αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα χρήματα που θα πάρουν οι δύο ιδρυτές της Fitbit μετά το deal με την Google, είναι… λιγότερα από όσα φαντάζεσαι

Τα χρήματα που θα πάρουν οι δύο ιδρυτές της Fitbit μετά το deal με την Google, είναι… λιγότερα από όσα φαντάζεσαι

Δώδεκα χρόνια μετά την ίδρυση της Fitbit, οι James Park και Eric Friedman παραδίδουν την εταιρεία που τόσο πάσχισαν να δημιουργήσουν σε άλλον ιδιοκτήτη. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να πουλήσουν την κατασκευάστρια έξυπνων ρολογιών (smartwatch) στην Google έναντι 2,1 δισ. δολ. Ο Park, ετών 43, και ο Friedman, ετών 42, οι οποίοι προς το παρόν τελούν χρέη CEO και CTO αντίστοιχα, θα αποχωρήσουν από την εταιρεία με 150 εκατ. δολ. (προ φόρων) ο καθένας, σαν αποτέλεσμα της πώλησης των μετοχών τους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forbes.

“Πριν από 12 χρόνια θέσαμε ένα πολύ φιλόδοξο εταιρικό όραμα – να κάνουμε τους πάντε υγιέστερους”, δήλωσε ο Park. “Με τους πόρους και την παγκόσμια πλατφόρμα της Google, η Fitbit θα επιταχύνει την καινοτομία στην κατηγορία των φορετών gadgets, θα αναβαθμιστεί, κάνοντας την υγεία προσβάσιμη σε περισσότερους ανθρώπους. Δεν θα μπορούσα να είμαι πιο χαρούμενος και αισιόδοξος για αυτό που επίκειται”.

Η Google πληρώνει 7,35 δολάρια για κάθε μετοχή της Fitbit – πολύ λιγότερα από τα 20 δολάρια ανά μετοχή όταν η εταιρεία μπήκε στο χρηματιστήριο τον Ιούνιο του 2015. Η μετοχή έκλεισε στα 29,68 δολάρια την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσής της, κατατάσσοντας τους Park και Friedman στις τάξεις των πολυεκατομμυριούχων – την ημέρα της IPO το Forbes υπολόγισε πως ο καθένας τους είχε μετοχές αξίας 600 εκατ. δολαρίων. Τον Νοέμβριο του 2015, τόσο ο Park όσο και ο Friedman εντάχθηκαν στη λίστα των πλουσιότερων Αμερικανών εκατομμυριούχων κάτω των 40 ετών, με τον καθένα να έχει περιουσία 660 εκατ. δολ. Τότε, ο Park ήταν 39 ετών και ο Friedman 38.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς, η μετοχή της Fitbit μειώθηκε σε μονοψήφια ποσοστά καθώς προσπαθούσε να παρουσιάσει νέα προϊόντα και να ελέγξει τον ανταγωνισμό, κυρίως από την Garmin. Η τελευταία φορά που η μετοχή έκλεισε στα 7,35 δολ. ήταν πέρυσι τον Ιούνιο. Μετά συνέχισε την κατρακύλα, πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των 2,99 δολ. τον φετινό Αύγουστο.

Η Fitbit κατέγραψε έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. δολ. το 2018, μια πτώση 6% από την προηγούμενη χρονιά. Η εταιρεία, επίσης, ανακοίνωσε μεικτές ζημίες περίπου 186 εκατ. δολ. πέρυσι, συνεχίζοντας μια τρίχρονη πορεία απωλειών από το 2016.

Ο Park και ο Friedman κατέχουν από ένα ποστοσό 8% της Fitbit. Η συμφωνία αναμένεται να κλείσει το 2020, καθώς η Google προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις Apple και Samsung στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά των wearables.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 × four =