αρχικηVIRALΤα ελληνικά πτυχία που έχουν γίνει περιζήτητα στα χρόνια της κρίσης. Και μπορούν να σου βρουν δουλειά

Τα ελληνικά πτυχία που έχουν γίνει περιζήτητα στα χρόνια της κρίσης. Και μπορούν να σου βρουν δουλειά

Η δεκαετής πολυεπίπεδη κρίση στην Ελλάδα προκάλεσε ισχυρούς τριγμούς και στο χρηματιστήριο αξιών των πανεπιστημιακών σχολών. Επιβίωσαν και ενισχύθηκαν οι σχολές με ισχυρό αποτύπωμα –τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην κοινωνία– όπως οι ιατρικές και οι νομικές, ενώ της «μόδας» έγιναν κάποιες σχολές με αντικείμενα που συνάδουν με τα επαγγέλματα του μέλλοντος ή τις κοινωνικές τάσεις, όπως η ψυχολογία, η ευεξία, η καλή διατροφή και το fitness. Αντίθετα, η γενικότερη πτώση του άλλοτε κραταιού κατασκευαστικού τομέα της Ελλάδας οδήγησε σε εντυπωσιακή φυγή των 18χρονων από τις σχολές πολιτικών μηχανικών και αρχιτεκτόνων.

Ειδικότερα, η τάση για «πτυχίο με κύρος» ενισχύθηκε λόγω της κρίσης. Αυτό προκύπτει από τις αυξομειώσεις του αριθμού των υποψηφίων που δήλωσαν στο μηχανογραφικό δελτίο τις διάφορες σχολές κατά την έναρξη της κρίσης, το 2009, και μία δεκαετία αργότερα, το 2018.

Ετσι, από την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων του υπουργείου Παιδείας από τον μαθηματικό-αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη, προκύπτουν τα εξής:

– Οι παραδοσιακές και πλέον περιζήτητες σχολές της Αθήνας, ανά επιστημονικό πεδίο, εδραίωσαν τη θέση τους. Χαρακτηριστικά, το 2009 την Ιατρική Σχολή Αθηνών είχαν πρώτο στόχο 958 υποψήφιοι και το 2018 ο αριθμός σχεδόν τριπλασιάστηκε, σε 2.545. Οι αντίστοιχοι αριθμοί για τη Νομική Σχολή Αθηνών είναι 1.487 και 2.021, ενώ το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ το 2009 δήλωσαν ως πρώτο στόχο 1.084 υποψήφιοι και το 2018 1.491.

– Αντίθετα, στα ίδια επίπεδα παρέμειναν μεν παραδοσιακές σχολές (π.χ. φιλολογία, φαρμακευτική, φυσικό, ιστορίας – αρχαιολογίας, ΜΜΕ) αλλά με υψηλή ανεργία.

– Ωστόσο υπάρχουν σχολές για τις οποίες η ζήτηση από τους 18χρονους εκτινάχθηκε μέσα στη δεκαετία, χωρίς το αντικείμενό τους να έχει σαφείς και καλές επαγγελματικές προοπτικές. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Τμήμα Ψυχολογίας Αθήνας. Το 2009 μόλις 155 υποψήφιοι το είχαν ως πρώτο στόχο αλλά το 2018 ο αριθμός σχεδόν δεκαπλασιάστηκε, σε 1.476. Επίσης, σημαντική αύξηση παρουσίασε η ζήτηση για τις θέσεις του Τμήματος Φυσικής Αγωγής (605 το 2009 έναντι 1.260 το 2018) και της Βιολογίας (226 το 2009 και 729 το 2018). Οπως ανέφερε στην «Κ» ο κ. Στρατηγάκης, «οι εκρηκτικές αυξήσεις μπορούν να αποδοθούν και στην περιοδική αλλαγή των προτύπων ζωής, με βάση τη μόδα».

– Αυξητική είναι η ζήτηση για ναυτιλιακές σπουδές καθώς και για τα τμήματα πληροφορικής. Αυτό αποδίδεται στις σταθερές επαγγελματικές προοπτικές που έχουν τα σχετικά επαγγέλματα.

– Στον αντίποδα, κατακρημνίστηκαν οι αρχιτεκτονικές και σχολές πολιτικών μηχανικών. Ενδεικτικά, τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 2009 είχαν ως πρώτο στόχο 1.095 υποψήφιοι, και ο αριθμός αυτός το 2018 έπεσε στους 290.

– Ιδιαίτερη συμπεριφορά είχαν οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές σχολές. Είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση ενδιαφέροντος από πλευράς των υποψηφίων το 2012, ακόμη και έναντι του 2009, αλλά πλέον η ζήτηση για τις θέσεις τους έχει επανέλθει σε σταθερότητα, χωρίς έντονες διακυμάνσεις.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 − five =