αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα «χρυσά» διαμερίσματα που αλλάζουν χέρια στα νότια, με πρωταγωνιστές ξένους αγοραστές

Τα «χρυσά» διαμερίσματα που αλλάζουν χέρια στα νότια, με πρωταγωνιστές ξένους αγοραστές

Νεόδμητες υπερπολυτελείς κατοικίες αξίας εκατομμυρίων ευρώ αλλάζουν χέρια στα νότια προάστια και δη στην περίφημη Αθηναϊκή Ριβιέρα τους τελευταίους μήνες, με πρωταγωνιστές τους ξένους αγοραστές, όπως αναφέρει η Καθημερινή. Για παράδειγμα, ένας Γερμανός αγοραστής, υψηλόβαθμο στέλεχος νεοφυούς εταιρείας τεχνολογίας, προχώρησε πρόσφατα στην αγορά ενός οροφοδιαμερίσματος επιφάνειας 200 τ.μ. στη Γλυφάδα. Το νεόδμητο αυτό διαμέρισμα κόστισε 2,1 εκατ. ευρώ, δηλαδή πάνω από 10.000 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται για ένα ακίνητο υψηλής πολυτέλειας, με ιδιωτική πισίνα στη βεράντα, η οποία έχει «πιάτο» τον Σαρωνικό κόλπο, και εγκατεστημένο σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι παντρεμένος με Ελληνίδα, γεγονός που ασφαλώς διαδραμάτισε τον ρόλο του για τη συγκεκριμένη επένδυση.

Αλλη μια αγορά που ολοκληρώθηκε πρόσφατα αφορά την απόκτηση, σε νεόδμητο συγκρότημα κατοικιών, συνολικά τεσσάρων διαμερισμάτων. Πρόκειται για κίνηση στην οποία προχώρησε επενδυτής από τον Λίβανο, ο οποίος έχει την αποκλειστική αντιπροσώπευση εταιρείας κινητής τηλεφωνίας. Ο επιχειρηματίας αυτός θέλησε να αγοράσει όλα τα διαμερίσματα, επιφάνειας 72 τ.μ., 90 τ.μ., 110 τ.μ. και 30 τ.μ., που είχαν κατασκευαστεί σε έναν από τους ορόφους του συγκροτήματος, προκειμένου να εξασφαλίσει ιδιωτικότητα. Το κόστος των ακινήτων υπολογίζεται ότι ξεπέρασε τις 8.000 ευρώ/τ.μ., με το συνολικό ποσό να προσεγγίζει τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Στη Βούλα, επίσης σε νέα κατασκευή, ένας Αιγύπτιος έμπορος από τον κλάδο της σοκολάτας και των γλυκών εδεσμάτων γενικότερα, με εισηγμένη εταιρεία μάλιστα στο χρηματιστήριο του Καΐρου, αγόρασε τρία διαμερίσματα. Πρόκειται για ακίνητα 70 τ.μ. το καθένα, τα οποία αποκτήθηκαν για τα τρία παιδιά του, με κόστος της τάξεως των 3.000 ευρώ/τ.μ. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανήλθε δηλαδή σε 630.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα παραμένουν μέχρι και σήμερα κενά, καθώς οι άνθρωποι αυτοί ούτε μένουν στα ακίνητα αλλά ούτε και τα εκμισθώνουν. Η αγορά έγινε πρωτίστως για την εξασφάλιση των σχετικών αδειών παραμονής στο πλαίσιο του προγράμματος «χρυσή βίζα».

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η ζήτηση έχει απογειωθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου, καθώς η χώρα έχει αρχίσει να κερδίζει μερίδιο από την «πίτα» των πολυτελών κατοικιών παγκοσμίως, αφού διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες καθιερωμένες αγορές, όπως π.χ. η Γαλλική Ριβιέρα, το Μονακό, οι Κανάριες Νήσοι κ.λπ. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Ρίζο, επικεφαλής της εταιρείας ανάπτυξης διαχείρισης ακινήτων Homm, «η Αθήνα, και ιδίως τα νότια προάστια που προσφέρουν πρόσβαση στη θάλασσα, έχει μπει για τα καλά στον διεθνή χάρτη της αγοράς κατοικίας και προσελκύει πλέον αγοραστικό κοινό υψηλής οικονομικής επιφάνειας. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή έχει διαδραματίσει ασφαλώς και η επένδυση της Lamda Development για την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, καθώς έχει προσφέρει άπλετη δωρεάν διαφήμιση της Αθηναϊκής Ριβιέρας στο εξωτερικό».

Κατά τον κ. Ρίζο, σημαντική κινητικότητα επιδεικνύουν αγοραστές από τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και πολλοί ομογενείς, Αγγλοι, Γάλλοι, Αιγύπτιοι, Λιβανέζοι, ακόμα και Αυστραλοί. Κατά κανόνα προτιμώνται πολυτελείς και νεόδμητες κατασκευές, οι οποίες έχουν και σημαντικό κόστος. Σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, πολλά από τα ακίνητα που κατασκευάζονται σήμερα σε περιοχές όπως η Βουλιαγμένη και η Βούλα στοιχίζουν πέριξ των 5.000-6.000 ευρώ/τ.μ., μαζί με το κόστος του οικοπέδου, με αποτέλεσμα να πωλούνται σε τιμές από 8.000 ευρώ/τ.μ. και πάνω, συχνά ακόμα και προς 10.000 ευρώ/τ.μ.

Οπως εύλογα γίνεται αντιληπτό, λίγοι είναι οι Ελληνες που μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιες τιμές, κάτι που δεν ισχύει βεβαίως με τους ξένους. Οπως αναφέρει στην «Κ» ο Κοσμάς Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, «το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ιδιαίτερη κινητικότητα στην αγορά, π.χ. από στελέχη νεοφυών εταιρειών και εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Πολλοί εξ αυτών πωλούν τις μετοχές τους ή εισπράττουν κάποιο παχυλό μπόνους για επίτευξη στόχων και σπεύδουν να επενδύσουν τα ποσά αυτά στην αγορά ακινήτων. Μάλιστα, αυτό ισχύει ακόμα πιο πολύ αν έχουν κάποια σύνδεση με την Ελλάδα, με την πρώτη τους στάση να είναι συνήθως το παραλιακό μέτωπο της Αττικής».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, το «στόρι της Αθηναϊκής Ριβιέρας» έχει γίνει ευρύτερα γνωστό στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί ξένοι να επιθυμούν να αποκτήσουν το δικό τους μερίδιο στην ανερχόμενη ζώνη της παραλίας. Ενας ακόμα σημαντικός λόγος είναι ότι η επιλογή της Αθήνας θεωρείται, ιδίως για τους ξένους, μια ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική, αν συγκριθεί το κόστος με άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς. «Ενα ακίνητο σε αντίστοιχη τοποθεσία στο εξωτερικό στοιχίζει περί τις 30.000 ευρώ/τ.μ., σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από την Ελλάδα, όπου σημειωτέον οι νέες κατασκευές είναι πολυτελέστερες σε σχέση με εκείνες του εξωτερικού», τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + five =