αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 15 σημάδια για να καταλάβεις… έναν ψυχοπαθή συνάδελφο

Τα 15 σημάδια για να καταλάβεις… έναν ψυχοπαθή συνάδελφο

Έχεις δει πολλές ταινίες όπου ο «κακός» είναι πολλές φορές ψυχοπαθής. Έχεις αποκαλέσει έτσι ακόμη και τον γείτονά σου. Έχεις σκεφτεί όμως πως ακόμη και ένα συνάδελφός σου στο γραφείο μπορεί να έχει τα θεματάκια του; Και λέγοντας ψυχοπαθής δεν εννοούμε πως μπορεί να είναι κάποιος που απλά είναι μαλάκας ή κάνει bullying, αλλά κάποιος που έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως αυτά περιγράφονται στον κατάλογο ψυχικής υγείας Hare Psychopathy Checklist. Και είναι τα παρακάτω.

Οι προθέσεις και τα κίνητρά του είναι πάντα σαδιστικά

Το έχεις συναντήσει κι εσύ, όσο κι αν δε σου περνά ποτέ από το μυαλό: Είναι εκείνο το αφεντικό -ή ακόμη χειρότερα, ο συνάδελφος- που δεν δίνει κίνητρο μέσω του σεβασμού αλλά μέσω του φόβου και των απειλών. Μάλιστα, ποτέ δε σκοπεύει να βελτιώσει μια κατάσταση αλλά αντιθέτως θέλει να καταστρέψει.

Φαίνεται γοητευτικός στην αρχή

Ένας ψυχοπαθής, με μια πρώτη ματιά, μπορεί να είναι καλός συνομιλητής, σε σημείο που να γίνεται ακόμη και πειστικός για κάποια πράγματα. Αυτά θα σε κάνουν να πιστέψεις πως έχεις να κάνεις με έναν νορμάλ τύπο. Η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.

‘Εχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του

Οι ψυχοπαθείς βλέπουν τον εαυτό τους σαν το κέντρο του σύμπαντος, σε σημείο μάλιστα που πολύ συχνά πιστεύουν πως όλοι οι υπόλοιποι είναι απλά «εργαλεία» για να πετύχουν το σκοπό τους.

Είναι υπερβολικά σίγουρος

Την ώρα που ακόμη και οι πιο ικανοί έχουν προβλήματα αυτοπεποίθησης, ο ψυχοπαθής χαρακτηρίζεται από τρομακτικά υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης. Πρόσεξε λοιπόν εκείνον ή εκείνη που επισημαίνει συνεχώς πόσο σπουδαίος/α είναι.

Eίναι παθολογικός ψεύτης

Ένας τύπος ξεκινά τα ψέματα και δε μπορεί να σταματήσει με τίποτα. Ο ψυχοπαθής δε νοιάζεται αν κάποια πράγματα που λέει αναιρούν κάποια άλλα και απλά συνεχίζει το «βιολί» του.

Νιώθει πως δεν τον αγγίζουν οι κανόνες

Οι ψυχοπαθείς είναι γνωστό πως δεν υπολογίζουν κανέναν περιορισμό ή ακόμη και νόμο. Πιστεύουν πως απλώς μπορούν να βγουν ατσαλάκωτοι από οποιαδήποτε κατάσταση, ακόμη και όταν η συμπεριφορά τους είναι απαράδεκτη.

Ζει παρασιτικά

Έχει μεμονωμένες συμπεριφορές και σκέφτεται μόνο και αποκλειστικά τον εαυτό του – ακριβώς όπως ένα παράσιτο. Δεν τρέφει καμιά εκτίμηση για τους άλλους και δεν ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάποια πράξη του πάνω στις ζωές των άλλων.

