αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα κρουαζιερόπλοια επιστρέφουν στα ελληνικά λιμάνια

Τα κρουαζιερόπλοια επιστρέφουν στα ελληνικά λιμάνια

Αισιοδοξία για την αύξηση των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια και νησιά εξέφρασε Γιώργος Κουμπενάς, πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων και Φορέων Ναυτιλίας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου της Celestyal Cruises.

“Ο αριθμός αναγγελιών προσεγγίσεων στα ελληνικά λιμάνια είναι ιδιαίτερα αυξημένος με μεγάλο αριθμό πλοίων να έχουν σαν βάση τους τα λιμάνια της χώρας μας. Μόνο από τον Πειραιά θα ξεκινούν κρουαζιέρες περίπου 68 διαφορετικά κρουαζιερόπλοια.

Αυτό που δεν μπορεί να προβλεφθεί αυτήν την στιγμή είναι η πληρότητα των πλοίων σε σχέση με τον κορονοϊό, δεδομένου ότι δυστυχώς τώρα και με τις τραγικές εξελίξεις στην Ουκρανία κανείς δεν μπορεί να κάνει ασφαλή πρόβλεψη” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως πρόσθεσε, ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε το λειτουργικό κόστος λόγω αύξησης κόστους καυσίμων και των προμηθειών κατά 30%.

Θεσσαλονίκη και Λαύριο αναπτύσσονται για homeporting

Βάρος στο λιμάνι της Θεσσαλονίκη για την ανάπτυξη του home porting δίνει η εταιρεία κρουαζιέρας Celestyal, με τις κρουαζιέρες της από την Ελλάδα να ξεκινούν την Μεγάλη Δευτέρα, 18 Απριλίου.

Ο κ. Leslie Peden, Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Celestyal Cruises, ανέδειξε στην ομιλία του τις στρατηγικές επιλογές της εταιρείας, όπου εκτός από το λιμάνι του Πειραιά,  προστέθηκαν τα λιμάνια του Λαυρίου και της Θεσσαλονίκης ως λιμάνια απο-επιβίβασης (home port) της εταιρείας.

Συγκεκριμένα, για τη στρατηγική επιλογή της Θεσσαλονίκης δήλωσε πως “η εταιρεία μας είναι η μοναδική που θα την προσεγγίζει σταθερά σε εβδομαδιαία βάση και θα επιβιβάζει ταξιδιώτες, δίνοντας πρόσβαση στην κρουαζιέρα σε όλα τα Βαλκάνια και τη Β. Ελλάδα συμβαδίζοντας με τις προτεραιότητες της Ελληνικής πολιτείας για την καθοριστική σημασία του λιμανιού στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας.”

Όπως έγινε γνωστό στην χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, οι τριήμερες, τετραήμερες και επταήμερες θαλάσσιες περιηγήσεις θα έχουν αφετηρία τα λιμάνια του Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη, ενώ τα δύο πλοία θα προσεγγίζουν τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Κουσάντασι και την Πάτμο.

Το συνολικό αποτύπωμα της εταιρείας στην εθνική οικονομία ανήλθε το προηγούμενο έτος στα 26 εκατομμύρια ευρώ σε δυόμισι μήνες λειτουργίας των πλοίων, ενώ ένα από τα νέα ποιοτικά στοιχεία που αναδείχθηκαν την περσινή χρονιά αφορούσε την αύξηση των Ελλήνων επιβατών που πλέον αντιπροσωπεύουν έναν στους τέσσερις ταξιδιώτες των κρουαζιερόπλοιων της Celestyal.

Άναρχα λιμάνια

Ο κ. Γιώργος Κουμπενάς, επισήμανε για ακόμα μία φορά τον κακό συντονισμό που επικρατεί στα μικρότερα νησιά κατά την αποβίβαση των επισκεπτών. “Δυστυχώς υπάρχει μια άναρχη κατάσταση σε ορισμένα λιμάνια.

Υπάρχουν προγραμματισμένες αφίξεις στη Μύκονο μέσα στο καλοκαίρι για δέκα επτά κρουαζιερόπλοια σε μια ημέρα” ενώ στην Πάτμο θα “αποβιβάζονται από κρουαζιερόπλοια 6.000 τουρίστες σχεδόν ταυτόχρονα”.

Νέα κρουαζιερόπλοια στο στόλο

Σε αναζήτηση προς αγορά κρουαζιερόπλοιων βρίσκεται η εταιρεία. Όπως επεσήμανε ο Leslie Peden, chief commercial officer  “αξιολογούμε κάποια πλοία αλλά μέχρι την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούμε να πούμε κάτι.

Θέλουμε μα βελτιώσουμε τον συνδυασμό προσφερόμενων καμπινών αφού οι πελάτες ζητάνε ολοένα και περισσότερο σουίτες και καμπίνες με μπαλκόνι. Αυτά είναι και τα κριτήρια με τα οποία αναζητάμε κρουαζιερόπλοια”.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

17 − fourteen =