αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα περιοριστικά μέτρα που έχουν στα σκαριά οι ειδικοί, αν συνεχιστεί η εξάπλωση του κορονοιού

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν στα σκαριά οι ειδικοί, αν συνεχιστεί η εξάπλωση του κορονοιού

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός με τον φόβο εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς με τους ειδικούς να εισηγούνται νέα μέτρα μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο περιορισμός της ελεύθερης προσέλευσης σε διάφορους χώρους, όπως μπαρ, καφετέριες κλπ είναι ένα από τα επιπλέον μέτρα που μπορεί να ληφθούν αν συνεχίσει να υπάρχει αυξητική τάση στα κρούσματα κορωνοϊού, είπε σήμερα μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος.

Ο Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε πως κάποια από τα περαιτέρω μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν είναι ο περιορισμός των ατόμων που θα μαζεύονται στους διάφορους χώρους, πχ να μην υπάρχει ελεύθερη προσέλευση στον αριθμό των ανθρώπων σε ένα σουπερ μάρκετ ή σε μπαρ ή καφετερίες, κέντρα διασκέδασης κλπ. «Επομένως, αν δούμε ότι η επιδημία συνεχίζει να έχει τέτοιες αυξητικές τάσεις, θα μπούμε και σε τέτοιες διαδικασίες απαγόρευσης προσέλευσης, πχ πάνω από 50 ή 100 άτομα… Οι μάσκες είναι ένα είδος πρόληψης του lockdown, δηλαδή σταματάνε την μετάδοση».

Καμία ιχνηλάτηση δεν μπορεί να γίνει αν κάποιος είναι θετικός σε πάρτι, υπογράμμισε, εξηγώντας πως «εχουμε δει ότι κάποιοι κόλλησαν σε χώρους που ήταν ελεγχόμενη κατάσταση, δηλαδή σε υπηρεσίες, σε εργοστάσια. Αν όμως έχουμε κρούσματα ορφανά, όπως αυτά που είδαμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ιχνηλάτηση θα γίνει σε ανθρώπους του στενού τους περιβάλλοντος. Δεν ξέρουμε αν βρέθηκαν τα άτομα αυτά σε τέτοιους χώρους (δηλαδή πάρτι), και αν βρέθηκαν δεν γίνεται ιχνηλάτηση προφανώς. Δεν μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση σε ένα beach bar. To καταλαβαίνετε, είναι αδύνατο. Γι’ αυτό λέμε ότι δεν πρέπει να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και αν γίνονται εκδηλώσεις τύπου διασκέδασης να τηρούνται όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα».

Απαγόρευση για πανηγύρια

Αναφορικά με τα πανηγύρια ο κ. Γώγος σημείωσε πως «κατά πάσα πιθανότατα δεν θα έχουμε πανηγύρια τον Αύγουστο. Αυτή θα είναι και η εισήγηση η δική μου αλλά και όλων νομίζω. Το πανηγύρι έχει πολύ κόσμο. Συνήθως εκατοντάδες. Και εκεί έχουμε ζητήσει να τηρούνται τα μέτρα, αλλά παραβιάζονται», ενώ εξήγησε πως από τον καιρό που έχει συσταθεί η επιτροπή, τα μέτρα συστήνονται με βάση τους κοινωνικοικονομικούς παράγοντες και τα επιδημιολογικά δεδομένα που παρακολουθούνται συνεχώς.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες και γιατί εξαιρέθηκε η εκκλησία από την υποχρεωτική χρήση μάσκας

Σχετικά με τις εκκλησίες ο καθηγητής υπογράμμισε πως «επιτηρούμε αυτή την στιγμή τι θα γίνει με τις εκκλησίες». Ο λόγος που δεν μπήκε υποχρεωτικά η μάσκα αν και η σύσταση παραμένει, εξήγησε, είναι γιατί υπάρχει μια πάρα πολύ καλη συνεργασία και υπάρχει μια εγκύκλιος από την εκκλησία που περιγράφει λεπτομερέστερα τι θα γίνεται στις εκκλησίες, πχ πως θα υπάρχει άνθρωπος που θα ελέγχει φορώντας την μάσκα του, και πως θα μπαίνει συγκεκριμένος αριθμός σε αποστάσεις μέσα στην εκκλησία. «Άρα έχουμε εξασφαλίσει ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις στην εκκλησία. Αν αυτό δεν συμβεί και αν η επιδημία επιδεινωθεί φυσικά θα μπει και η εκκλησία στο ίδιο πλαίσιο απλά επειδή είναι επιτηρούμενος χώρος μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα. Ενδεχομένως της Παναγίας να χρειαστεί μάσκα αλλά θα το δούμε ξανά το θέμα αυτό».

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 + ten =