Προσπαθεί να χειραγωγήσει τους άλλους

Χειραγώγηση και εξαπάτηση είναι δυο πολύ βασικά χαρακτηριστικά των ψυχοπαθών, με απώτερο σκοπό να μπορέσουν να διατηρήσουν τον εαυτό τους στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Είναι πολύ πρόθυμοι να δεχτούν οποιονδήποτε έπαινο για κάτι καλό αλλά ψάχνουν το πρώτο εύκολο θύμα για να «φορτώσουν» κάτι άσχημο.

Έχει πολύ γρήγορα προβλήματα συμπεριφοράς

Οι πιο πολλές έρευνες πάνω στο αντικείμενο αναφέρουν πως ένας ψυχοπαθής στον εργασιακό χώρο συμπεριφέρεται όπως οι bullies στην παιδική χαρά. Δηλαδή παρουσιάζει συμπτώματα όπως επιμονή στο ψέμα και την εξαπάτηση, επιθετικές συμπεριφορές ή ακόμη και κλοπές κάθε είδους. Και όλα αυτά σε πολύ έντονο βαθμό και μάλιστα από το πρώτο διάστημα παρουσίας του στο χώρο.

Δε νιώθει συναισθήματα όπως όλοι οι υπόλοιποι

Ένας ψυχοπαθής μπορεί εύκολα να μιμηθεί κάποιες άλλες συμπεριφορές αλλά δύσκολα θα έχει δικές του συναισθηματικές αντιδράσεις. Το άσχημο είναι πως όσοι είναι γύρω του δεν το καταλαβαίνουν μέχρι να γίνει το κακό.

Οι στόχοι του δεν είναι ρεαλιστικοί

Ο ίδιος κάνει πλάνα που είναι απίθανο, ακόμη και μακροπρόθεσμα, να πραγματοποιηθούν. Παρόλα αυτά επιμένει να χαρακτηρίσει τον σκοπό του ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Και γι αυτό δε διστάζει να «ξεζουμίσει» τους συναδέλφους του μέχρι να φτάσει σε ένα σημείο, όπου θα τον καταλάβουν όλοι.

Δεν έχει ποτέ τύψεις ή ενοχές

Η ψυχοπαθητική τάση του επιβάλλει να μη νοιάζεται καθόλου για το τι μπορεί να συμβεί σε κάποιον συνάδελφό του, μετά από δικές του ενέργειες, ανεξάρτητα το πόσο άσχημα μπορεί να μπλέξει ο άλλος. Κι αυτό γιατί έχει την κατά κάποιο τρόπο την «ικανότητα» να κάνει λογική τη συμπεριφορά του. Ακόμη και φίλοι του ή και η οικογένειά του μπορεί να βρεθούν σε δύσκολη θέση.

Χάνει εύκολα την ψυχραιμία του

Οι ψυχοπαθείς είναι εξαιρετικά ευέξαπτοι. Η υπομονή τους μάλιστα συνηθίζεται να εξαντλείται τρομακτικά γρήγορα και η οργή τους να κάνει την εμφάνισή της. Ακόμη και για τα πιο ασήμαντα γεγονότα.

Η προσωπική του ζωή δεν περιλαμβάνει μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις

Οι πολλαπλές βραχυπρόθεσμες συζυγικές σχέσεις είναι ένα στοιχείο που μαρτυρά πως κάτι δεν πάει καλά με έναν τύπο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς μπορεί απλά να μη γουστάρει τις δεσμεύσεις. Φρόντισε όμως να προσέξεις αν συνδυάζεται και με κάποιο από τα προηγούμενα χαρακτηριστικά που αναφέρθηκαν.

Βαριέται πολύ εύκολα

Εάν κάποιος από τους συναδέλφους σου διαμαρτύρεται διαρκώς για το πόσο βαριέται στο γραφείο, μπορεί να έχεις μια βαρετή δουλειά ή έναν απάλευτο συνεργάτη. Ωστόσο, συνδυαστικά με άλλες παραμέτρους, μπορεί να είναι ένα ακόμη σημάδι ψυχοπάθειας.

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + three =