αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα 2 skills που πρέπει να έχεις, για να κερδίζεις κάθε διαπραγμάτευση

Τα 2 skills που πρέπει να έχεις, για να κερδίζεις κάθε διαπραγμάτευση

Η διαπραγματευτική ικανότητα, είναι ένα από τα «κλειδιά» που μπορούν να σε οδηγήσουν στην επιχειρηματική επιτυχία. Αν είσαι καλός στις διαπραγματεύσεις που κάνεις, το πιθανότερο είναι ότι θα δεις τα αποτελέσματα που θες. Μια διαπραγμάτευση μπορεί να περιλαμβάνει εταίρους, επενδυτές, εργαζόμενους, κυβερνητικούς οργανισμούς, προμηθευτές, πωλητές ή οποιονδήποτε άλλο.

Φυσικά, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στη διαπραγμάτευση – και έχει νόημα να καθορίσετε ποιο στυλ θα πρέπει να υιοθετήσετε με βάση τους στόχους σας. Ωστόσο, όπως σημειώνει το αμερικανικό Entrepreneur.com, σε όλες τις διαπραγματεύσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο δύο skills. Τα έχεις;

1# Καλές ερωτήσεις. Δεν έχουν σημασία μόνο οι απαντήσεις, αλλά και οι ερωτήσεις. Μέσα από μια έξυπνη ερώτηση μπορείς να πάρεις πολλά. Όπως πληροφορίες για τον συνομιλητή σου, να βεβαιωθείς ότι η άλλη πλευρά κατανοεί τους όρους και τα θέματα όπως εσύ, ενώ παράλληλα μπορείς να καταλάβεις τι έχει σημασία για τον συνομιλητή σου. Οι ερωτήσεις μπορούν στην πραγματικότητα να είναι πιο αποτελεσματικές από ό, τι οι ισχυρισμοί.

2# Ενσυναίσθηση. Το να κάνεις ερωτήσεις, δεν αρκεί. Πρέπει επίσης να επικοινωνήσεις με την άλλη πλευρά που καταλαβαίνετε τις απόψεις, τους περιορισμούς, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Σε αυτό θα σε βοηθήσει η λεγόμενη ενεργή ακρόαση. Δες τα δεδομένα από την πλευρά του άλλου, όχι μόνο από την δική σου. Με αυτό τον τρόπο θα δείξεις σεβασμό προς την απέναντι πλευρά, και την ίδια στιγμή αυτή η σφαιρική οπτική των πραγμάτων θα σε βοηθήσει να διαπραγματευτείς καλύτερα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten − ten =