αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤα ηλεκτρικά πατίνια μπαίνουν στον Κ.Ο.Κ.- Κράνη και τσουχτερά πρόστιμα στο εξής

Τα ηλεκτρικά πατίνια μπαίνουν στον Κ.Ο.Κ.- Κράνη και τσουχτερά πρόστιμα στο εξής

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στην λειτουργία των ηλεκτρικών πατινιών στην Ελλάδα, αφού αυτά θα αντιμετωπίζονται σύντομα ως πεζοί ή ως ποδηλατα ανάλογα µε τη µέγιστη ταχύτητα την οποία µπορούν να αναπτύξουν εκ κατασκευής. Και ουσιαστικά μπαίνουν στο Κ.Ο.Κ.

Τόσο τα πατίνια όσο και τα υπόλοιπα οχήµατα µικροκινητικότητας θα ενταχθούν στην κατηγορία των Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχηµάτων (ΕΠΗΟ) και θα διαχωριστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Εκείνα των οποίων η µέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 6 χιλιόµετρα την ώρα, τα οποία θα θεωρούνται ως πεζοί και θα µπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε πεζοδρόµια και κάθε άλλο χώρο που προορίζεται για πεζούς.
  • Εκείνα µε µέγιστη ταχύτητα µεταξύ 6 και 25 χιλιοµέτρων την ώρα, τα οποία θα αντιµετωπίζονται ως ποδήλατα.
  • Εκείνα µε ταχύτητα που υπερβαίνει τα 25 χιλιόµετρα την ώρα και θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στον δρόµο.

Επιπλέον οι οδηγοί των ΕΠΗΟ θα:

  • απαγορεύεται να µεταφέρουν επιβάτες στα οχήµατά τους.
  • Πρέπει να είναι πάνω από 15 ετών ή πάνω από 12 ετών εφόσον συνοδεύονται από ενήλικα.
  • Υποχρεούνται να φορούν εγκεκριµένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεµένο.

Για την κυκλοφορία των οχηµάτων αυτής της κατηγορίας µε ταχύτητα άνω των 6 χιλιοµέτρων σε πρώτη φάση θα προβλεφθεί αυτοκόλλητο σήµα, στο οποίο θα αναγράφεται µεταξύ άλλων η µέγιστη ταχύτητα και ο κωδικός ταυτοποίησης του οχήµατος, και βεβαίωση του οικονοµικού φορέα αναρτηµένη στην ιστοσελίδα του, στην οποία θα αναφέρεται κατ’ ελάχιστο η µέγιστη ταχύτητα κατασκευής ανά κωδικό ταυτοποίησης. Παράλληλα το σχέδιο εξετάζει και την επιβολή τσουχτερών προστίµων στους παραβάτες, τα οποία θα κυµαίνονται µεταξύ 40 και 400 ευρώ.

Ετσι, για όσους παρανόµως θέτουν σε κυκλοφορία ή οδηγούν πατίνια µε ταχύτητα άνω των 6 και έως 25 χιλιοµέτρων την ώρα, θα προβλεφθεί διοικητικό πρόστιµο 40 ευρώ, ενώ για τους παραβάτες που θέτουν σε κυκλοφορία ή οδηγούν ΕΠΗΟ µε ταχύτητα άνω των 25 χιλιοµέτρων την ώρα, το ύψος του προστίµου εκτοξεύεται στα 400 ευρώ.

Βέβαια καμιά τελική απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα, και αναμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις σύντομα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − seventeen =