08/12/24

Τα κοντέινερ, αλλιώς: Η ομάδα της Cocoon Modules ετοιμάζει ένα φιλόδοξο project

Λύσεις υπάρχουν παντού. Ακόμα και στα παλιά κοντέινερ. Τα οποία μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, με διαφορετικό τρόπο από ότι πολλοί νομίζουν. Έτσι, οι άνθρωποι πίσω από την Cocoon Modules αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό project. Τροποποιούν αυτά τα μεγάλα «κουτιά» και τα μετατρέπουν σε χώρους στέγασης.

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα του να μένει κάποιος σε ένα ειδικά διαμορφωμένο κοντέινερ και πόσο χρόνο χρειάζεται για να κατασκευαστεί; Μπορούν, άραγε, στην δύσκολη εποχή που ζούμε, τέτοια επιχειρηματικά εγχειρήματα να δημιουργήσουν επίσης νέες θέσεις εργασίας; Η ιδρύτρια της Cocoon Modules και αρχιτέκτονας, Ναστάζια Σπυροπούλου, μιλά για όλα στο It’s Possible.

To project σας ασχολείται με την επαναχρησιμοποίηση των κοντέινερ για δημιουργία χώρων στέγασης. Η πρώτη ερώτηση που έρχεται σε κάποιον είναι: Μπορεί να γίνει αυτό;

Η πρώτη χρήση του κοντέινερ ως χώρος στέγασης πραγματοποιήθηκε λίγα χρόνια μετά την κατασκευή του πρώτου κοντέινερ ως μέσο μεταφοράς εμπορευμάτων το 1957. Οι συγκεκριμένες διαστάσεις του κοντέινερ το μετατρέπουν σε μια ευέλικτη μονάδα η οποία μπορεί να επεκταθεί αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας μεγαλύτερης κατασκευής.

Ήδη η αρχιτεκτονική με κοντέινερ έχει φανατικούς υποστηρικτές ανά τον κόσμο εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, από καταξιωμένους αρχιτέκτονες μέχρι ιδιώτες οι οποίοι θέλουν να κατασκευάσουν την κατοικία τους με τα ίδια τους τα χέρια.

Πως φτάσατε σε αυτή την ιδέα;

Από τα πρώτα χρόνια του πτυχίου αρχιτεκτονικής στην Αγγλία και με την παρότρυνση των καθηγητών μου, είχα ξεκινήσει να ασχολούμαι με την εφήμερη αρχιτεκτονική και τις μετακινούμενες κτιριακές κατασκευές. Από τότε και μετά θεώρησα πως υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε κάτι τέτοιο και το είδα σαν πρόκληση. Η αλήθεια είναι πως το μη συμβατικό με κερδίζει. Σε αυτά τα πλαίσια, και με την εξέλιξη της τάσης της αρχιτεκτονικής με κοντέινερ αλλά και της εξελιγμένης προκατασκευής, καταφέραμε με την ομάδα της Cocoon Modules να ξεκινήσουμε ένα εγχείρημα το οποίο αρχικά φαινόταν ουτοπικό, με αρκετή αφοσίωση όμως και μετά από πολλά εμπόδια, έχει αρχίσει να παίρνει μορφή.

Αρχικό στάδιο μεταποίησης (Ιανουάριος 2017)

Ποιος είναι το κόστος της δημιουργίας ενός τέτοιου σπιτιού και πόσος χρόνος χρειάζεται για να κατασκευαστεί;

Καταρχήν, η κατασκευή με κοντέινερ ενδείκνυται για μια σειρά από χρήσεις όπως η κατοικία, τουριστικά καταλύματα, γραφειακοί ή άλλου τύπου επαγγελματικοί χώροι. Γενικότερα μπορούν να πάρουν όποια χρήση θέλουμε. Με τη σωστή αρχιτεκτονική μελέτη οι χώροι αυτοί τελικά έχουν αρκετά μεγάλο όφελος σε σχέση με τη συμβατική κατασκευή τόσο ως προς το οικονομικό κομμάτι όσο και το χρονικό. Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε πως μια βασική κατοικία της Cocoon Modules, μπορεί να έχουμε οικονομικό όφελος εώς και 30% σε σχέση με μια συμβατική κατοικία ενώ ο χρόνος κατασκευής να κυμαίνεται από 8 εβδομάδες έως κάποιους μήνες, ανάλογα το μέγεθος της κατασκευής. Όλες οι μονάδες επιτυγχάνουν ενεργειακή κλάση Α, έχουν μέγιστη αντισεισμική συμπεριφορά και είναι εργονομικά σχεδιασμένες ώστε να μεγιστοποιούν τη χρήση του ωφέλιμου χώρου.

