αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 20 επαγγέλματα που είναι καταδικασμένα να πεθάνουν μέσα στα επόμενα χρόνια

Τα 20 επαγγέλματα που είναι καταδικασμένα να πεθάνουν μέσα στα επόμενα χρόνια

Η αγορά εργασίας αλλάζει. Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, τα επαγγέλματα που θα δεις παρακάτω δεν θα καταφέρουν να ‘επιβιώσουν’ στο μέλλον λόγω της ραγδαίας τεχνολογικής προόδου που βιώνουμε. Την λίστα έφτιαξε το msn.com.

Τηλεφωνητής – Τηλεφωνήτρια

Μετά την έξαρση του τηλεφωνικού μάρκετινγκ, οι εξειδικευμένες στον τομέα εταιρείες θα στραφούν σύντομα σε ένα νέο τρόπο προσέγγισης με μικρότερο κόστος, τα λεγόμενα εμπορικά ρομπότ. Τα ρομπότ αυτά θα είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο και θα έχουν την δυνατότητα να κάνουν ταυτόχρονες κλήσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη τα καθιστά πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Φοροτεχνικός

Σύμφωνα πάντα με την ίδια μελέτη που προαναφέραμε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, και το επάγγελμα του φοροτεχνικού είναι πιθανόν να απαξιωθεί. Την ίδια δουλειά θα είναι σε θέση να κάνει πολύ εύκολα ένα εξελιγμένο λογισμικό. Και σε αυτή την περίπτωση η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση να εντοπίζει τις ιδιάζουσες περιπτώσεις και να ενεργεί ανάλογα ετοιμάζοντας τη φορολογική δήλωση.

Νομικά επαγγέλματα

Μέχρι το 2035, κάποια από τα νομικά επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα θα μπορούσαν να μην είναι χρήσιμα πλέον σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Figaro. H ρομποτοποίηση απειλεί τη δουλειά όλων εκείνων που καλούνται να λάβουν αποφάσεις βάσει συγκεκριμένων στοιχείων.

Ταμίας

Παλαιότερα ο μανάβης ήταν εκείνος που επέλεγε τα προϊόντα και τα τοποθετούσε στο καλάθι του πελάτη. Στη συνέχεια ο πελάτης επιλέγει μόνος του αυτά που θέλει από τα ράφια. Το επόμενο βήμα; Τα ταμεία. Το περιεχόμενο του καλαθιού του πελάτη θα σκανάρεται, θα τιμολογείται και θα χρεώνεται αυτόματα στην κάρτα του τη στιγμή που θα βγαίνει από το σούπερ μάρκετ, χωρίς εκείνος να σταματά καν.

Επαγγέλματα που σχετίζονται με την ενοικίαση DVD

Μετά την εξαφάνιση των κασετών VHS, απειλούνται πλέον και οι ίδιοι οι απασχολούμενοι στον τομέα της ενοικίασης των DVD, σύμφωνα με την εφημερίδα Metro. Η ολοένα αυξανόμενη επικράτηση των διαφόρων υπηρεσιών streaming κλπ απαξίωσε σιγά σιγά τη χρήση τους. Τα σημεία ενοικίασης λοιπόν καθώς και τα επαγγέλματα που σχετίζονται με αυτά κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Μάγειρας σε fast food

Το 2018, η εταιρεία CaliBurger τοποθέτησε ρομπότ τα οποία ετοιμάζουν τα πιάτα και τα σερβίρουν στους πελάτες, σύμφωνα με δημοσίευμα του TechCrunch. H εξάπλωση της συγκεκριμένης τεχνολογίας απειλεί 2,3 εκ. θέσεις εργασίας μόνο στις ΗΠΑ. Σε βάθος χρόνου όλες αυτές οι θέσεις θα εξαφανιστούν και θα παραμείνει μόνο το προσωπικό υποδοχής.

Οδηγός νταλίκας, φορτηγού

Σύμφωνα με την καταξιωμένη εταιρεία οικονομικών συμβούλων McKinsey, ένα στα τρία φορτηγά θα είναι αυτόνομο μέχρι το 2027 στις ΗΠΑ. Βάσει αυτού μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια, το επάγγελμα του οδηγού νταλίκας ή φορτηγού θα εξαφανίζεται. Στο μέλλον προβλέπεται να βλέπουμε στο δρόμο ολόκληρα κομβόι με αυτόνομα φορτηγά.

Χτίστες

Ένα ημιαυτόματο ρομπότ είναι ήδη σε θέση να τοποθετεί τα τούβλα δύο με τέσσερις φορές πιο γρήγορα από έναν χτίστη, σύμφωνα με την ιστοσελίδα RTBF. Είναι δεδομένο ότι τα ρομπότ θα βελτιωθούν και θα μπορέσουν να αντικαταστήσουν τους ανθρώπους στο μέλλον.

