αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πάνε στον πλανήτη Άρη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πάνε στον πλανήτη Άρη

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπήκαν στην πολύ μικρή λίστα χωρών οι οποίες έχουν διαπλανητική παρουσία. Πριν λίγες ώρες εκτόξευσαν επιτυχώς το Hope Mars, το οποίο θα φτάσει στον Άρη στις αρχές του 2021 και μπαίνοντας σε τροχιά θα μελετήσει την ατμόσφαιρα του πλανήτη στη διάρκεια ενός Αρειανού έτους (687 μέρες). Θα βοηθήσει επίσης τους επιστήμονες να βρουν το ρυθμό με τον οποίο ο Άρης χάνει οξυγόνο και υδρογόνο στο διάστημα, κάτι το οποίο θα ρίξει με τη σειρά του φως στο παρελθόν του σε σχέση με το νερό και θα προβλέψει το μέλλον του.

Το Hope Mars εκτοξεύτηκε από το Tanegashima Space Center στην νότια άκρη της Ιαπωνίας, με τον ιαπωνικό πύραυλο H-IIA. Το πρόγραμμα των Αράβων ήταν πολύ πιεσμένο, καθώς έπρεπε να προλάβουν το παράθυρο εκτόξευσης αυτό το καλοκαίρι, όπου οι τροχιές της Γης και του Άρη έρχονται στο κοντινότερο σημείο τους, κάτι που συμβαίνει μία φορά κάθε 26 μήνες.

Μέσα σε έξι χρόνια οι μηχανικοί των ΗΑΕ έπρεπε να αναπτύξουν ένα διαστημικό σκάφος -όχι να το αγοράσουν- και να το εκτοξεύσουν, με ένα budget $200 εκατομμυρίων. Συνεργάστηκαν με άλλες διαστημικές υπηρεσίες και ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα κατάφεραν. Η μεγαλύτερη δοκιμή θα έρθει το Φεβρουάριο, όταν το Hope θα ενεργοποιήσει τους κινητήρες του για να μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη. Θα πρέπει να επιβραδύνει από 121.000 km/h σε μόλις 18.000 km/h και θα πρέπει να το κάνει μόνο του, χωρίς παρέμβαση από τη Γη, μιας και η απόσταση μεταξύ των δύο πλανητών δεν αφήνει περιθώρια σε ένα σήμα να φτάσει εγκαίρως στο σκάφος, οπότε όλα θα πρέπει να γίνουν αυτόνομα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκτόξευση στο παρακάτω video, μετά το χρονικό σημείο της μίας ώρας.

Πηγή: Unboxholics.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + 13 =