αρχικηVIRAL«Τα 10 κόλπα για να μάθεις οποιαδήποτε ξένη γλώσσα»: Εξηγεί ένας άνθρωπος που μιλάει 9 γλώσσες

«Τα 10 κόλπα για να μάθεις οποιαδήποτε ξένη γλώσσα»: Εξηγεί ένας άνθρωπος που μιλάει 9 γλώσσες

Ο Matthew Youlden είναι κοινωνιογλωσσολόγος. Μιλά άπταιστα εννέα γλώσσες και καταλαβαίνει άλλες 12. Όταν τον ακούς να μονολογεί πολύγλωσσα, νομίζεις πως έχεις να κάνεις με ένα χαμαιλέοντα που αλλάζει χρώματα. Κι αυτές είναι οι συμβουλές που δίνει σε όσους θελήσουν να προσθέσουν άλλη μια γλώσσα στη μητρική που ομιλούν.

1. Συνειδητοποίησε γιατί το κάνεις

Δεν υπάρχει προφανές: εάν δεν έχεις κάποιον πολύ καλό λόγο ώστε να μάθεις μια γλώσσα, τότε είναι πολύ πιθανό να ξεμείνεις από κίνητρα μακρυπρόθεσμα και να την παρατήσεις. Μην ξεχνάς πως η μάθηση μιας γλώσσας είναι δια βίου μάθηση. Το να θέλεις να εντυπωσιάσεις τον περίγυρό σου εκστομίζοντας μερικές λέξεις σε διάφορες γλώσσες δεν είναι κίνητρο: το να θέλεις να μιλήσεις με τη δικιά σου στη μητρική της γλώσσα είναι. Ανεξάρτητα με το λόγο, από τη στιγμή που θα αποφασίσεις να μάθεις μια ξένη γλώσσα, πρέπει να δεσμευτείς: «Εντάξει, θέλω να μάθω αυτή τη γλώσσα και στο εξής θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ σε αυτή τη γλώσσα, με αυτή τη γλώσσα και για αυτή τη γλώσσα».

>>> Γιατί οι ξένες γλώσσες θα σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο

2. Βρες έναν «ομοιομαθή»

Ο Matthew έμαθε τις περισσότερες γλώσσες μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Michael (μαζί αντιμετώπισαν την πρώτη τους ξένη γλώσσα, τα ελληνικά, σε ηλικία οκτώ ετών). Αυτή τη στιγμή τα δύο αδέλφια επιδίδονται σε μια ευγενή άμιλλα (με κάποιες πινελιές ζήλιας) εκμάθησης και τελειοποίησης ξένων γλωσσών. Ακόμη κι αν δεν έχεις ένα δίδυμο, ούτε καν αδελφό, στη γλωσσομαθική σου περιπέτεια. η εξεύρεση ενός «ομοιομαθούς» θα σας βοηθήσει και τους δυο, ώστε να προσπαθήσετε πιο έντονα – είναι ακριβώς η ίδια περίπτωση με το γυμναστήριο: σε άλλο επίπεδο φτάνεις εάν προπονείσαι μόνος σου και σε άλλο (υψηλότερο) όταν προπονείσαι ταυτόχρονα με κάποιον άλλο.
«Νομίζω ότι είναι ένας πραγματικά πολύ καλός τρόπος. Έχεις κάποιον με τον οποίο μπορείς να μιλήσεις, και αυτή είναι η ιδέα πίσω από την εκμάθηση μιας γλώσσας».

3. Μίλα ακόμη και στον εαυτό σου

Όταν δεν έχεις κάποιον «ομοιομαθή», τότε δεν λογίζεται ως ένδειξη ψυχικής διαταραχής το να μιλάς στο εαυτό σου. «Μπορεί να ακούγεται λίγο αλλόκοτο, όμως στην πραγματικότητα μιλώντας στον εαυτό σου σε μια ξένη γλώσσα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκηθείς, όταν δεν μπορείς να το κάνεις αλλιώς». Αυτό βοηθάει στο να απομνημονεύεις στο μυαλό σου τις καινούριες λέξεις και φράσεις και να οικοδομείς την αυτοπεποίθησή σου για την επόμενη φορά που θα μιλήσει με κάποιον άλλο.

4. Κράτα το «ζεστό»

Εάν καταστήσεις εξ αρχής ως στόχο σου τη συνομιλία, τότε έχεις λιγότερες πιθανότητες να «χαθείς» απ’ όσες με τα εγχειρίδια. Μιλώντας σε ανθρώπους θα κρατήσεις τη διαδικασία της εκμάθησης «ζωντανή». «Μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα για να είσαι ικανός να τη χρησιμοποιήσεις. Η δημιουργική πλευρά της εκμάθησης των ξένων γλωσσών, είναι να τις καταστήσεις χρήσιμες σε εσένα –να σε βοηθούν να επικοινωνείς. Δεν χρειάζεται να πας στην Κίνα για να εξασκηθείς: αρκεί να επισκεφτείς ένα καλό κινέζικο στη γειτονιά σου (ή κάπου κοντά) και να παραγγείλεις φαγητό στη γλώσσα των μανδαρίνων».

5. Διασκέδασέ το

Η χρήση μιας νέας γλώσσας με οποιονδήποτε τρόπο είναι μια δημιουργική πράξη. Οι δίδυμοι εξασκούν τα ελληνικά τους γράφοντας στίχους και ηχογραφώντας τραγούδια. Η εύθυμη θεώρηση είναι μια δημιουργική διαδικασία και βοηθάει πολύ στην «ενσωμάτωση» μιας ξένης γλώσσας –είναι μια πρόκληση, παραδείγματος χάριν, να γράψεις μια μαντινάδα στα αγγλικά. Το γεγονός ότι θα πρέπει να επινοήσεις δύο ρίμες, θα εξασκήσει πραγματικά την ευρυμάθειά σου.