Αυτή την περίοδο, προετοιμάζεστε σε φουλ ρυθμούς για να κατασκευάσετε το πρωτότυπο κοντέινερ σας. Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει αυτό και πότε θα είναι έτοιμο προς παρουσίαση;

Μετά από αρκετές προκλήσεις ξεκινήσαμε τον Ιανουάριο του 2017 την κατασκευή μιας πιλοτικής μονάδας κοντέινερ με χρήση εξοχικής κατοικίας που έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 3 άτομα, επιφάνειας 30 τ.μ.. Αυτή η κατοικία αποτελείται από ένα υπνοδωμάτιο, καθιστικό, χώρο φαγητού, κουζίνα, αποθηκευτικό χώρο και μπάνιο. Ο σχεδιασμός είναι απόλυτα εργονομικός αλλά και καινοτόμος καθώς περιλαμβάνει εφαρμογές έξυπνου σπιτιού για έλεγχο εξ αποστάσεως αλλά και φυτεμένο δώμα. Η συγκεκριμένη κατασκευή πρόκειται να ολοκληρωθεί ως τα τέλη Μαρτίου, ενώ όπως και οι περισσότερες κατασκευές με κοντέινερ είναι μεταφερόμενη και θα χρησιμοποιηθεί ως έκθεμα σε διάφορα σημεία ώστε να ενημερωθεί ο κόσμος τόσο για το εγχείρημά μας όσο και για τον συγκεκριμένο τρόπο δόμησης. Από τον Απρίλιο και μετά λοιπόν, η πιλοτική μονάδα πρόκειται να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο ώστε να γίνει η ενημέρωση του κοινού, των πελατών, όπως και διάφορα άλλα δρώμενα σε συνεργασία με άλλες startups και οργανισμούς.

Στόχος μας είναι η εκπαίδευση του κοινού στην Ελλάδα, καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος δόμησης μπορεί να προσφέρει πολλά.

Κάτοψη πρωτοτύπου

Πρόσφατα συμμετείχατε στον διαγωνισμό «Become Famous For a Reason». Θέλω να μου πείτε ποιες είναι οι εμπειρίες που αποκομίσατε από εκεί, αλλά και αν θεωρείτε ότι τέτοιοι διαγωνισμοί βοηθούν στην ανάπτυξη του startup οικοσυστήματος.

Δηλώνοντας συμμετοχή στον διαγωνισμό γνωρίζαμε πως αν περνούσαμε στην τελική του φάση θα είχαμε αρκετή δημοσιότητα καθώς η παραγωγή και η ομάδα πίσω από αυτό είχε κάνει εξαιρετική δουλειά με το “Famous for a Reason”. Με την επιλογή της Cocoon Modules ως φιναλίστ, όντως πήραμε αρκετή δημοσιότητα αλλά και ένα δημιουργικό βίντεο με αποτέλεσμα να γίνει γνωστό σε εκείνη τη χρονική στιγμή ότι η κατασκευή του πρωτοτύπου πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα. Έτσι ήρθαμε ένα βήμα πιο κοντά στο κοινό που ενδιαφέρεται για καινοτόμες λύσεις.

Η αλήθεια είναι πως εδώ και σχεδόν δύο χρόνια που η Cocoon Modules ξεκίνησε πιο εντατικά τη δράση της μέσα από τη θερμοκοιτίδα του Egg, έχουμε συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς. Οι ευκαιρίες συμμετοχής που σου δίνονται είναι πάρα πολλές όμως η κάθε ομάδα ή εταιρία θα πρέπει να σκεφτεί αν πραγματικά η συμμετοχή σε έναν διαγωνισμό θα της αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμά και αν θα συμβάλλει στην ανάπτυξή της και στον τελικό στόχο που είναι η βιωσιμότητά της. Σε γενικές γραμμές όμως, θεωρώ πως στην Ελλάδα είναι λίγοι εκείνοι οι διαγωνισμοί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, οι οποίοι πραγματικά έχουν προσφέρει στην ανάπτυξη του startup οικοσυστήματος και μπορούν να ανταγωνιστούν αντίστοιχους του εξωτερικού. Παρόλα αυτά υπάρχουν πρωτοβουλίες οι οποίες είναι πολύ αξιόλογες και έχουν συντελέσει στην ενημέρωση των νέων και τη δημιουργία του οικοσυστήματος, όπως υπάρχουν και πρωτοβουλίες οι οποίες πραγματοποιούνται δίχως να υπάρχει νόημα για τους συμμετέχοντες.

