αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα τουριστικά projects που βγάζει προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ το 2022

Τα τουριστικά projects που βγάζει προς αξιοποίηση το ΤΑΙΠΕΔ το 2022

Στην αξιοποίηση τουριστικών assets που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του προχωρά το 2022 το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), αξιοποιώντας αφενός το φιλο-επενδυτικό κλίμα που κυριαρχεί για την Ελλάδα και αφετέρου την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει ο ελληνικός τουρισμός και τις προοπτικές άμεσης αποκατάστασης των μεγεθών του στα προ-πανδημίας επίπεδα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το Ταμείο επιταχύνει την ωρίμανση μιας σειράς ακινήτων, με στόχο μέσα στο νέο έτος είτε να ολοκληρώσει τους διαγωνισμούς που «τρέχουν» ήδη, είτε να προκηρύξει νέους. Σε πρώτο πλάνο στον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ βρίσκονται τα λιμάνια σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα και Ηράκλειο, καθώς κάποια assets μικρότερης αξίας, με σημαντικό, ωστόσο, αποτύπωμα για τις τοπικές κοινωνίες, όπως οι ιαματικές πηγές και οι μαρίνες.

Η ιαματική πηγή και το κάμπινγκ Κονιαβίτη, η ιαματική πηγή των Θερμοπυλών και η ιαματική πηγή λουτρόπολης των Καμμένων Βούρλων, καθώς και οι μαρίνες σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα και Πύλο βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα του Ταμείου.

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022 εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του διαγωνισμού για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών (67%) του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο οποίος έχει μακροχρόνια σύμβαση παραχώρησης με το ελληνικό Δημόσιο για τη χρήση του λιμανιού έως το 2062.

Στη β’ φάση του σχετικού διαγωνισμού έχουν προκριθεί η Quintana Infrastructure & Development, η κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo AE-Bollore Africa Logistics, η κοινοπραξία International Port Investments Alexandroupolis, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports – EFA Group και ΓΕΚ Τέρνα, και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Λιμάνι Καβάλας

Τον Φεβρουάριο θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για τον διαγωνισμό που προβλέπει την υπο-παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης των λιμενικών δραστηριοτήτων του εμπορικού λιμένα Φίλιππος Β΄ του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας.

Σχετικά με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό έχουν προεπιλεγεί αντίστοιχα τα εξής επενδυτικά σχήματα: Quintana Infrastructure & Development, Ενωση Εταιρειών Imerys GREECE SA, Goldair Cargo A.E. & Βιομηχανικά Ορυκτά Ελλάδος ABEE, κοινοπραξία International Port Investments Kavala, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες Black Summit Financial Group – Euroports -EFA GROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε.

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους εκτιμάται ότι θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές και για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (67%) του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Τα επενδυτικά σχήματα που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη β’ φάση είναι η ATTICA A.E. Συμμετοχών, η Portek International Private LTD, η Quintana Infrastructure & Development, η ΑΙΓΑΙΟΝ ΟΙΛ Α.Ε., η κοινοπραξία Archirodon Group N.V.- ANEK & όμιλος Trident Hellas, η κοινοπραξία Grimaldi Euromed – Μινωικές Γραμμές Α.Ν.Ε. και ΟΛΘ.

Λιμάνι Ηρακλείου

Στο β’ τρίμηνο του 2022 εκτιμάται ότι θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (67% κατ’ ελάχιστον) του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, ενός ακόμη «δυνατού» asset του ΤΑΙΠΕΔ. Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετείχαν 9 σχήματα και εκκρεμεί η β’ φάση του διαγωνισμού, αυτή των δεσμευτικών προσφορών για την ανάδειξη πλειοδότη.

