αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΤα δύο αδέρφια που ξεκίνησαν μια startup από το υπόγειο του σπιτιού τους. Και τώρα την πωλούν για 8 δισ. δολάρια

Τα δύο αδέρφια που ξεκίνησαν μια startup από το υπόγειο του σπιτιού τους. Και τώρα την πωλούν για 8 δισ. δολάρια

Οι πιο πρόσφατοι δισεκατομμυριούχοι στον κλάδο της τεχνολογίας είναι δύο αδέλφια που ξεκίνησαν μια εταιρεία λογισμικού στο υπόγειο των γονιών τους στη Γιούτα. Τώρα, οι Ryan και Jared Smith πωλούν την Qualtrics International Inc. στον ευρωπαϊκό κολοσσό SAP για 8 δισεκατομμύρια δολάρια – και θα συνεχίσουν να τρέχουν την επιχείρηση.

Ο Ryan, 40 ετών, είναι ο διευθύνων σύμβουλος και το δημόσιο προσώπο μιας startup που, ασυνήθιστα, αντιστάθηκε για πάνω από μία δεκαετία στο να δεχθεί χρήματα από επενδυτές, πριν τελικά συμφωνήσει με τις Accel και Sequoia Capital. Με την τελευταία αποτίμησή της στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, η Qualtrics δημιουργεί το λογισμικό έρευνας πελατών που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η Microsoft Corp και η General Electric Co, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων της κατά περισσότερο από οκτώ φορές τα τελευταία επτά χρόνια.

Ο Smith έχει μία σταθερή παρουσία σε μια startup σκηνή στη Γιούτα που περιλαμβάνει το Ancestry.com, το Insidesales.com και την πρόσφατα εισηγμένη Domo Inc. Το πάθος του για τη Γιούτα σημαίνει ότι η Qualtrics υποστηρίζει εκδηλώσεις όπως το συνέδριο Silicon Slopes Utah, που παρουσιάζει τοπικές εταιρείες, όπως επίσης και το snowboarding και το σκι της περιοχής. Ο Ryan, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες απέρριψε κάποτε μια προσφορά αξίας 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία του, τα μέλη της οικογένειάς του και άλλους μεγάλους μετόχους, είναι τώρα έτοιμοι να πάρουν περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τις μετοχές τους. Όχι κι άσχημα για έναν διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος είχε απολαβές 100.000 δολαρίων πέρυσι.

«Δεν ξεχνάς την πρώτη σου συνάντηση με τον Ryan Smith», έγραψε ο συνεργάτης της Sequoia Capital Bryan Schreier σε μια ανάρτησή του σε blog. «Ένας σοφός άνθρωπος της αγοράς, ο Ryan συμπληρώνει τη μηχανική νοοτροπία του αδελφού του. Αλλά αυτοί, ο πατέρας τους Scott, και ο συνιδρυτής τους Stuart, έχουν σαφώς ένα κοινό σύνολο αξιών”.

Η Qualtrics είχε καταθέσει μια πρώτη δημόσια προσφορά στις ΗΠΑ και σχεδίαζε να αντλήσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια. Ο διευθύνων σύμβουλος της SAP, Bill McDermott, πρόλαβε τη δημόσια προσφορά με μια προσφορά σε ρευστό συνολικού ύψους άνω των 75% υψηλότερη από την προβλεπόμενη αποτίμηση της εταιρείας. Ο McDermott είπε σε τηλεδιάσκεψη ότι η SAP έπρεπε να πληρώσει, επειδή η παρουσίαση της Qualtrics πήγε καλά.

Ο Ryan είναι γνωστός ως ο πιο κοινωνικός και εξωστρεφής σε μια οικογένεια ιδιοφυιών – και οι δύο γονείς του κατείχαν διδακτορικά και ο πατέρας του ήταν λέκτορας για την έρευνα αγοράς στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Οι Smiths μετακόμισαν στη Γιούτα, όταν ο πατέρας του Ryan επέλεξε να εργαστεί στο Πανεπιστήμιο Brigham Young και το 2002 οι δυο τους ξεκίνησαν την Qualtrics, αρχικά στοχεύοντας σε ακαδημαϊκούς που χρειαζόταν να διεξάγουν έρευνες πεδίου. «Εκτιμήσαμε ότι αν μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε, θα μπορούσαμε να εξυπηρετήσουμε οποιονδήποτε«, δήλωσε ο Ryan στο Bloomberg News σε μια συνέντευξη του 2013.

