αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ«Τα 10 μαθήματα που πήρα από τη στιγμή που παραιτήθηκα από μια δουλειά που δεν μου άρεσε»

«Τα 10 μαθήματα που πήρα από τη στιγμή που παραιτήθηκα από μια δουλειά που δεν μου άρεσε»

Είναι μια σκέψη που την έχουμε κάνει πολλοί κατά καιρούς: Να παραιτηθούμε από μια δουλειά που δεν μας αρέσει. Βέβαια τελικά λίγοι είναι οι άνθρωποι που το τολμούν. Η Anna Lundberg το έκανε. Και παραθέτει την εμπειρία της μέσα από ένα άρθρο στην Thrive Global.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο της:

«Τον Σεπτέμβριο του 2013, πέρασα την πόρτα του γραφείου μου και κατευθύνθηκα προς το άγνωστο. Παραιτήθηκα από την πρώτη δουλειά που βρήκα μετά το τέλος των σπουδών μου και μάλιστα χωρίς να έχω την παραμικρή ιδέα τι θα έκανα μετά.

Όλα ξεκίνησαν όταν ζήτησα από το αφεντικό μου 3 μήνες άδεια άνευ αποδοχών για να κάνω ένα ταξίδι στη Νότια Αμερική – από το Εκουαδόρ στην Αργεντινή. Κατά την διάρκεια του ταξιδιού μου, διάβασα κάθε βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης που μπορούσα να βρω, συνομίλησα με άτομα που γνώρισα και άκουσα πολύ προσεκτικά τις ιστορίες τους σχετικά με το τι έκαναν και γιατί το έκαναν και προσπάθησα πολύ να βρω τον εαυτό μου. Στα μισά του ταξιδιού, πήρα τηλέφωνο το τμήμα προσωπικού και παραιτήθηκα.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα, κοιτάζοντας πίσω, συνειδητοποιώ πως ήταν ένα πολύ συναρπαστικό ταξίδι. Το να παραιτηθώ χωρίς να έχω κάποιο σχέδιο, με οδήγησε σε έναν δρόμο άγνωστο με αρκετές δυσκολίες. Και για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ακόμα και σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα, τα πράγματα συνεχίζουν να εξελίσσονται.

Αλλά δεν υπήρξε ούτε μία στιγμή που μετάνιωσα την απόφασή μου.

Και ακολουθούν τα 10 «γιατί».

1.Η ζωή είναι ωραία

Είχα μία σίγουρη δουλειά και έναν σταθερό μισθό. Στη σκέψη να τα αφήσω όλα πίσω μου η αλήθεια είναι πως ένιωθα πολύ μεγάλη ανασφάλεια και φόβο. Σίγουρα και εσύ θα κάνεις τις ίδιες σκέψεις, αν σκοπεύεις να παραιτηθείς πόσω μάλλον σε μια περίοδο κρίσης. Προσωπικά πριν το πάρω απόφαση διάβασα πολύ, συνομίλησα με κόσμο που είχε δημιουργήσει την δική του επιχείρηση και γνώρισα πολλούς coaches. Με αυτόν τον τρόπο συνειδητοποίησα πως η ασφάλεια που ένιωθα στην δουλειά μου στην πραγματικότητα ήταν μία ψευδαίσθηση. Γιατί; Επειδή οι άνθρωποι απολύονται, τα τμήματα συγχωνεύονται και οι εταιρίες κλείνουν. Γι’ αυτό μην αφήνεις τον φόβο για το άγνωστο να σε κάνει να μένεις σε μία δουλειά που δεν σε γεμίζει. Για να νοιώσεις περισσότερο ασφαλής μπορείς να κάνεις μερικά ραντεβού για δουλειά πριν πάρεις και ανακοινώσεις την τελική σου απόφαση.

Σε όλη μου τη ζωή ακολουθούσα τον σίγουρο δρόμο, εκείνον που με έκανε να νιώθω σιγουριά και ασφάλεια. Όταν, ωστόσο, πήρα την απόφαση να παραιτηθώ με έναν μαγικό τρόπο ο φόβος μου για το άγνωστο εξαφανίστηκε και ξαφνικά ένιωσα πολύ δυνατή και ενθουσιασμένη.