Μαρίνα Θεσσαλονίκης (Αρετσού)

Για τις 24 Φεβρουαρίου έχει προγραμματιστεί η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών για την εκμετάλλευση της Μαρίνας της Αρετσούς στη Θεσσαλονίκη. Στη β’ φάση έχουν προκριθεί 6 επενδυτικά σχήματα, η EMMA ALPHA Holding LTD, η ΑΒΑΞ Α.Ε., η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, η ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ Μαρίνα Α.Ε., η ΤΕΚΑΛ Α.Ε. και η Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε.

Μαρίνα Πύλου

Στην αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ. Το Ταμείο στις αρχές Δεκέμβρη κήρυξε την έναρξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού για την παραχώρηση του δικαιώματος παροχής υπηρεσιών διαχείρισης λιμένα (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των κινητών και/ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της εν λόγω μαρίνας για 40 χρόνια. Η μαρίνα διαθέτει χερσαία ζώνη έκτασης 12,7 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 175 σκαφών, ενώ απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ αποτελεί ο συγκεκριμένος διαγωνισμός να υλοποιηθεί σε μία μόνο φάση.

Μαρίνα Κέρκυρας

Στις προτεραιότητες του Ταμείου είναι μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους να προχωρήσει στην προκήρυξη του διαγωνισμού για την υποπαραχώρηση δικαιώματος εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων/υπηρεσιών της μαρίνας στην Κέρκυρα, όπου θα ελλιμενίζονται megayachts. Η συγκεκριμένη μαρίνα έχει χερσαία ζώνη έκτασης 39,4 στρεμμάτων περίπου και δυνατότητα ελλιμενισμού περίπου 98 megayachts.

Μαρίνα Λευκίμμης – Κέρκυρα

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2022 έχει προγραμματίσει το ΤΑΙΠΕΔ την έναρξη και της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αναβάθμιση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και δημιουργία παρακείμενης μαρίνας στη Νότια Κέρκυρα με στόχο την υποπαραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης λιμενικών δραστηριοτήτων/υπηρεσιών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες μαρίνες από το πακέτο των 17 μαρινών που έχουν περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ (Μυκόνου, Αργοστολίου, Ζακύνθου, Ιτέας και Ρόδου).

Ιαματική πηγή και κάμπινγκ Κονιαβίτη

Μέσα στο δ’ τρίμηνο του 2022 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση ενός από τα πλέον φημισμένα θερμαλιστικά κέντρα της δεκαετίας του 1930. Το παραθαλάσσιο ακίνητο με την ιαματική πηγή και το κάμπινγκ στο νότιο τμήμα του Μαλιακού κόλπου, δυτικά του οικισμού των Καμμένων Βούρλων, τροφοδοτείται επί της ουσίας από δύο ιαματικούς πόρους, ο ένας εκ των οποίων έχει ήδη αναγνωριστεί ενώ για τον δεύτερο προωθούνται οι διαδικασίες αναγνώρισής του.

Εντός του ακινήτου, που έχει συνολική έκταση περίπου 800 στρέμματα, βρίσκονται εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις camping με υποδομές για 250 τροχόσπιτα, κτίριο υποδοχής, 50 οικίσκοι, 5 καταστήματα, κτίρια προσωπικού κ.λπ. Το ακίνητο προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ που θα περιλαμβάνει τις Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» ή Μικτές Χρήσεις «Τουρισμός – Αναψυχή» και «Τουριστικό – Παραθεριστικό χωριό», με έμφαση στα κέντρα ιαματικού – θερμαλιστικού τουρισμού και δυνατότητα ανάπτυξης τόσο ξενοδοχειακών μονάδων υψηλής ποιότητας όσο και παραθεριστικών κατοικιών, ενώ θα προβλέπεται η δυνατότητα κατασκευής μαρίνας ή άλλης μορφής λιμενική εγκατάσταση.

