αρχικηVIRALΤα μικρά νησιά που λειτουργούν ως καταφύγια για τους κροίσους

Τα μικρά νησιά που λειτουργούν ως καταφύγια για τους κροίσους

Το Μάι στα νησιά Φίτζι, νησιά της Καραϊβικής και του Νότιου Ειρηνικού αλλά και απόμερες περιοχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ είναι τα νέα ασφαλή καταφύγια των βαθύπλουτων που προσπαθούν να προστατευθούν από τον κορωνοϊό. Ετσι, παρά τη βαθύτατη ύφεση στην οποία διολισθαίνει η παγκόσμια οικονομία, αυξάνεται θεαματικά η ζήτηση για τους μικρούς αυτούς ιδιωτικούς παραδείσους που προσφέρουν απομόνωση.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, το νησί Μάι στα νησιά Φίτζι με τις παρθένες παραλίες του και τους κοραλλιογενείς υφάλους πωλείται έναντι μόλις 4 εκατ. δολαρίων. Την ίδια στιγμή, οι μεσιτικές επιχειρήσεις που διαπραγματεύονται ακίνητα και περιουσιακά στοιχεία πολύ μεγάλης αξίας σπεύδουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση για ιδιωτικούς χώρους απομόνωσης.

Απίθανο όνειρο

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα, ο Τρέγιορ Λέζνοκ, ιδρυτής της Platinum Luxury Auctions, που έχει αναλάβει την πώληση του Μάι, τονίζει πως η πανδημία έχει αναγκάσει τους ανθρώπους να επανεξετάσουν τη ζωή τους και τελικά να επιδιώξουν όσα φαντάζονταν ή επιθυμούσαν πάντα, αλλά δεν αποφάσιζαν να κάνουν.

«Η αγορά ενός νησιού ήταν πάντα επιθυμητή, όμως φάνταζε σαν ένα απίθανο και ιδιότροπο όνειρο», λέει ο Λέζνοκ και προσθέτει πως «ο κορωνοϊός το έκανε να φαίνεται πολύ πιο πρακτικό, καθώς οι άνθρωποι σπεύδουν να βρουν ιδιωτικούς χώρους για τους ίδιους προκειμένου να κρατήσουν αποστάσεις από τους άλλους».

Και, βέβαια, το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στους τροπικούς παραδείσους με τις ονειρεμένες καιρικές συνθήκες που δελεάζουν τους κροίσους. Την περασμένη εβδομάδα, ένας αγνώστων στοιχείων βαθύπλουτος αγόρασε το Horse Island, ένα απομονωμένο νησάκι στη νοτιοδυτική ακτή της Ιρλανδίας, έναντι 5,5 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την κύρια έπαυλη, το Horse Island διαθέτει έξι ξενώνες, ένα γήπεδο τένις, ένα διάδρομο προσγείωσης για ελικόπτερα και γενικώς αρκετό χώρο για οποιονδήποτε επιθυμεί να διατηρήσει αποστάσεις από τους άλλους στη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Κάλουμ Μέιν από τη μεσιτική Colliers International, που ανέλαβε την πώλησή του, τονίζει πως δεν γνωρίζει τα κίνητρα του αγοραστή. Υπογραμμίζει, πάντως, πως το Horse Island υπήρξε στο παρελθόν τόπος αγροτικών καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει πως ο νέος ιδιοκτήτης θα μπορεί να εκμεταλλευθεί αυτή τη δυνατότητα της περιοχής, να καλλιεργήσει διάφορα και να έχει επάρκεια τροφίμων, αν το κρίνει αναγκαίο. Αποτελεί, άλλωστε, δέλεαρ η τοποθεσία του, καθώς βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο της γειτονικής πόλης Κορκ και είναι εύκολο να μετακινηθεί από εκεί όποιος διαθέτει ιδιωτικό αεροσκάφος.

Επιλογή

Σύμφωνα, πάντως, με τον Φαράντ Βλαντί, Γερμανό επιχειρηματία που έχει πουλήσει πάνω από 3.000 νησάκια στη διάρκεια της σταδιοδρομίας του, δεν χρειάζεται να είναι κανείς δισεκατομμυριούχος και κυριολεκτικά κροίσος για να αγοράσει νησί. «Εχουμε πουλήσει ορισμένα λιγότερο ακριβά νησιά στη Σκανδιναβία και στον Καναδά σε υποψήφιους αγοραστές που τα είδαν μόνο σε φωτογραφίες και τα επέλεξαν», αναφέρει. Προσθέτει, ωστόσο, ότι συνήθως οι άνθρωποι θέλουν να επισκεφθούν τα πιο ακριβά νησιά προτού επιλέξουν ποιο θα αγοράσουν.

Αναγνωρίζει πως η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί πάρα πολύ το ενδιαφέρον μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου που ήθελαν να αποκτήσουν δικά τους νησιά.

Επισημαίνει, ωστόσο, πως ορισμένοι βαθύπλουτοι συχνά προτιμούν να νοικιάσουν κάποιο απόμερο μέρος αντί να το αγοράσουν, για λόγους ασφαλείας, ιδιαιτέρως όταν είναι διάσημοι. Και επιμένει πως η αγορά ενός ιδιωτικού νησιού δεν είναι κάτι τόσο εξεζητημένο όσο μπορεί να νομίζει ο περισσότερος κόσμος. Η εταιρεία του, Vladi Private Islands, πούλησε, για παράδειγμα, ένα μικρό νησί στις ακτές της Φινλανδίας έναντι ποσού μικρότερου των 100.000 ευρώ. Στην άλλη άκρη της Ευρώπης, αντιθέτως, η τιμή ενός νησιού στο Ιόνιο πέλαγος είναι 45 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen + seventeen =