αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤα Τρίκαλα γίνονται… ακόμα πιο high-tech. Ποιο είναι το νέο τεχνολογικό «πείραμα» που ετοιμάζεται στην πόλη

Τα Τρίκαλα γίνονται… ακόμα πιο high-tech. Ποιο είναι το νέο τεχνολογικό «πείραμα» που ετοιμάζεται στην πόλη

Ηλεκτρικά δίκυκλα ποδήλατα αναμένεται να εισέλθουν στα Τρίκαλα προκειμένου να μελετηθεί η ανταπόκριση των πολιτών. Μία από τις πιο προηγμένες τεχνολογικά πόλεις, οι οποίες φιλοξένησαν το λεωφορείο χωρίς οδηγό, συνεχίζει να καινοτομεί και να εξελίσσεται αξιοποιώντας τις δυνατότητες ευρωπαϊκών και πανεπιστημιακών προγραμμάτων. Εκτός από σημεία φόρτισης τα οποία θα συνδυαστούν με τα ηλεκτρικά ποδήλατα, η πόλη στοχεύει στην πλήρη και μόνιμη λειτουργία έξυπνων λεωφορείων. Η πιλοτική δρομολόγηση των λεωφορείων χωρίς οδηγό, με εξαίρεση τις πρώτες ημέρες που υπήρξαν ορισμένες αντιδράσεις κατοίκων, κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη, με επιβάτες και πεζούς να απολαμβάνουν ιδιαίτερα τις υπηρεσίες τους. Στόχος είναι η δρομολόγηση λεωφορείων χωρίς οδηγό σε ένα δίκτυο 2,5 χιλιομέτρων.

Παράλληλα, στο πλαίσιο μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος, αναμένεται η δημιουργία του έξυπνου σπιτιού για ασθενείς. Πρόκειται για σπίτια που θα αφορούν κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ και θα είναι εφοδιασμένα με ηλεκτρονικά συστήματα τα οποία θα παρακολουθούν τις κινήσεις των ενοίκων, με στόχο την προστασία τους. Αισθητήρες για παράδειγμα θα παρακολουθούν το άνοιγμα του ψυγείου, ή στην περίπτωση που ο ασθενής δεν πάρει τα χάπια του θα υπάρχει σύστημα υπενθύμισης μέσω της τηλεόρασης.

Ολες αυτές οι καινοτομίες θα έρθουν να προστεθούν στα υφιστάμενα ποικίλα συστήματα που υπηρετούν την πόλη με όχημα την τεχνολογία. Στο ισόγειο του δημαρχείου Τρικάλων βρίσκει κανείς τις καλύτερες εφαρμογές που επιχείρησε να εφαρμόσει στην πόλη το πρόγραμμα smart Τρίκαλα, με στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των πολιτών. Για παράδειγμα, μέσω ενός κέντρου ελέγχου διαπιστώνεται εάν λειτουργούν διάφοροι τομείς της πόλης:ελέγχονται το άνοιγμα και το κλείσιμο των λαμπτήρων του δρόμου, εάν ο στόλος των πιλοτικών οχημάτων κινείται κανονικά στην πόλη, ερευνάται η κατάσταση των αντλιών του δικτύου ύδρευσης, η λειτουργικότητα των κόμβων του ασύρματου δικτύου κ.ά. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποδοχής παραπόνων και σχολίων από τους πολίτες, καθώς και η ηλεκτρονική έκδοση πιστοποιητικών.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + nine =