Καθώς η εταιρεία μεγάλωνε, ο Ryan έπεισε τελικά τον αδερφό του να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως διευθυντή προϊόντων στην Google και να τρέξει την τεχνική πλευρά των πραγμάτων. Ο Jared, τώρα 43 ετών, είναι ο πρόεδρος της εταιρείας. Ο πατριάρχης Smith – επιζήσας από καρκίνο – συνέλαβε την ιδέα να υπηρετήσει τους συναδέλφους του ακαδημαϊκούς, ενώ ο Jared έγραψε τον κώδικα και ο Ράιαν την πούλησε στους πελάτες.

«Απλά είπαμε, δεν υπάρχουν κανόνες. Δεν υπάρχει βιβλίο οδηγιών», δήλωσε ο Ryan σε συνέντευξή του που πραγματοποίησε για μια σειρά παρουσίασης επιχειρηματιών της Accel.

Η προσέγγιση της Qualtrics βασίζεται σε αυτό που ονομάζει «διαχείριση εμπειρίας» ή XM, σύμφωνα με τον Schreier της Sequoia. Αυτό συνεπάγεται την ανάλυση κάθε πτυχής της εμπειρίας του πελάτη που καθορίζει την πίστη και τη διάδοση από στόμα σε στόμα, τις οποίες θεωρεί κρίσιμες σε μια εποχή που τα κοινωνικά μέσα παρέχουν στους πολίτες περισσότερη δύναμη από ποτέ να μιλήσουν.

Αυτή η προσέγγιση λειτούργησε. Η Qualtrics αναμένει το 2018 έσοδα άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων και προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης άνω του 40 τοις εκατό. Ο Ryan και η οικογένειά του κατέχουν το 87,6% της Qualtrics μέσω μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου που διαχειρίζονται τα δύο αδέλφια και ο πατέρας Scott. Αυτή αξίζει περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια με βάση την τιμή αγοράς της SAP – αν και είναι πιθανό άλλα μέλη της οικογένειας να κατέχουν επίσης μετοχές.

Ο Ryan θα συνεχίσει να διαχειρίζεται την εταιρεία ως οντότητα μέσα στον ευρύτερο όμιλο cloud business της SAP, διατηρώντας την έδρα της στο Πρόβο της Γιούτα, καθώς και στο Σιάτλ. Αυτό επιτρέπει στην οικογένεια Smith να διατηρήσει μια φόρμουλα που την εξυπηρετεί. Η Sequoia ξεχώρισε την εταιρεία επειδή λειτουργούσε με δικά της χρήματα στην αρχή, αποφεύγοντας τις συνήθεις σπατάλες που είναι κοινές στις πιο “καυτές” εταιρείες της Silicon Valley – ένα φαινόμενο που συχνά απαιτεί πολλούς γύρους μεγάλης χρηματοδότησης.

Μετά το κολέγιο, ο Ryan είπε ότι ήθελε περιπέτεια και πήγε στη Νότια Κορέα για να διδάξει αγγλικά. Ένα από τα πρώτα του μαθήματα στην επιχειρηματικότητα ήρθε εκεί. Ενώ οι περισσότεροι ξένοι δάσκαλοι ζούσαν με ελάχιστα χρήματα, αποφάσισε να δοκιμάσει τα ιδιαίτερα μαθήματα, τοποθετώντας φυλλάδια που προσέφεραν τις διδακτικές του υπηρεσίες σε ταχυδρομικά κουτιά.

«Τα έβαλα σε περίπου 5.000 διαμερίσματα μέσα σε μια περίοδο δύο εβδομάδων. Κατέληξα να κερδίζω πολλά χρήματα», είπε σε ένα βίντεο. «Αυτή ήταν μια από τις πρώτες μου, καλύτερες ενέργειες. Είπα περίμενε, υπάρχει ένας άλλος τρόπος για να γίνει αυτό, και λειτούργησε».

Το άλλο ασυνήθιστο στοιχείο της Qualtrics είναι η βάση της, μακριά από την περιοχή που θεωρείται ως το λίκνο της αμερικανικής τεχνολογικής βιομηχανίας. Η οικογενειακή επιχείρηση έχει εμπλακεί βαθιά σε όλα, από το σπονσοράρισμα των Utah Jazz μέχρι τοπικές φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες. Ο Ryan, ένας Μορμόνος, έχει μιλήσει πολλές φορές δημόσια για τις δυνατότητες της Γιούτα.

«Είναι δύσκολα για πολλούς ανθρώπους εδώ», δήλωσε ο Ryan, αναφέροντας την έλλειψη ποικιλίας και τις παραξενιές στον τρόπο ζωής. «Πρέπει να διευκολύνουμε τους ανθρώπους να είναι εδώ, επειδή έχουμε εδώ όλα τα πράγματα που μπορούν να την καταστήσουν έναν σημαντικό τεχνολογικό κόμβο”.

Πηγή: Mononews.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + 13 =