6. Φέρσου σαν παιδί

Δεν εννοούμε να αρχίσεις να πασαλείβεσαι με τροφές ή να μουτζουρώνεις οποιαδήποτε επιφάνεια βρεθεί μπροστά σου, αλλά να αντιγράψεις το μαθησιακό τρόπο ενός παιδιού. Κατ’ αρχήν είναι μύθος πως τα παιδιά μαθαίνουν ευκολότερα. Νεότερες έρευνες δεν έχουν βρει τον παραμικρό συσχετισμό ανάμεσα στην ηλικία και τη μαθησιακή ικανότητα. Το κλειδί που μαθαίνουν πιο γρήγορα οφείλεται σε παιδιάστικες συνήθειες: την έλλειψη συναίσθησης, τη διάθεση να παίζουν με τη γλώσσα και την «προθυμία» να κάνουν λάθη.
Μαθαίνουμε κάνοντας λάθη. Ως παιδιά είναι αναμενόμενο να κάνουμε λάθη, όμως για τους ενήλικες τα λάθη είναι ταμπού. Γι’ αυτό οι αναστολές μας, παίζουν ανασταλτικό ρόλο στην εκμάθηση μιας γλώσσας.

7. Νιώσε άβολα

Η προθυμία να κάνεις λάθη σημαίνει να είσαι έτοιμος να θέσεις τον εαυτό σου σε δυνητικά ενοχλητικές καταστάσεις. Αυτό μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό, είναι όμως ο μόνος τρόπος για να βελτιωθείς. Δεν έχει σημασία πόσο μπορείς να μάθεις μελετώντας -δεν θα μιλήσεις ποτέ μια ξένη γλώσσα χωρίς να επιβάλεις στον εαυτό σου να συνδιαλαγεί με αγνώστους στη γλώσσα τους, να ρωτήσει μια διεύθυνση, να ψωνίσει, να προσπαθήσει να πει ένα αστείο. «Στην αρχή θα αντιμετωπίσεις δυσκολίες: η προφορά, η γραμματική, το συντακτικό, ή μια άγνωστη λέξη. Όμως το πιο σημαντικό πράγμα είναι να το προσπαθείς».

8. Άκου

Θα πρέπει να μάθεις να ακούς ώστε να μπορείς να μιλήσεις. Κάθε ξένη γλώσσα ακούγεται περίεργη την πρώτη φορά που την ακούς, αλλά όσο περισσότερο την ακούς, τόσο πιο οικείο γίνεται και τόσο πιο εύκολο είναι να τη μιλήσεις σωστά. «Είμαστε σε θέση να προφέρουμε οτιδήποτε, απλά δεν είμαστε συνηθισμένοι να το κάνουμε. Δεν είναι διαφορετικά τα λαρύγγια και οι γλώσσες των Γάλλων και προφέρουν το ‘ρ’, όπως ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης. Άμα ακούς συνέχεια τις ιδιαιτερότητες μιας ξένης γλώσσας, τότε αργά ή γρήγορα θα εντοπίσεις ποιο συγκεκριμένο μέρος του στόματος ή του λαιμού απαιτείται για να επιτευχθεί η προφορά του γαλλικού ‘ρ’ για παράδειγμα».

9. Παρακολούθησε ανθρώπους να μιλούν

Οι διαφορετικές γλώσσες έχουν και διαφορετικές απαιτήσεις από τη γλώσσα, τα χείλη και το λαιμό σου –η προφορά είναι εξίσου σωματική όσο και νοητική. «Ένας τρόπος είναι να παρακολουθούμε κάποιον ενώ προφέρει μια λέξη και στη συνέχεια να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε αυτόν τον ήχο. Εάν δεν μπορείς να παρακολουθήσεις και να μιμηθείς ένα φυσικό ομιλητή, τότε οι ταινίες και η τηλεόραση είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο.

10. Εμβάθυνε

«Δεν έχει σημασία ποια μαθησιακά εργαλεία έχεις χρησιμοποιήσει για την εκμάθηση μιας νέας γλώσσας, έχει όμως καθοριστική σημασία να εξασκείσαι με αυτή τη γλώσσα καθημερινώς. Προσπάθησε να σκέφτεσαι σ’ αυτήν, να τη γράφεις, να μιλάς στον εαυτό σου σ’ αυτήν. Είναι σημαντικό να περνάς στην πράξη τα όσα μαθαίνεις – να γράφεις e-mails στη νέα γλώσσα, να ακούς μουσική, να βλέπεις ταινίες. Το να «περιβληθείς» από τη νέα γλώσσα και να «βυθιστείς» στην κουλτούρα της είναι πολύ σημαντικό. Και μη διστάσεις ούτε στιγμή να τη μιλάς με κάποιο φυσικό πρόσωπο: οι άνθρωποι είναι πολύ συγκαταβατικοί και υπομονετικοί με κάποιον που τους ζητάει συγνώμη επειδή δεν ομιλεί ακόμη καλώς τη γλώσσα τους: προφέρουν πιο καθαρά, μιλάνε πιο αργά, βρίσκουν εναλλακτικές λέξεις ή μιμούνται με τα χέρια μια λέξη, μέχρι να την καταστήσουν κατανοητή.

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × four =