αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα πήγες χάλια σε μία job interview; Εδώ είναι 5 κινήσεις που πρέπει να κάνεις μετά

Τα πήγες χάλια σε μία job interview; Εδώ είναι 5 κινήσεις που πρέπει να κάνεις μετά

Έστειλες το βιογραφικό σου. Σε καλέσανε για συνέντευξη για την δουλειά που τόσο ήθελες. Πήγες προετοιμασμένος. Ένιωθες απόλυτα έτοιμος. Και μετά… καταστροφή. Δεν τα πήγες καλά στην συνέντευξη. Κι όμως, μπορεί να χάθηκε μια ευκαιρία, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη καταστροφή όσο ίσως νομίζεις.

Μία απόρριψη μπορεί να έρθει για διάφορους λόγους. Μπορεί να μην πήγες καλά προετοιμασμένος. Μπορεί να έγινε μία απρόσμενη ερώτηση που δεν μπόρεσες να απαντήσεις επαρκώς. ‘Η μπορεί απλά κάποιος άλλος υποψήφιος να ήταν ιδανικότερος από εσένα για την συγκεκριμένη θέση. Σε κάθε περίπτωση, δεν ωφελεί να μείνεις κολλημένος σε μία συνέντευξη που δεν πήγε καλά. Το Harvard Business Review παραθέτει 5 κινήσεις που πρέπει να κάνεις μετά, έτσι ώστε να αποκομίσεις όσα περισσότερα κέρδη γίνεται μέσα σε αυτό το κακό σενάριο.

1# Αναλογίσου ολόκληρη τη συνέντευξη. Μετά από κάθε συνέντευξη, κάτσε και σκέψου τι ακριβώς έγινε. Σημειώστε όσες ερωτήσεις μπορείτε να θυμηθείτε και τις απαντήσεις σας. Στη συνέχεια, ελέγξτε την περιγραφή της θέσης εργασίας και τις πληροφορίες που έδωσε ο HR Managers σχετικά με το ρόλο, την ομάδα και την εταιρεία και επισημάνετε πότε μπορέσατε να απαντήσετε καλά σε μια ερώτηση και να συσχετίσετε την εμπειρία σας με την περιγραφή της θέσης εργασίας. Σημειώστε επίσης σε ποιες ερωτήσεις δεν τα πήγατε καλά. Για εκείνες, μιλήστε με φίλους στον κλάδο ή τη δουλειά στην οποία θέλετε να μεταβείτε για να καταλάβετε πώς θα είχαν απαντήσει στην Χ ερώτηση.

2# Στείλε ένα ευχαριστήριο σημείωμα. Το email ευχαριστιών είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να απαντήσετε ξανά σε μια ερώτηση όπου δεν ήσασταν τόσο ξεκάθαροι όσο θα μπορούσατε να είστε. Μην ζητάτε συγγνώμη, αλλά να είστε αυθεντικοί. Μπορείτε να πείτε γιατί σας έπιασαν απροετοίμαστους ή δεν ήσασταν τόσο περιεκτικοί όσο θα θέλατε όταν απαντούσατε σε μια συγκεκριμένη ερώτηση. Και δώστε τώρα την απάντηση σας. Αφού ευχαρίστησε τον Manager για τον χρόνο του, δώστε την απάντηση σας σε εκείνη την δύσκολη ερώτηση. Ακόμα κι αν πιστεύετε ότι δεν υπάρχει τρόπος να κάνετε το come-back από μια κακή συνέντευξη, εκφράστε το συνεχές ενδιαφέρον σας στο τέλος του σημειώματος. Δεν έχετε τίποτα να χάσετε.

