αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤα δημοφιλή πρόσθετα που απαγόρεψε η Mozilla μέσα σε 2 εβδομάδες

Τα δημοφιλή πρόσθετα που απαγόρεψε η Mozilla μέσα σε 2 εβδομάδες

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, η ερευνητική ομάδα της Mozilla μπλόκαρε 197 πρόσθετα Firefox, καθώς ανακάλυψε ότι ήταν επικίνδυνα. Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι τα πρόσθετα εκτελούσαν κακόβουλο κώδικα, έκλεβαν δεδομένα χρήστη και έκρυβαν τον source code τους.

Σύμφωνα με τη Mozilla, τα πρόσθετα απαγορεύτηκαν και αφαιρέθηκαν από το portal Mozilla Add-on (AMO), ώστε να μην είναι δυνατή η εγκατάστασή τους. Επίσης, απενεργοποιήθηκαν και από τους browsers των χρηστών που τα έχουν ήδη εγκαταστήσει, ώστε να μην μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν.

Τα 129 από τα 197 πρόσθετα, που απαγορεύτηκαν, είχαν δημιουργηθεί από την εταιρεία 2Ring, μια εταιρεία πώλησης λογισμικού B2B. Η απαγόρευση επιβλήθηκε επειδή τα πρόσθετα κατέβαζαν και εκτελούσαν κώδικα από έναν απομακρυσμένο server.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Mozilla, τα πρόσθετα πρέπει να περιέχουν τον κώδικά τους και να μην πραγματοποιούν λήψη κώδικα από απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Για τον ίδιο λόγο απαγορεύτηκαν έξι άλλα πρόσθετα, που αναπτύχθηκαν από την Tamo Junto Caixa και τρία που θεωρήθηκαν ψεύτικα premium προϊόντα.

Πέρα από τη λήψη και εκτέλεση κώδικα, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι κάποια πρόσθετα συγκέντρωναν παράνομα δεδομένα χρήστη. Αυτά τα πρόσθετα ήταν τα εξής: WeatherPool και Social, Pdfviewer – tools, RoliTrade, Rolimons Plus και ένα άλλο ανώνυμο πρόσθετο.

Τέλος, απαγορεύτηκαν πρόσθετα που εμφάνιζαν κακόβουλη συμπεριφορά. Οι ερευνητές της Mozilla απαγόρευσαν 30 τέτοια πρόσθετα.

Η Mozilla ανέφερε μόνο τα IDs των πρόσθετων και όχι τα ονόματά τους. Οι προγραμματιστές τους θα πρέπει να καταργήσουν την κακόβουλη συμπεριφορά, αν θέλουν να επιτραπεί ξανά η κυκλοφορία τους.

Κάποια από τα πιο γνωστά πρόσθετα που απαγορεύτηκαν:

Like4Like.org: Οι ερευνητές της Mozilla ανακάλυψαν ότι το πρόσθετο συλλέγει τα credentials των χρηστών και τα tokens από social media websites και τα μεταφέρει σε άλλο site.

FromDocToPDF: Φορτώνει περιεχόμενο απομακρυσμένα στη νέα καρτέλα του Firefox.

Fake Youtube Downloader: Προσπαθεί να εγκαταστήσει κακόβουλο λογισμικό στον browser των χρηστών.

EasySearch for Firefox, EasyZipTab, FlixTab, ConvertToPDF και FlixTab Search: Παρακολουθούν και συλλέγουν πληροφορίες που σχετίζονται με τις αναζητήσεις χρηστών.

Τέλος, το προσωπικό ασφαλείας της Mozilla απαγόρευσε αρκετά πρόσθετα που χρησιμοποιούσαν «obfuscated code», μια τεχνική που δυσκολεύει την ανάγνωση κώδικα. Στόχος είναι συνήθως η απόκρυψη κακόβουλης συμπεριφοράς.

Πηγή: secnews.gr

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + 6 =