2.Ακολούθησε το ένστικτό σου

Στην αρχή νόμιζα ότι θα έπαιρνα τη μεγάλη απόφαση μία φορά και αυτό θα ήταν αρκετό για να χαράξω μια νέα πορεία. Το πρώτο διάστημα διαπίστωσα ότι ήμουν περιζήτητη καθώς δεχόμουν δελεαστικές προτάσεις και μισθούς, ενώ οι εταιρικοί πελάτες ήθελαν να με προσλάβουν. Έτσι λοιπόν κάθε φορά ένιωθα όλο και πιο δυνατή και πιο αποφασισμένη να συνεχίσω να εξερευνώ και να αναζητώ τη δική μου εκδοχή της επιτυχίας. Στο παρελθόν πάντα αναζητούσα την επιβεβαίωση των άλλων για το αν θα έπαιρνα τη σωστή απόφαση. Τώρα πια ξέρω πως είναι η μόνη που μπορεί να γνωρίζει τι είναι καλό για μένα είμαι εγώ.

Όταν πάρεις την απόφαση, αφού σιγουρευτείς, μείνε με αυτήν, εμπιστεύσου το ένστικτό σου και μην κοιτάξεις πίσω.

3.Επιλογές; Κι όμως υπάρχουν!

Στην προηγούμενη δουλειά μου περιτριγυριζόμουν από άτομα με την ίδια εκπαίδευση και τις ίδιες φιλοδοξίες με εμένα. Και νιώθαμε όλοι ασφαλείς σε αυτό τον μικρόκοσμο και πολύ ανασφαλείς για ότι υπήρχε έξω από αυτόν. Μόλις παραιτήθηκα συνάντησα άτομα με διαφορετικά backgrounds και διαφορετικές φιλοδοξίες, προτεραιότητες και σχέδια. Έτσι, συνειδητοποίησα ότι πρέπει να μάθεις να μην ακολουθείς αυτό που κάποιος άλλος θεωρεί επιτυχία, αλλά αυτό που θεωρείς εσύ. Γι’ αυτό έχε τα μάτια σου ανοιχτά και θα εκπλαγείς με τις δυνατότητες που έχεις. Εξάλλου τα μυστικά της επιτυχίας είναι πιο απλά από όσο φαντάζεσαι.

4.Εκτίμησε αυτά που έχεις

Με τον μηνιαίο μου μισθό αγόραζα ρούχα που δεν χρειαζόμουν, χρησιμοποιούσα πολύ συχνά ταξί και ξόδευα τα χρήματά μου χωρίς να σκέφτομαι το μέλλον. ‘Οταν έμεινα άνεργη, έγινα πιο προσεκτική και συγκρατημένη: αγόραζα λιγότερους καφέδες, περπατούσα περισσότερο και ψώνιζα λιγότερο. Και το σημαντικότερο είναι ότι κατάλαβα πως δεν είναι τόσο τραγικό να κόψεις αυτές τις μικρές πολυτέλειες αν χρειαστεί. Μπορεί λοιπόν να πρέπει να κάνεις κάποιες θυσίες βραχυπρόθεσμα, οι οποίες όμως θα σε βοηθήσουν μακροπρόθεσμα να επιτύχεις τους στόχους σου.

«Μην μετράς τη ζωή σου με αυτά που έχασες, αλλά με αυτά που έμειναν», λέει μια παροιμία την οποία επιβεβαιώνει η Lundberg με το παράδειγμά της.

5.Κυνήγησε τις ευκαιρίες

Όταν παραιτήθηκα, δεν ήξερα τι ακριβώς τι θα έκανα. Είχα διάφορες σκέψεις όπως να ταξιδέψω, να γίνω σύμβουλος, να γράψω, να βρω μία δουλειά σε έναν εξωτικό προορισμό ή σε μία μη κυβερνητική οργάνωση. Τον πρώτο χρόνο βοήθησα δύο start-up εταιρίες, διοργάνωσα κάποια σεμινάρια, δούλεψα ως σύμβουλος για μεγάλα brands, έκανα πολλές συνεντεύξεις και έγραψα πολλά άρθρα σε διάφορα blogs και ιστοσελίδες. Πράγματα δηλαδή που δεν είχα κυνηγήσει όσο ήμουν στην παλιά μου δουλειά. Επίσης γνώρισα πολλά άτομα που ήταν πρόθυμα να συνεργαστούν μαζί μου και κατάλαβα ότι θα πρέπει να μιλήσεις σε φίλους, γνωστούς και άγνωστους, να πας σε εκδηλώσεις όπου μπορείς να συναντήσεις άτομα που μπορούν να σε βοηθήσουν και το σημαντικότερο να είσαι ανοιχτός σε κάθε ευκαιρία.

