν κάνεις την δραστηριότητα που σου αρέσει.

16# Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου. Δεν γίνεται να έχεις μια ολοκληρωμένη ζωή, αν δεν μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου. Πολλές φορές θα χρειαστεί να δώσεις μόνος σου την ώθηση που θες.

17# Βοήθα τους άλλους να φτάσουν εκεί που είσαι. Όταν φτάσεις στο σημείο που θες, προσπάθησε να βοηθήσεις και άλλους ανθρώπους να φτάσουν εκεί που είσαι. Σίγουρα έχεις μερικές καλές συμβουλές να δώσεις.

18# Απόλαυσε το ταξίδι. Όλοι έχουμε στόχους και φιλοδοξίες. Αλλά υπάρχει κάτι ακόμα σημαντικό: Να απολαμβάνεις το ταξίδι. Οι μικροί στόχοι και νίκες που πετυχαίνεις κατά την διάρκεια της διαδρομής, είναι σημαντικοί. Γιόρτασε τους.

19# Ανταγωνιστής είναι ο εαυτός σου. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Μπορεί να μην είστε ποτέ το πιο δυνατό άτομο στο γυμναστήριο, ο πλουσιότερος άντρας στη λίστα του Forbes ή ο γρηγορότερος άντρας στον μαραθώνιο. Εάν αυτό σας ενοχλεί, χάνετε το νόημα. Αντ’ αυτού, επικεντρωθείτε στο να είστε καλύτεροι σήμερα από ό, τι χθες. Αν συνεχίσετε να το κάνετε αυτό, θα είστε επιτυχημένοι.

20# Πάρε μεγάλα ρίσκα. Κάνε αυτό που θες. Παραιτήσου απο την δουλειά σου. Πήδηξε με αλεξίπτωτο από αεροπλάνο. Ξεκίνα μια επιχείρηση. Περπάτα μέχρι το όμορφο κορίτσι που τρώει μεσημεριανό μόνο του και πες ένα γεια. Δεν θα πετυχαίνεις πάντα, αλλά επίσης δεν θα αποτυγχάνεις πάντα.

21# Ανακάλυψε ποιος θες να είσαι, και γίνε αυτός. Κάπου κατά την διάρκεια της διαδρομής, ξεχνάμε αυτό που πραγματικά θέλουμε να είμαστε. Αυτό που μας έκανε χαρούμενους από τότε που ήμασταν παιδιά. «Μερικοί από εμάς γεννιούνται συγγραφείς, ποιητές, μουσικοί, καλλιτέχνες ή επιχειρηματίες. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε τι σας κάνει να νιώθετε ζωντανοί και κινηθείτε προς τα εκεί. Μην σπαταλάτε τη ζωή σας εκπληρώνοντας τα όνειρα κάποιου άλλου. Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος είναι περισσότεροι άνθρωποι που κάνουν αυτό που αγαπούν», καταλήγει ο Jordan Fried.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fifteen − 2 =