3# Απέφυγε τις ψευδείς αφηγήσεις. Ο εγκέφαλός σας θα αρχίσει αμέσως να σας λέει ιστορίες για το αν τα πήγατε στη συνέντευξη καλά ή όχι τόσο καλά. Ακόμα κι αν είστε βέβαιοι ότι ο Manager παρατήρησε το «παραπάτημα» σας, δεν μπορείτε να ξέρετε αν το παρέβλεψε επειδή όλες οι άλλες απαντήσεις σας ήταν to the point. Και η σιωπή από τον υπεύθυνο πρόσληψης δεν σημαίνει ότι κατέστρεψες την ευκαιρία σου να πάρεις τη δουλειά — μπορεί να σημαίνει ότι οι άνθρωποι είναι σε άδεια, ότι άλλοι υποψήφιοι είναι πίσω από εσένα στη διαδικασία πρόσληψης, μπορεί η ομάδα περνάει από μια αναδιάρθρωση, ίσως η θέση τοποθετήθηκε αναμονή, ή οι επιχειρηματικές ανάγκες άλλαξαν μετά τη συνέντευξη. Θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι είστε η Νο2 επιλογή, επομένως έχετε κατά νου ότι μερικές φορές ο αριθμός δύο κερδίζει τον ρόλο όταν η πρώτη επιλογή έχει άλλες προσφορές και απορρίπτει τη θέση. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να εξετάσετε τυχόν σχόλια και καθοδήγηση που λαμβάνετε από τον υπεύθυνο προσλήψεων μετά από κάθε γύρο συνεντεύξεων, εστιάζοντας μόνο σε γεγονότα – όχι σε συναισθήματα – να περιμένετε υπομονετικά και να σκεφτείτε τους τομείς που μπορείτε να βελτιώσετε.

4# Συνέχισε την αναζήτηση εργασίας. Δεδομένου ότι ποτέ δεν ξέρετε αν μια συνέντευξη πήγε πραγματικά άσχημα, μην σταματήσετε ποτέ την αναζήτηση εργασίας μέχρι να αποδεχτείτε μια προσφορά εργασίας. Η υποβολή αίτησης για άλλες θέσεις εργασίας που φαίνονται συναρπαστικές θα σας αποτρέψει από το να μένετε κολλημένος στην «τέλεια δουλειά» που μπορεί να έχετε χάσει. Επιπλέον, η συνέντευξη με άλλες εταιρείες σας δίνει την ευκαιρία να εξασκηθείτε και να βελτιώσετε τις απαντήσεις σας σε όλες τις πιθανές ερωτήσεις. Τέλος, η συνέχιση της αναζήτησης θα σας επιτρέψει να νιώσετε ότι προχωράτε ενεργά στην προσπάθειά σας να βρείτε μια νέα δουλειά, οπότε αν έρθει η απόρριψη, δεν θα σας φανεί τόσο οδυνηρό, γιατί θα έχετε άλλες επιλογές.

5# Επικεντρώσου στην επόμενη συνέντευξη. Κάθε μέτρια συνέντευξη σάς επιτρέπει να προετοιμαστείτε για την επόμενη ανοιχτή θέση ή γύρο συνεντεύξεων. Χρησιμοποιήστε τους προβληματισμούς σας για να προετοιμαστείτε όχι μόνο για τις ερωτήσεις που δεν μπορούσατε να απαντήσετε την πρώτη φορά, αλλά και για νέες ερωτήσεις που μπορεί να μην ξέρετε πώς να απαντήσετε. Αν και είναι πάντα καλύτερο να απαντάτε απευθείας σε μια ερώτηση, εάν πραγματικά δεν μπορείτε να απαντήσετε, είναι ΟΚ να πείτε ότι δεν ξέρετε κάτι, αλλά συνεχίστε μιλώντας για το πώς τα καταφέρατε σε δουλειές όπου έπρεπε να μάθετε κάτι που δεν το είχατε κάνει ποτέ πριν. Η αυθεντικότητα και το πάθος θα υπερισχύουν πάντα της ακριβούς εμπειρίας, ειδικά αν μπορείτε να επιδείξετε ένα σύνολο δεξιοτήτων που θα σας επιτρέψει να φέρετε ακόμα περισσότερη αξία στην εταιρία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πέντε σημάδια για να καταλάβεις έναν κακό εργοδότη από την πρώτη job interview

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 − eight =