Σε παλαιότερη συνέντευξη σας, δηλώσατε ότι στο project σας συνεργάζεστε πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι. Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πορευτεί μια τέτοια ομάδα;

Καταρχήν από το 2012 που έχουμε ξεκινήσει να μεταφέρουμε τις πρώτες μας σκέψεις στο χαρτί, έχουν περάσει από την ομάδα πολλοί συνεργάτες. Στις μέρες μας και ειδικά στον συγκεκριμένο κλάδο είναι πολύ δύσκολο να εντάξεις άτομα τα οποία θα πιστέψουν σε ένα τόσο αβέβαιο μέχρι πρότινος εγχείρημα όπως είναι η Cocoon Modules. Χρειάζεται πίστη, αφοσίωση και ρίσκο, χαρακτηριστικά τα οποία δύσκολα βρίσκονται στις μέρες μας όπου οι καθημερινές ανάγκες τρέχουν. Η ομάδα των ανθρώπων που πλαισιώνουν πλέον την Cocoon Modules έχει αυτά τα χαρακτηριστικά είτε πρόκειται για άμεσους συνεργάτες, είτε για τα συνεργεία κατασκευής, είτε για τους προμηθευτές μας.

Χωρίς συγκεκριμένες εταιρίες αλλά και συνεργεία τα οποία μας έχουν χορηγήσει τις υπηρεσίες τους ή τα υλικά τους, το πιλοτικό δε θα ήταν σε θέση να κατασκευαστεί. Αξίζει να αναφέρουμε τις εταιρίες που έχουν συμβάλλει σε αυτό το εγχείρημα και είναι η Alumil (προφίλ), Siderometal (σιδηρουργικές εργασίες), Texal (κουφώματα αλουμινίου), AVE (πριζοδιακόπτες), Franke (κουζίνα), SightSpecific (φωτισμός), Bathroom Plus (είδη υγιεινής), E-green (πράσινη στέγη), Sika (στεγανωτικά), Fibran (μονώσεις), Seagull (κοντέινερ), Μπενακόπουλος (πλακάκια), Μανώλης Βεντούρης (ξυλουργικά) και Γιάννης Κότσαλος (ηλεκτρολογικά).

Τομή πρωτοτύπου

Οι θέσεις εργασίας για αρχιτέκτονες στην Ελλάδα –όπως και για άλλα επαγγέλματα- είναι περιορισμένες. Μπορούν τέτοια καινοτόμα εγχειρήματα να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας;

Η αλήθεια είναι πως ο κλάδος μας έχει πληγεί κατά πολύ και είναι εκείνος που παρασέρνει και τους υπόλοιπους. Αν το σύστημα δεν είναι σε θέση να ορθοποδήσει από μόνο του και να υποστηρίξει τον κλάδο, όπως συνέβη μετά την ύφεση που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία το 2007, η μόνη λύση είναι να δημιουργήσουμε οι ίδιοι τις θέσεις εργασίας. Σαφώς, δεν είναι εύκολο όμως έχουμε ένα πλεονέκτημα, αυτό της ανταγωνιστικότητας. Πλέον, μια εταιρία σαν την Cocoon Modules μπορεί να είναι ανταγωνιστική απέναντι σε μια αντίστοιχη του εξωτερικού, οπότε η εξωστρέφεια είναι βασικός παράγοντας της βιωσιμότητας για τις εταιρίες είτε πρόκειται για startups είτε για εδραιωμένες εταιρίες.

Ποιο είναι το πιο «τρελό» concept που έχετε σκεφτεί, το οποίο θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί με ένα κοντέινερ;

Ευτυχώς έχουμε πολλούς “τρελούς” πελάτες οι οποίοι έχουν εκείνοι τις ιδέες! Εμείς απλά ανυπομονούμε να τις εφαρμόσουμε.

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

two + six =