6.Επιτυχία βήμα – βήμα

Πάντα έψαχνα την τέλεια δουλειά, στην τέλεια περιοχή, στον τέλειο τομέα, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν είναι όλα τέλεια. Ήθελα να δουλέψω για τα Ηνωμένα Έθνη αλλά κατέληξα να δουλεύω στο marketing. Ωστόσο αυτό με βοήθησε να καλλιεργήσω τα ταλέντα και τις γνώσεις μου. Σήμερα η βάση μου είναι στο Λονδίνο, από όπου προσπαθώ να μεγαλώσω την επιχείρησή μου και έχω συνειδητοποίησει πως δεν μπορώ να γίνω συγγραφέας best seller και να ζω στο σπίτι των ονείρων μου από την πρώτη κιόλας ημέρα, αλλά σιγά σιγά φτιάχνω την ζωή που θέλω.

Το σημαντικό είναι να είσαι στην σωστή κατεύθυνση και να κάνεις ένα βήμα την φορά για να φτάσεις τελικά εκεί που θέλεις. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι ακόμη και το πιο μεγάλο ταξίδι ξεκινάει από ένα πρώτο βήμα. Μήπως ήρθε η ώρα να το κάνεις;

7.Όλα γύρω σου αλλάζουν

Το να παραιτηθώ ήταν μία πολύ μεγάλη απόφαση. Ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή που έκανα ποτέ στή ζωή μου. Είπα όμως στον εαυτό μου πως το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν κατάφερνα όσα ήθελα, θα ήταν να βρω μία άλλη δουλειά. Όλα μπορούν να αλλάξουν αρκεί να θες. Μπορεί όχι αμέσως, αλλά σίγουρα με τον καιρό. Γι’ αυτό και αξίζει την προσπάθεια.

8.Δεν είσαι μόνος

Είναι πολύ εύκολο να αισθάνεσαι ότι είσαι το μοναδικό άτομο που έχει αμφιβολίες και ο μόνος που δεν νιώθει γεμάτος, αλλά δεν είναι αλήθεια. Προσωπικά μίλησα με πολλούς ανθρώπους που εγκατέλειψαν την δουλειά τους για να κάνουν κάτι λιγότερο συμβατικό. Όλοι τους αντιμετώπισαν τους φόβους τους και κάποιοι μάλιστα ξαναγύρισαν στην παλιά τους δουλειά. Ωστόσο κανένας από αυτούς δεν μετάνιωσε τις επιλογές του.

Από εσένα τον ίδιο εξαρτάται το αν θα μπορέσεις να αλλάξεις πορεία και να βρεις τελικά τον δρόμο σου.

9.Συμβιβάσου με το ρίσκο σου

Όταν αποφάσισα να ξεκινήσω κάτι δικό μου ήξερα πως πλέον θα έπρεπε να πάρω η ίδια την ευθύνη της προσωπικής και επαγγελματικής μου ανέλιξης καθώς δεν θα είχα πια ένα αφεντικό ή μία εταιρία για να μεκαθοδηγήσει. Η μεγαλύτερη ίσως πρόκληση, ήταν να βρω τον καλύτερο δυνατό τρόπο να εξισορροπήσω τη δουλειά και το εισόδημα με την ελευθερία και την προσωπική μου ζωή. Ακόμα πειραματίζομαι, αλλά μαθαίνω. Γι’ αυτό μην περιμένεις να έχεις το τέλειο σχέδιο ή την απάντηση σε κάθε ερώτηση, γιατί ποτέ δεν θα μπορείς να είσαι 100% σίγουρος για κάτι. Πάντα θα υπάρχει το ρίσκο σε ότι απόφαση παίρνεις.

10.Ο δικός σου ο δρόμος

Να θυμάσαι πως δεν είναι απαραίτητο να έχεις ένα πολύ καλό τίτλο στην δουλειά σου, τον τέλειο σύντροφο, 2 παιδιά, ένα σκύλο και ένα καλό αυτοκίνητο. Αν θέλεις να ακολουθήσεις την δική σου πορεία μπορείς να συνεχίσεις να εξερευνάς διαφορετικά μονοπάτια, να συναντάς νέα άτομα, να μένεις σε διαφορετικές πόλεις και να ταξιδεύεις. Η ζωή είναι ένα ατέλειωτο ταξίδι ανακάλυψης και διαρκούς εκμάθησης.

Στην περίπτωση που η δουλειά σου έχει αρχίσει να υπονομεύει την ψυχική και σωματική σου υγεία, ίσως πρέπει να ακολουθήσεις το παράδειγμα της Lundberg, να πάρεις τη ζωή σου στα χέρια σου και να χαράξεις τη δική σου πορεία.

Αναζήτησε λοιπόν τη δική σου επιτυχία και ζήσε το ταξίδι όπως εσύ το θέλεις».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × one =