Στρατιώτης

Σήμερα ήδη τα drones αντικαθιστούν τα στρατιωτικά αεροσκάφη στις διάφορες αποστολές. Αύριο τα ρομπότ θα πηγαίνουν στο μέτωπο και θα πολεμούν για την πατρίδα χωρίς να χάνονται ανθρώπινες ζωές. Εκατομμύρια Terminators θα εξολοθρεύουν και θα εξολοθρεύονται χωρίς να χυθεί αίμα.

Οδηγός ταξί

Η απειλή της Uber δεν είναι η μόνη που κάνει την καρέκλα των οδηγών ταξί να τρίζει. Σύντομα οι ταξιτζήδες θα έχουν να ανταγωνιστούν και τα αυτόνομα οχήματα τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο και να μεταφέρουν τους πελάτες μέσω της βέλτιστης διαδρομής.

Δάσκαλος οδήγησης

Η εδραίωση της χρήσης αυτόνομων οχημάτων θα οδηγήσει σταδιακά στην εξαφάνιση των μαθημάτων οδήγησης, προβλέπει ο Elon Musk, ο «πατέρας» της Tesla. Ο ίδιος ισχυρίζεται επίσης ότι η οδήγηση θα είναι παράνομη επειδή θα θεωρείται λιγότερο επαρκής και πιο επικίνδυνη από τα αυτόνομα οχήματα. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων ότι δεν θα υπάρχουν και δάσκαλοι οδήγησης.

Ρεσεψιονίστ

Σε ένα ξενοδοχείο στην Ιαπωνία σε υποδέχονται ήδη ρομπότ. Και στη συνέχεια, ένα άλλο ρομπότ σε βοηθάει με τις βαλίτσες. Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτές τις περιπτώσεις θα σημάνει το τέλος των ρεσεψιονίστ.

Συνεργεία καθαριότητας, καθαρίστριες, καθαριστές

Θα έχετε σίγουρα δει τις ηλεκτρικές σκούπες ρομπότ. Το βέβαιο είναι ότι σύντομα θα υπάρχουν ρομπότ που θα είναι σε θέση να κάνουν και πιο πολύπλοκες οικιακές εργασίες, όπως να αδειάζουν το τραπέζι, να ξεσκονίζουν και πολλά άλλα. Παρόλο που η εξέλιξη αυτή θα δώσει μεγάλη χαρά σε μικρούς και μεγάλους στο σπίτι, οι εργαζόμενοι στον τομέα αυτό θα χάσουν τη δουλειά τους.

Μηχανικός προβολής

Ακόμη ένα επάγγελμα που σιγά σιγά χάνεται. Ο λόγος; Προφανής. Η ολοένα αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας καθιστά το συγκεκριμένο επάγγελμα παρωχημένο.

Υπεύθυνος συσκευασίας

Η χρήση μηχανημάτων στις εταιρείες απειλεί το επάγγελμα του υπεύθυνου συσκευασίας, επισημαίνει η McKinsey. Η συγκεκριμένη δουλειά είναι πολύ απλό να γίνεται αυτοματοποιημένα. Μόνο στις ΗΠΑ 370.000 εργαζόμενοι στον τομέα αυτό θα χάσουν σταδιακά την δουλειά τους.

Οξυγονοκολλητής

Σύμφωνα πάλι με την ίδια έρευνα της McKinsey, και το επάγγελμα του οξυγονοκολλητή κινδυνεύει να εξαφανιστεί. Σήμερα το 92% των θέσεων θα μπορούσαν να αντικατασταθούν με την τεχνολογία. Αυτό σημαίνει ότι μόνο στις ΗΠΑ θα χάσουν τη δουλειά τους 352.000 εργαζόμενοι.

Κούριερ

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που προχωρούν ήδη σε δοκιμές αποστολών με drones. Υπάρχουν όμως και τα ρομπότ τα οποία επίσης μπορούν να αντικαταστήσουν τους διανομείς, σύμφωνα με το CNN. Tα ρομπότ και τα drone θα είναι βεβαίως πιο οικονομικά και αξιόπιστα από τους παραδοσιακούς τρόπους παράδοσης, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο. Και θα μπορούν επίσης να κυκλοφορούν συνεχώς και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες.

Ακτινολόγος

Η τεχνητή νοημοσύνη θα είναι σε θέση στο μέλλον να διαβάσει μια κακτινογραφία με μεγαλύτερη ακρίβεια από έναν ακτινολόγο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας θα μπορεί να συμβουλεύεται και να συγκρίνει με αμέτρητα δεδομένα τα οποία κανένας άνθρωπος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. Η διάγνωση θα συνοδεύεται επίσης με την κατάλληλη θεραπεία.

Υπάλληλος ασφαλιστικής εταιρείας

Και εδώ η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τα δεδομένα στο μέλλον και θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών εταιρειών στη σύνταξη του συμβολαίου και στην ανάλυση των αναγκών.

Φαρμακοποιός

Το επάγγελμα του φαρμακοποιού κινδυνεύει από την αυτοματοποίηση. Ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες σε κάθε τους ανάγκη. Ας ελπίζουμε να είναι αξιόπιστα ώστε να μην γίνονται λάθη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + 10 =