Η μελέτη ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης του Δημοσίου Ακινήτου) και ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) έχουν ολοκληρωθεί, όπως επίσης και η Εκτίμηση Οικολογικής Αξιολόγησης, ενώ έχει εκπονηθεί αντίστοιχη μελέτη γεωλογικής καταλληλότητας. Μέσα στο α’ εξάμηνο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση η ΣΜΠΕ, με στόχο το β’ εξάμηνο του νέου έτους να «τρέξει» ο διαγωνισμός. Προς το παρόν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, ένα τμήμα του beach bar θα μισθωθεί στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Ιαματική πηγή Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το παραθαλάσσιο ακίνητο στο νότιο τμήμα του Μαλιακού κόλπου στην καρδιά του οικισμού των Καμμένων Βούρλων. Μέσα στο ακίνητο υπάρχουν η σύγχρονη πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα 5αστέρων «Γαλήνη» με κέντρο Wellness & SPA και το υδροθεραπευτήριο «Ιπποκράτης» που τροφοδοτούνται από ιαματικές πηγές. Εκτός λειτουργίας βρίσκονται δύο ακόμη ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα ακόμη υδροθεραπευτήριο.

Το συγκεκριμένο ακίνητο έχει εκμισθωθεί στον όμιλο Μήτση με συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ του τελευταίου και της ΕΤΑΔ, ενώ έχει εκδοθεί και το ΦΕΚ αναγνώρισης της πηγής Γεωργαλά και αναμένεται η αναγνώριση της έτερης πηγής.

Και το συγκεκριμένο ακίνητο θα αξιοποιηθεί με την έγκριση ΕΣΧΑΔΑ που θα περιλαμβάνει τις χρήσεις «Τουρισμός-Αναψυχή», με έμφαση στα ιαματικά – θερμαλιστικά κέντρα τουρισμού, ενώ δίνεται και η δυνατότητα πρόσθετης δόμησης -σε σύγκριση με την υφιστάμενη- 6.000 τ.μ. περίπου. Επί του παρόντος βρίσκεται σε διαβούλευση η ΣΜΠΕ, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.

Ιαματική πηγή Θερμοπυλών

Ωριμη προς αξιοποίηση είναι η φημισμένη ιαματική πηγή των Θερμοπυλών, για την εκμετάλλευση της οποίας εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει διαγωνιστική διαδικασία προς το δ’ τρίμηνο του 2022. Το ακίνητο βρίσκεται πλησίον του οικισμού και εντός του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών που αποτελεί εμβληματικό ιστορικό τόπο αναφοράς. Εντός της έκτασης υπάρχει μία αναγνωρισμένη και γνωστή από την αρχαιότητα ιαματική πηγή, ένα υδροθεραπευτήριο και δύο ξενοδοχειακές μονάδες.

Η προς αξιοποίηση έκταση περιορίζεται σε 115 στρέμματα περίπου και σε αυτή δεν περιλαμβάνονται η ιαματική πηγή και το παλαιό υδροθεραπευτήριο με τις εγκαταστάσεις του. Υπό έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης βρίσκονται οι μελέτες ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ και επίκεται μέσα στο β’ τρίμηνο του νέου έτους να πραγματοποιηθεί η διαβούλευση για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Ακτή και camping Αγίας Τριάδας

Μέσα στο β’ τρίμηνο του 2022 αναμένεται να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το παραθαλάσσιο ακίνητο στον οικισμό της Αγίας Τριάδας στον Δήμο Θερμαϊκού, έκτασης 126,6 στρεμμάτων, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης. Το ακίνητο έχει εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ.

Ακτή και camping Ποσειδίου Κασσάνδρας

Στο β’ εξάμηνο έχει τοποθετηθεί, βάσει του επικαιροποιημένου Επιχειρησιακού Προγράμματος Αξιοποίησης, ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου έκτασης συνολικής έκτασης 293,870 στρεμμάτων στην περιοχή Ποσειδίου της χερσονήσου Κασσάνδρας του Νομού Χαλκιδικής. Διαθέτει μέτωπο αμμώδους παραλίας 600 μ., ενώ εντός του αξιοποιήσιμου τμήματος έχουν αναπτυχθεί και λειτουργούν εγκαταστάσεις camping.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + twenty =